Problem z GeForce 2 MX/MX 400
Witam :!:
Mam problem z kartą graficzną GeForce2 MX/MX 400. Problem polega na tym, źe gdy próbuje włączyć jaką kolwiek grę, na monitorze pokazuje się napis "out of range" i następnie komputer zostaje zrestartowany. Próbowałem juź z róznymi sterownikami i DirectX–ami lecz problem pojawia sie ciągle. Dziwne jest to, źe jeszcze jakiś miesiąc temu wszystko działało ok a w tym między czasie ani nie zminiałem systemu, ani sprzetu. O co w tym właściwie moźe chodzić :?::?:
Mam problem z kartą graficzną GeForce2 MX/MX 400. Problem polega na tym, źe gdy próbuje włączyć jaką kolwiek grę, na monitorze pokazuje się napis "out of range" i następnie komputer zostaje zrestartowany. Próbowałem juź z róznymi sterownikami i DirectX–ami lecz problem pojawia sie ciągle. Dziwne jest to, źe jeszcze jakiś miesiąc temu wszystko działało ok a w tym między czasie ani nie zminiałem systemu, ani sprzetu. O co w tym właściwie moźe chodzić :?::?:
Odpowiedzi: 14
cytat z innego forum. Odpowiedź na problem taki jak twój:
Chociaź jest to mało prawdopodobne ale warto sprawdzić.
mialem tez taki przypadek jak chcialem zainstalowac Win 98 SE, okazalo sie ze w biosie musialem wylaczyc jedną opcję DOS FLAT MODE i to pomoglo...i przez nic innego to nie moze byx spowodowane, jak pojawia sie taki komunikat, w roznych plytach ta opcaj sie moze inaczej nazywac...
Chociaź jest to mało prawdopodobne ale warto sprawdzić.
Dzięki, sprawdze to. Tym czasem jeszcze będe próbował innych ustawień.
według mnie niepokojące są napięcia:
+3.3V i +12V
Mają one wartości na skraju dopuszczalnej normy (patrz tutaj i sam porównaj: http://www.neotec.pl/page.php?id=19 )
W związku z tym proponuje porzyczyć od kolegi sprawny zasilacz i podłącz go u siebie. Sprawdź napięcia na tym zasilaczu kolesia i wypatruj błędów. Jesli takowych nie bedzie to znaczy źe twoim utrapieniem jest zasiłka.
Damian
UPDATE:
Musze jeszcze dodać źe moźe to byc wina karty graficznej. Musisz ją sprawdzić na innym kompie lub poźycz grafike i zamontuj w kompie i testuj.
+3.3V i +12V
Mają one wartości na skraju dopuszczalnej normy (patrz tutaj i sam porównaj: http://www.neotec.pl/page.php?id=19 )
W związku z tym proponuje porzyczyć od kolegi sprawny zasilacz i podłącz go u siebie. Sprawdź napięcia na tym zasilaczu kolesia i wypatruj błędów. Jesli takowych nie bedzie to znaczy źe twoim utrapieniem jest zasiłka.
Damian
UPDATE:
Musze jeszcze dodać źe moźe to byc wina karty graficznej. Musisz ją sprawdzić na innym kompie lub poźycz grafike i zamontuj w kompie i testuj.
nie no spoko everest jest wg mnie potrzebnym programem więc go mam. Dobra oto napięcia (wkleje wszystko, tak dla pewności :wink: ):
Właściwości czujnika
Typ czujnika ITE IT8705F (ISA 290h)
Nazwa płyty głównej ECS P4VMM2 / P4VXA / P4VXM Series
Temperatury
Płyta główna 35 C (95 F)
Procesor 45 C (113 F)
Seagate ST380023A 46 C (115 F)
Wentylatory
Procesor 3184 RPM
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.54 V
+2.5 V 2.51 V
+3.3 V 3.15 V
+5 V 4.89 V
+12 V 12.61 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 4.84 V
VBAT baterii CMOS 3.36 V
Właściwości czujnika
Typ czujnika ITE IT8705F (ISA 290h)
Nazwa płyty głównej ECS P4VMM2 / P4VXA / P4VXM Series
Temperatury
Płyta główna 35 C (95 F)
Procesor 45 C (113 F)
Seagate ST380023A 46 C (115 F)
Wentylatory
Procesor 3184 RPM
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.54 V
+2.5 V 2.51 V
+3.3 V 3.15 V
+5 V 4.89 V
+12 V 12.61 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 4.84 V
VBAT baterii CMOS 3.36 V
Moźesz jeszcze podać napięcia. znajdziesz je np. w programie everest home edition (moźesz go pobrać z neta za darmo). Jak go zainstalujesz i uruchomisz to z lewej strony kliknij na krzyźyk przy "Komputer" a następnie KLIK na "Czujnik". Tam będą podane WARTOŚCI NAPIĘĆ, które tutaj przepisz.
Pozdrawiam
Damian
Pozdrawiam
Damian
Acha dzięki, dobra spróbuje ze starszą wersją sterów. Zobaczymy czy zadziała :wink:
Jestem szczęśliwym posiadaczem tego samego modelu karty graficznej co ty :wink: i mam ustawioną rozdzielczość na 1024x768, częstotliwość odświerzania na 85Hz, steronik wersja 30.82 (ta wersja jest ponoc najlepsza dla geforce 2, nie ma potrzeby instalowania najnowszych sterów bo to niepotrzebne obciąźenie). Na takich ustawieniech wszystko śmiga aź miło.
Pozdrawiam
Damian
Pozdrawiam
Damian
Tak, ustawiałem częstotliwość pracy monitora w opcjach sterownika karty a nie pod windowsem. Dla rozdzielczości 1024x768 sprawdziłem wszystkie moźliwe częstotliwości, a dla innych rozdzielczości tylko skrajne (najmniejszą i największą dopuszczalną częstotliwość) i nic nie ruszyło. Zainstalowałem najnowsze sterowniki karty (v. 71.89), poniewaź tamte były juź trochę stare. Zauwaźyłem jedną rzecz. Mianowicie, jeśli ustawiłem w opcjach częstotliwość lub rozdzielczość, której monitotor nie obsługiwał, na ekranie pojawiał się napis 'out of range' i nic dalej się nie działo, lecz jeźeli próbowałem włączyć grę to równieź pojawiał się ten napis, ale zaraz komputer sam się zrestartowywał. Moźe więc nie w ustawieniach częstotliwości tkwi problem :?:
mi sie moja rozdzielczość podoba :) 1280x1024 jakaś taka rozciągnięta :wink:
a póbowałes tego co ja ci napisałem :?: bo to ze se zmienisz pod windowsem nioc ci nie da, bo gra sobie wybierze sama większe odświeźanie, i po to własnie sam sobie ustalasz odswiezanie w taki sposób jak ci napisałem....
idea_krys:Próbowałem z róźnymi ustawieniami, zmieniałem głębię kolorów, częstotliwość odświeźania oraz rozdzielczość ekranu i nic :( Nie jestem pewien ale to nie jest chyba wina ustawień poniwaź jeszcze nie dawno wszystko śmigało ok, a od tego czasu nie nic grzebałem w ustawieniach. Czy moźliwe jest to źe to jakaś awaria karty graficznej :?:
a póbowałes tego co ja ci napisałem :?: bo to ze se zmienisz pod windowsem nioc ci nie da, bo gra sobie wybierze sama większe odświeźanie, i po to własnie sam sobie ustalasz odswiezanie w taki sposób jak ci napisałem....
odnosnie adika, jedziesz na bardzo dziwnej rozdzielczosci, jak nie mozesz jechac na 1280x1024 na 85hz to zmiejsz sobie chociazby na 1152x854 bo ta co teraz masz, to jest jakas nie wymiarowa :?
mialem cos podobnego na gefrocie, problem byl w tym ze gra chciala pracowac w 75hz a komp byl na 70, jakos tak. zmienilem rozdzielczosc na mniejsza i wtedy powiekszylem odswiezanie i dzialało ... być moze tego jeszcze nie próbowałeś
mialem cos podobnego na gefrocie, problem byl w tym ze gra chciala pracowac w 75hz a komp byl na 70, jakos tak. zmienilem rozdzielczosc na mniejsza i wtedy powiekszylem odswiezanie i dzialało ... być moze tego jeszcze nie próbowałeś
Mocna wątpliwe czy to karta – raczej sterowniki jeźeli juź. sprawdź z jakimiś mocno starszymi typu 30.82 lub wcześniejszymi i jeźlei to pomoze to próbuj nowszych.
Poza tym moze warto się rozglądnąć – na stronie producenta monitora – za plikiem *.inf do niego.
Poza tym moze warto się rozglądnąć – na stronie producenta monitora – za plikiem *.inf do niego.
Próbowałem z róźnymi ustawieniami, zmieniałem głębię kolorów, częstotliwość odświeźania oraz rozdzielczość ekranu i nic :( Nie jestem pewien ale to nie jest chyba wina ustawień poniwaź jeszcze nie dawno wszystko śmigało ok, a od tego czasu nie nic grzebałem w ustawieniach. Czy moźliwe jest to źe to jakaś awaria karty graficznej :?:
gdzieś tam w w opcjach sterownika nNidia jest taka opcjka aby odpowiednim rozdzielczością przyporządkować częstotliwości odświerzania. Zaznaczasz tam najpier ze sam chcesz ustawić te częstotliwości no i ustawiasz.
I aby wiedzieć jakie częstotliwości przyporządkowac odpowiednim rozdzielczościom, po prostu zmieniasz na chwile rozdzielczość ekranu na np 1280x960 i odczytujesz maksymalną częstotliwość odświerzania w zaawansowanych/monitor(tudzieź karta), i taką (lub mniejszą, :!: nigdy większą :!: ) przyporządkowujesz tej rozdzielczośći.
czyli w moim przypadku rozdzielczości 1280x960 z głębią kolorów 32bit przyporządkował bym 85Hz
chyba prościej sie wytłumaczyć nie da :P
Jeśli ktoś ma teraz geforca i wie o co mi chodzi to niech mu zamieści screena gdzie ta opcja sie znajduje bo jak widac ja mam ATI RAdeona 9100, a gdzie to było w sterze Nvidii nie pamiętam (tyle ze na bank w zaawansownych :wink: )
I aby wiedzieć jakie częstotliwości przyporządkowac odpowiednim rozdzielczościom, po prostu zmieniasz na chwile rozdzielczość ekranu na np 1280x960 i odczytujesz maksymalną częstotliwość odświerzania w zaawansowanych/monitor(tudzieź karta), i taką (lub mniejszą, :!: nigdy większą :!: ) przyporządkowujesz tej rozdzielczośći.
czyli w moim przypadku rozdzielczości 1280x960 z głębią kolorów 32bit przyporządkował bym 85Hz
chyba prościej sie wytłumaczyć nie da :P
Jeśli ktoś ma teraz geforca i wie o co mi chodzi to niech mu zamieści screena gdzie ta opcja sie znajduje bo jak widac ja mam ATI RAdeona 9100, a gdzie to było w sterze Nvidii nie pamiętam (tyle ze na bank w zaawansownych :wink: )
To informacja "z monitora" – zmień częstotliwość odswieźania i/lub rozdzielczość i sprawdź.