Problem z HDD. Pomocy!
Witam.
Mam problem:
Znajomy przyniósł mi dysk 20 GB.
Okazało sie ze na dysku są Bad Sectory. nie byłoby problemu ale te bad sectory występują na obu FAT–ach (tablicach partycji).
W związku z tym mam pytanie:
1) Czy jest moźliwość przydzielenia innej cześci dysku na zapis nowej tablicy partycji? jezeli tak to jak to zrobic?
2) czy jest moźliwość oczyszczenia (zaklejenia, usunięcia) bad sectorów by dysk je omijał? Jakieś programy ratujące dysk?
Ps. Z góry dzięki za odpowiedzi i pomoc
Mam problem:
Znajomy przyniósł mi dysk 20 GB.
Okazało sie ze na dysku są Bad Sectory. nie byłoby problemu ale te bad sectory występują na obu FAT–ach (tablicach partycji).
W związku z tym mam pytanie:
1) Czy jest moźliwość przydzielenia innej cześci dysku na zapis nowej tablicy partycji? jezeli tak to jak to zrobic?
2) czy jest moźliwość oczyszczenia (zaklejenia, usunięcia) bad sectorów by dysk je omijał? Jakieś programy ratujące dysk?
Ps. Z góry dzięki za odpowiedzi i pomoc
Odpowiedzi: 1
Przy zmianie partycji musiałbyś dokładnie poznać strukturę dysku, liczby sektorów itd. źeby załoźyć partycje z pominięciem miejsc gdzie pojawiły się Bad Sectory (z uźyciem Partition Magic byłoby to moźliwe, fdiskiem chyba by się nie dało).
Co do naprawiania, to Scandisk lub Norton Disk Doctor, przeskanuje i zaznaczy te miejsca na dysku aby nie były uźywane przez system.
Ale nie ma źadnej gwarancji, źe nie powstaną kolejne Bad Sectory.
Co do naprawiania, to Scandisk lub Norton Disk Doctor, przeskanuje i zaznaczy te miejsca na dysku aby nie były uźywane przez system.
Ale nie ma źadnej gwarancji, źe nie powstaną kolejne Bad Sectory.
Strona 1 / 1