Problem z grami Win XP Home
Witam. Mam problem. Gdy gram w gry (Assasin Creed, PES 2008) po jakims czasie (nieraz 5min a czasami z godzine) ekran zaczyna sie tak jakby zamazywac, powstaja takie nieregularne kwadraciki, czesc obrazu widze, a czesc to kwadraciki( w tych grach grach siada grafika (a dokladniej tekstury). ). Po tym nie moge nic zrobic ( Alt F4 oraz Alt Ctr Dlt nie dziala ) trzeba zrestarowac komputer.
Mój Sprzęt:
- Intel Core 2 Duo E8200
- 2 x 20048 DDR2 800
- GF 8800GT
- MB Asus P5Q
- Segate 500GB Sata 32mb
Zapomnialem dodać. Kompuer kupilem miesiąc temu. Mam Windowsa Xp Home i problem pojawiaj sie na SP2 i SP3.
Odpowiedzi: 6
witam, równiez posiadam tą samą kartę graficzną w sklepie gdzie kupywałem pokazywali ze jest to 256mb lecz w kompie pokazuje 512mb (dxdiag) , lecz mniejsza z tym gry mi różnie tną sie takie jak np. diablo 2 i call of duty 4 lecz dopiero po jakim czasie powiewaz na poczatku było ok. zrobiłem formata lecz nic nie pomoglo, więc z ciekawosci przeczytałem ten temat i zainstawolałem sobie programik Ati Tool i wskazuje mi temp. do 110 stopni w sumie to nie schodzi ponizej 100. chłodzenie ma dobre, wiec niewiem co to moze byc. prosze o pomoc
Po zmianie sterow problem jest nadal i pojawia sie blad z nv4_disp
I mam jeszcze pytanie na temat działania programu 6Engine (program od płyty głównej nie mam pojecia do czego służy)
Temp w normie.
to co zostaje zmiana sterowników ? Jak tak to bylbym wdzieczny jakby ktos mogl mi podac dokladne linki to tych sterownikow
Ściągnij na ten przykład AtiTools - po zainstalowaniu będziesz miał okienko a tam przycisk "Scan for artifacts" - wcisnij go i obseruj jak wzrasta temperatura. Pozostaw na jakiś czas włączone. U mnie po około 2-3 minutach temperatura karty (GF 8600 GT) jest na poziomie 84 stopni. U Ciebie powinno być deko więcej. Ale nie powinno przekraczać 95 stopni.
Temperatury innych podzespołów sprawdzisz np everestem.
Sterowników nie zmieniałem. Ale zapomnialem dodać ze np. NFS Pro Street działa bez zarzutów ( niekiedy gralem 6-8 godzin bez przerwy), juz nie mowiąc o grach z mniejszymi wymaganiami typu Football manager 2008 czy Twierdza. Jakim programem sprawdzic temp ? Wszystkie te gry dopóki działają są ustawione na najwyzszych wymaganiach i sie nie przycinają.
A jak sytuacja się przedstawia z innymi sterownikami ??
No i standard - temperatury (zwłaszcza GPU), napięcia podawane przez zasilacz ...
Temat do Sprzętu zabieram bo XP IMHO nie jest tu problemem.
Strona 1 / 1