Problem z GeForce 2 MX/MX 400

Witam :!:
Mam problem z kartą graficzną GeForce2 MX/MX 400. Problem polega na tym, źe gdy próbuje włączyć jaką kolwiek grę, na monitorze pokazuje się napis "out of range" i następnie komputer zostaje zrestartowany. Próbowałem juź z róznymi sterownikami i DirectX–ami lecz problem pojawia sie ciągle. Dziwne jest to, źe jeszcze jakiś miesiąc temu wszystko działało ok a w tym między czasie ani nie zminiałem systemu, ani sprzetu. O co w tym właściwie moźe chodzić :?::?:

Odpowiedzi: 20

No i wszystko smiga tak jak potrzeba :) zainstalowalem sterowniki 30.82 i wszystkie gry chodz OK

Jeszcze raz dziekuje

Pozdro
Rob_
Dodano
29.07.2005 01:52:02
ROb_ jako ze nowy jesteś to moze i nieswiadomy ale z wyszukiwarki skorzystaj, a źeby zaoszczędzić ci juz szukania bo pora późna i świt zastać by ciemógł to powiem iź do tej kart najtrafniejszymi sterownikami te z serii 3x 4x są. A pisze to nawet w temacie ponizej twojego do którego nawet chyba nie zerknołeś. Zachacz równieź o temat przyklejony i post uźykownika SPIDERKO gdzie dowiesz sie jak usuwać sterowniki tak zeby nic po nich nie zostało.
Tyle z mojej strony i chyba spać ide bo 2 w nocy na zegarze :wink: No więc powodzenia, czekam na rozwój sytuacji i dobranoc.
adik154
Dodano
28.07.2005 04:07:26
Witam
Mam problem z ta karta graf ale tylko w grach (Driver, Colin 2, Revolt, Fifa 2002) W kazdej z tych gier jest podobny problem, grafika jest jakby obcieta (w przypadku Colna 2, nie widac napisow w menu a takze podczas jazdy widac same kwadraty). Natomiast w pozostalych przypadkach brakuje np. kawalkow nieba czy tez samochodu (widac tylko kola :))
Zainstalowane mam najnowsze sterowniki, directa9.0b, win98. Moze problem jest w tym ze mam zainstalowane najnowsze sterowniki (77.72). Bardzo bym prosil o pomoc w miare mozliwosci.

Z gory dzieki

Pozdro
Rob_
Dodano
28.07.2005 03:54:19
Wydaje mi sie źe będzie to dobre rozwiązanie. Naprawde cięźko jest wywnioskować co jest przyczyną problemu bo jest on dosyć nietypowy. Jego źródło moze byc wszędzie. Mam nadzieje źe wymiana karty pomoźe. Życze Ci tego z całego serca.
Pozdarwiam
Damian
Damianos
Dodano
17.07.2005 17:16:42
Pozwole się jeszcze raz wtrącić to tego tematu. Niestety do dziś nadal nie chcą działać mi gry. (polecam przeglądnąć wcześniejsze posty bo nie chce tego problemu znów od początku opisywać) Kilka osób sugerowało mi źe winę za ten stan rzeczy ponosi zasilacz. Niedawno stary zasiłek przepalił się i musiałem kupić nowy. Jednak nic to nie pomogło. Została mi juź chyba tylko wymiana karty graficznej na nową aby uporać się z tym problemem. :?
idea_krys
Dodano
17.07.2005 01:38:29
Co do serii 45.xx bym sie nie zgodził. Ale seria 30.xx jest ponoć najlepsza. Szukaj 30.82
Damianos
Dodano
16.07.2005 20:06:55
Do tej karty za nalepsze są uwaźane serie 30.xx i 45.xx
Bobi
Dodano
16.07.2005 18:37:56
Dzieki wielkie, nie wiesz czasem skad mozna by je sciagnac bo jakos zadnej stronki nie moge znalezc.
Zubr
Dodano
16.07.2005 17:53:35
ja mam wersję 4.0 a .dll 4.13........ i takie są chyba najnowsze pod geforce 2 mx 400 bo ja mam 64/128 i miałem dołączone do karty (najlepiej zinstalować dołączone) muśle źe wer. 5.0 jest juź do GeF 3
Cwenu
Dodano
16.07.2005 16:58:06
Moglibyscie powidziec jakie sa najlepsze sterowniki do Geforce 2 MX 400 ? bo chyba te najnowsze ze strony nvidii nie beda pasowaly do tak starej karty. Podajcie tez stronke z ktorej bede mogl te stery sciagnac plizz.
Zubr
Dodano
16.07.2005 16:45:53
Wlasnie nie, ale dzis bede przy tym kompie wiec napewno tego sprobuje
infol
Dodano
12.07.2005 10:55:45
infol:
Witam.(...)
Potem jednak olsnilo mnie i sprobowalem zainstalowac nowe sterowniki do grafik. Sciagnalem najnowsze dostepne ze strony nvidia.pl, zainstalowalem, zresetowalem komputer, odpalam gre i..... DZIALA :)(...)Po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu komputera problem powrocil

a przy instalowaniu tych nowych sterownikow odinstalowales stere i pozbyles sie ich "resztek" np. programem driver cleaner?
nikt
Dodano
12.07.2005 01:44:03
Witam. Pozwole sobie podpiac sie pod temat bo mam troche podobny problem:

Otoz posiadam karte GF2 MX (nie pamietam czy 200 czy 400 a nie mam tego kompa przy sobie – ale nie to jest wazne).

Problem jest tej natury, ze przy probie przelaczenia na rozdzielczosc 800x600 (dzialam czay czas w 1024x768), ktora automatycznie ustawia sie przy pierwszym uruchomieniu wiekszosci starych gier (na nowsze komp jest za slaby), wyskoczyl komunikat "out of range bla bla bla....".
Generalnie myslalem ze monitor nie chce wyswietlic rozdzielczosci w tej czestotliwosci, wiec zaczalem grzebac w ustawieniach karty, znalazlem opcje z przypasowaniem wybranej czestotliwosci odswierzania do rozdzielczosci i sprawdzilem wszystkie mozliwe od 60Hz do 100Hz. Kupa, nic nie dalo.
Monitor 17" jakis dziwny (firma S.A.M.), wiec doszedlem do wniosku, ze to jego wina i odpuscilem sobie temat nie mogac znalezc o nim w sieci zadnej informacji.
Potem jednak olsnilo mnie i sprobowalem zainstalowac nowe sterowniki do grafik. Sciagnalem najnowsze dostepne ze strony nvidia.pl, zainstalowalem, zresetowalem komputer, odpalam gre i..... DZIALA :)
Zadowolony zaczalem sprawdzac wszystkie, gry, w ktorych ten problem sie pojawial – wszystkie dzialaly. Przelaczenie na 800x600 w windowsie rowniez przestalo byc problemem. Do czasu.........
Po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu komputera problem powrocil :evil:
Naturalnie gdy znow zainstalowalem te sterowniki gierki znow dzialaly az do ponownego wylaczenia komputera. Nadmienie ze wszystko inne dziala sprawnie.
Nie wiem co jest grane ale wszystko wyglada tak, jakby te sterowniki po wylaczenia komputera znikaly.

Ktos ma jakis pomysl co z tym fantem zrobic ?

EDIT:

aha, system to Windows XP SP2
infol
Dodano
11.07.2005 16:44:40
mialem to samo ale na gf4 wlaczam program refreshlock przed gra i w nim ustwiam Hz i pomaga...
sdcom
Dodano
09.05.2005 17:34:42
Byc moźe dlatego źe przy nich nie wysila sie zasilacz albo poprostu karta graficzna. Moźemy teraz gdybać ale najprościej bedzie poprostu sprawdzić wszystko na innym sprzęcie.
Damianos
Dodano
09.05.2005 17:25:54
A błąd wyświetla sie tylko przy jednej grze czy przy wszystkich jakie masz zainstalowane? Jesli tylko przy jedej tzn źe cos z gierką nie tak.
Damianos
Dodano
09.05.2005 15:59:54
Próbowałem inne rozdzielczości i teź nic. Tak pozatym to kiedyś wyrabiał :wink: . Zastanawiam się czy ta "awaria" moźe być spowodowana przez zainstalowanie jakiegoś programu lub gry??
idea_krys
Dodano
09.05.2005 00:28:22
idea_krys:
posiadam do niego jeszcze instrukcję obsługi w której pisze źe najlepszą częstotliwością odświeźania dla rozdzielczości 1024x768 jest 75Hz.

IMO to niejest najlepsza rozdzielczoś i częst. odświerzania, ale najwyźsza jaką moźe mieć , a to róźnica dość znaczna. Ustaw 800x600 i 85Hz , bo szkoda Twoich oczu. N 15" monitorze CRT 1024x768 to za duźo.
Moźe w tym tkwi problem źe na tych max ustawieniach monitor nie wyrabia po prostu
Seeker
Dodano
09.05.2005 00:13:34
Monitor to CTX VL 550/T. Musi być on mało popularny (albo mieć jeszcze inną nazwę), poniewaź nic na jego temat na stronie producenta się nie znajduje. Całe szczęście posiadam do niego jeszcze instrukcję obsługi w której pisze źe najlepszą częstotliwością odświeźania dla rozdzielczości 1024x768 jest 75Hz. Na komputerze zainstalowany jest XP. Oczywiście mam zaznaczoną opcję "hide modes that this monitor cannot display" lecz dalej podczas włączania jakiej kolwiek gry pokazuje się napis "out of range" i restartuje się komp. Pragnę przypomnieć, źe jeszcze do niedawna wszystko było ok, a nic od tego czasu nie grzebałem w kompie, więc nie wiem czemu teraz to juź nie działa.

Zainstalowałem ten starszy typ sterowników oraz zwiększyłem odświeźanie i dalej nic. Damianos ty masz chyba rację źe to chodzi albo o zasilacz, albo o kartę graficzną, bo źadnej innej przyczyny nie moge się dopatrzeć (nawet w biosie).
idea_krys
Dodano
08.05.2005 23:49:43
Przeczytałem wszystko i jakioś nie mogłem doczytać nic o monitorze, a to zdaje się być kluczem do problemu jak juź Rebe zechciał był napisać.
W zakładce sterowników rozdzielczości karty będą wtedy jeśli monitor w systemie nie będzie rozpoznany – zostaną wtedy do naszego wyboru dane wszystkie rozdzielczości jakie obsługuje karta. Tylko i wyłącznie w wypadku kiedy sterownik monitora będzie zgodny z jego rzeczywistymi moźliwościami odnośnie rozdzielczości lub/i będzie zaptaszona opcja "Ukryj tryby których ten monitor nie moźe wyświetlać " /to w XP – nie wiemy w jakim systemie to ma miejsce/komunikat "out of range" pojawiał się nie będzie IMO.
Seeker
Dodano
08.05.2005 22:43:45
idea_krys
Dodano:
08.05.2005 13:46:46
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2