Problem z HID

Otoz mam myszke radiowo–optyczna z jakimis bajerami, podlaczana przez USB. Gdy podlaczam myszke to w menedzerze urzadzen pojawia sie cos w stylu "urzadzenie zgodne z HID" czyli moja myszka, ale stoi jak byk znak zapytania. Nie dziala. Sterowniki wgrane itd. Przegladalem swoje uslugi i zauwazylem, ze nie mam uruchomonej uslugi "dostep to urzadzen interfejsu HID". No dobra, wiec na chlopski rozum – trzeba to uruchomic. Tak tez zrobilem... i tu pojawia sie moj problem:
"Nie mozna uruchomic uslugi Dostep do urzadzen interfejsu HID na komputerze Lokalny.
Blad 126: Nie mozna odnalezc okreslonego modulu."

Windows jak to windows, nie wyswietli mi czerwona, pogrubiona czcionka o wielkosci 24 jakiego to modulu nie moze odnalezc wiec zwracam sie do Was. Czy wie ktos jak temu zaradzic?
Bardzo lubie swoja myszke, ktora musze podlaczac teraz przez przejsciowke PS/2 i rezygnowac z dobrodziejstw USB...

Odpowiedzi: 7

Chodzi o to, ze gdy bedzie podlaczona pod USB to mozna zmienic "odswiezanie" myszy (mouserate), przez co mysz stanie sie bardziej lub mniej precyzyjna... Czy sie myle? Jak podlacze swoja myszke pod PS/2 to sie mysza dziwnie zachowuje, tzn. przy drobnym ruchu reki kursor sie rusza, co przy moich trzesacych sie rekach ( za duzo stresu ;) ) jest denerwujace. Chcialbym to zmienic, jednak przy porcie PS/2 za duzo wykombinowac sie niestety nie da. teraz rozumiecie dlaczego mi tak zalezy na tym USB? :evil:

Pozdowienia
Mistiqe
Dodano
20.01.2006 16:43:46
Nie zdziw sie jak pod USB bedzie dzialala mniej precyzyjnie i gorzej niz pod PS/2. Znam to z autopsji na kilku myszkach :wink: A nigdy nie spotkalem sie by dzialal lepiej na USB,albo tak samo, albo gorzej...
mettal
Dodano
20.01.2006 12:22:46
Jak juz mowilem, mysz dziala jak podlacze pod PS/2 ale to nie jest rozwiazanie, bo mysz dziala wtedy nie precyzyjnie, inaczej by bylo przez USB...

Skąd ta pewność?
spiderko
Dodano
20.01.2006 11:53:01
Dalem oryginalne z dyskietki, ktore nie dzialaly wiec sciagnalem nowsze ze strony producenta. Tez nie dzialaja :)
Szczerze to nie mam pojecia dlaczego myszka nie dziala, probowalem juz wielu rzeczy, ktore nie przyniosly zadnego rezultatu. Podlacze myszke pozniej pod innego kompa i jesli tam nie bedzie dzialac to znaczy, ze mam kopnieta myszke. Pojde i wymienie. Co prawda sklep w ktorym kupowalem myszke jest 150km od mojego stalego miejsca zamieszkania ( przelotem wpadlem do sklepu, wiem, glupi pomysl z kupowaniem sprzetu w tak oddalonym sklepie :) ), dlatego zalezy mi na odpaleniu tej myszki jakims sposobem. Jak juz mowilem, mysz dziala jak podlacze pod PS/2 ale to nie jest rozwiazanie, bo mysz dziala wtedy nie precyzyjnie, inaczej by bylo przez USB...

Bede probowac dalej :)

Pozdrowienia
Mistiqe
Dodano
20.01.2006 04:54:56
Jakie sterowniki wgrales ? Podales systemowi te dolaczone do sprzetu ? Przeinstaluj je jeszcze raz, ewentualnie poszukaj na stronie producenta innych.
EL NINO
Dodano
20.01.2006 01:57:12
Dzieki, podzialalo, usluga HID sie odpalila. Jednak myszka dalej nie dziala...napisalem maila do "specjalistow" z Media–Tech (mam wlasnie ich myszke, a dokladniej MT1007) i bardzo szybko otrzymalem odpowiedz:

"Witam,
Czy inne myszki usb dzialaja na PC?? Po wyjeciu myszki z ps2 prosze poczekac
z 10min zanim myszka zostanie podlaczona do usb."

Bardzo logiczna odpowiedz...Coz, bede probowac dalej.

Jeszcze raz dzieki za pomocna dlon :twisted:
Mistiqe
Dodano
19.01.2006 17:44:51
Sprobuj skopiowac z plyty XP z folderu \i386\drivers.cab pliki hidserv.dll, mouhid.sys i mouclass.sys do c:\windows\system32\
EL NINO
Dodano
19.01.2006 13:16:07
Mistiqe
Dodano:
19.01.2006 04:12:39
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1