Problem z formatowaniem Dysku twardego:(

Nie znam sie na kompach i systemach i mam problem. Muszę sformatować dysk twardy i ponownie zainstalować windowsa. Włanczam kompa, wkładam dyskietke startową po czym wchodzę do biosa i chcę rozpocząć formatowanie. Wpisuję
A> format c: lub A> format d:
Niestety wyskakuje mi komunikat:
bad comand or file name
Bardzo proszę pomóźcie!! Napiszcie mi listę komend które mam wpisać. Z góry dziękuję.

Odpowiedzi: 8

Dziękuję wszystkim za pomoc. Dzięki waszym radom udało mi się pomyślnie sformatować dyski i ponownie zainstaować windowsa. :)
Żaneta
Dodano
01.09.2004 16:58:58
Moźesz go sformatować z poziomu systemu – w panelu sterowania – marzędzia administracyjne – zarządzanie komputeram – zarządzanie dyskami – dokonasz wszystkich operacji od ząłoźenai partycji, poprzez formatowanie do przypisania/zmiany litery wg źyczenia.
moźesz teź go sformatować w trakcie instalacji – to taka sama operacja, jak formatowanie dysku c: i na tym samym etapie pracy instalatora, a potem dopiero wybierasz, na którym dysku/partycji chcesz system mieć postawiony.
Rebe
Dodano
31.08.2004 12:16:43
kacs:
Dlaczego kombinujesz z dyskietką, skoro (zakładam źe masz zamiar zainstalować XP) formatowanie przeprowadza się rozpoczynając proces instalacji!

Ok rozumiem. Ale mam 2 dyski twarde nie podzielone na partycje. Na jednym (dysku c) jest system, więc podczas ponownej instalacji windowsa tylko ten jeden sie sformatuje. A co z tym drugim (dyskiem d)?
Żaneta
Dodano
31.08.2004 12:12:35
Limak:
ustaw w biosie startowanie z cd romu i tam wejdz do konsoli i wpisz: format c:

i ci się sformatuje ;–)

Po co uruchamieć konsolę jak i tak trzeba będzie zainstalować system...
kacs
Dodano
31.08.2004 10:52:58
ustaw w biosie startowanie z cd romu i tam wejdz do konsoli i wpisz: format c:

i ci się sformatuje ;–)
Limak
Dodano
31.08.2004 10:42:19
Dlaczego kombinujesz z dyskietką, skoro (zakładam źe masz zamiar zainstalować XP) formatowanie przeprowadza się rozpoczynając proces instalacji!
kacs
Dodano
31.08.2004 10:37:34
Hmmm.. I znowu pojawił się kolejny roblem. Usiłuję sformatować dysk. Wpisuję
A:> format d:
i wyskakuje mi komunikat źe: formatowanie dysku sieciowego nie jest moźliwe. Wpisuję
A:> format c:
i cznowu wyskakuje komunikat: nie moźna sformatować dysku c
Co mam robić?? Proszę pomóźcie!
Żaneta
Dodano
31.08.2004 10:07:16
Jeźeli instalujesz Xp to z tą dyskietką nic nie zdziałasz.
Naleźy ustawić w biosie bootowanie z cdromu i odpalić instalację z płyty Xp.
Nie będę się rozpisywał bo były o tym setki tematów.
Szczegóły w archiwum forum.

Jeźeli to ma być tylko format,a partycja jest fat to polecenie c:format
MarcinX
Dodano
30.08.2004 20:15:49
Żaneta
Dodano:
30.08.2004 19:58:58
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1