Problem z hhd
Mój dysk twardy seagate 40GB komputer widzi jako 31,5GB. Mam na nim 4 partycje:
2GB
11GB
10GB
9GB.
Mój system to WINDOWS XP.CO zrobić aby windows widzial go jako 40GB?? (Próbowalem w partition magic 7 zrobic nową partycje ale nie bylo juz z czego).
2GB
11GB
10GB
9GB.
Mój system to WINDOWS XP.CO zrobić aby windows widzial go jako 40GB?? (Próbowalem w partition magic 7 zrobic nową partycje ale nie bylo juz z czego).
Odpowiedzi: 17
tak teraz sie zwa hitachi ale linia produkcyjna po ibm kolesia to zdziwilo bo jest na informatyce 4 rok i starz mial w firmie produkujacej moduly elektroniczne dla armi typu sterowniki rakiet itp dokladnie nie wie bo nie wszytko mu mowili ale uzywaja tam programatorow hitachi i to jakies proste za pare set tysiecy zloty te bardziej wypasione kosztuja naprawde krocie wiec dziwi go ze firma bawi sie w dyski twarde choc osobiscie mialem od nich TV i mam szlifierke kontowa
Z tego co wiem, to IBM juź nie produkuje dysków twardych...
a no jest w programie do mierzenia parametrow smart hdd odczytuje jako 41.2 numery dysku IC35L040AVER07–0
link do producenta
http://www.hgst.com/hdd/support/d60gxp/d60gxpmod.htm
jakis wynalazek ale dziala :D zreszta ibm produkuje dyski o dziwnej pojemnosci
link do producenta
http://www.hgst.com/hdd/support/d60gxp/d60gxpmod.htm
jakis wynalazek ale dziala :D zreszta ibm produkuje dyski o dziwnej pojemnosci
Ukey:Pawek nieladnie zeszles (jak juź to zszedłem – dop. Pawek) z tematu moze koles masz poprostu bady albo ta zworka co Rebe pisal masz jakos przestawiana. Umnie brakuje mi tylko jakies 8MB bo dysk dzielilem w instalatorze XP bo tam jest najlepiej i mniejsza oto ze 8 MB ci zje ale to jest tylko 8MB :wink:
Mógłbyś to jaśniej napisać i wyjaśnić odnośnie czego jest to podreślone :?: Skąd wiesz, źe 8MB :shock: :?:
Ukey:Pawek nieladnie zeszles (jak juź to zszedłem – dop. Pawek) z tematu moze koles masz poprostu bady albo ta zworka co Rebe pisal masz jakos przestawiana. Umnie brakuje mi tylko jakies 8MB bo dysk dzielilem w instalatorze XP bo tam jest najlepiej i mniejsza oto ze 8 MB ci zje ale to jest tylko 8MB :wink:
Mógłbyś to jaśniej napisać i wyjaśnić odnośnie czego jest to podreślone :?: Skąd wiesz, źe 8MB :shock: :?:
Pawek nieladnie zeszles z tematu moze koles masz poprostu bady albo ta zworka co Rebe pisal masz jakos przestawiana. Umnie brakuje mi tylko jakies 8MB bo dysk dzielilem w instalatorze XP bo tam jest najlepiej i mniejsza oto ze 8 MB ci zje ale to jest tylko 8MB :wink:
Rysiek80:IBM 41
A jest taki w ogóle :?:
w kazdy razie u mnie IBM 41 w Windowsie odczytuje jak 38 w Windows Commander jako 40 w Partition Magic jako 41
Rysiek80:kazdy program inaczej odczytuje miejsce na dysku zawsze te + – 2 giga bedzie
To mnie zagiąłeś w tym momencie... :shock: Teź poczytaj forum... miast pisać niepotrzebnie :twisted:
kazdy program inaczej odczytuje miejsce na dysku zawsze te + – 2 giga bedzie
smoczek:no tak moj blad :oops: ale ja np. tez mam niby Seagate 80GB i mam 4 partycje i łącznie wychodzi ze mam 75 giga a w fdisku nie da sie juz nic dodac :?
pozdrawiam
Masz wszystko dobrze. Poczytaj sobie forum...
no tak moj blad :oops: ale ja np. tez mam niby Seagate 80GB i mam 4 partycje i łącznie wychodzi ze mam 75 giga a w fdisku nie da sie juz nic dodac :?
pozdrawiam
pozdrawiam
smoczek:moze to nie to ale na jakis system plików masz poformatowane te partycje bo jak wiedomo stary FAT zawsze zjada duzo miejsca :? ale zeby az tyle :?:
:shock: Spójrz na rozmiary partycji... To raz.
Dwa... Nic nie zźera... Po prostu mogą być większe klastry, a to powoduje kiepskie zarządzanie miejscem, tzn. Plik 10KB na dysku zajmuje i tak 32KB, a jak jest takich plików wiele, to marnuje się wiele miejsca...
moze to nie to ale na jakis system plików masz poformatowane te partycje bo jak wiedomo stary FAT zawsze zjada duzo miejsca :? ale zeby az tyle :?:
Faktycznie, Rebe... Dopiero teraz skojarzyłem, źe to 32GB... :oops: :wink:
To nie iwna systemu, ale albo zworki ograniczającej pojemność – obejrzyj dysk i porównaj z opisem na "tabliczce zanmionowej" ( przełoźenie czy usunięcie tej zworki wystarczy ), albo BIOS–u. W tym drugim wypadku to juź gorzej bo pewnikiem okaźe się, źe 32GB jest nie do przeskoczenia poprzez jego update.
W takim wypadku masz dwie mozliwości, albo dokupić jakiś wewnętrzny kontroler IDE na PCI i do niego dysk podpiąć, albo zastosowanie jakiegoś diskmenager–a, który omijając BIOS płyty pozwoli zobaczyć całą pojemnośc dysku.
W takim wypadku masz dwie mozliwości, albo dokupić jakiś wewnętrzny kontroler IDE na PCI i do niego dysk podpiąć, albo zastosowanie jakiegoś diskmenager–a, który omijając BIOS płyty pozwoli zobaczyć całą pojemnośc dysku.
Faktycznie... Gdzieś Ci wcięło 7,5GB... Hmmm. Mnie się wydaje, źe jak juź, to musiałbyś przeformatować wszystko i zapuścić FDISKa i od nowa porobić partycje... :? Jednak to na tyle "chamski" sposób, źe ja bym się na razie wstrzymał... Moźe ktoś wymysli coś lepszego... :idea:
Strona 1 / 1