problem z formatem :(

mam xp home. probuje zrobic format, ale pojawia mi sie komunikat ze system windows nie jest w stanie dokonczyc formatowania....moze trzeba to zrobic z płytki?albo jakos inaczej? prosze o w miare szybka pomoc

Odpowiedzi: 5

mozliwe sa tylko opcje takie jak:
1 formatujesz z partycji z ktorej uruchamiasz system
2 partycja ma wieksza niz dopuszczalna wielkosc
3 system lub inne programy korzystaja z plikow na tej partycji
4 masz w pamieci jakiegos wira.

ad 1
uruchom komputer z innej partycji, plyty lub dyskietki (polecam Windows XP Pre Instalation)

ad 2
nie polecam robienia partycji powyzej 32 GB

ad 3 sprawdz jakie pliki sa wykorzystywane z tej partycji ewentualnie wywal je z pamieci

ad 4
antywirus powinien pomoc ...
TheL
Dodano
14.09.2004 14:40:58
Kolego, nikt nie jest lamerem. Ani na poczatku, ani na koncu. Zechciej nie uzywac tutaj tego okreslenia.

Przy okazji – Agusia napisala ze "nie jest w stanie dokonczyc formatowania" a to nic wspolnego nie ma z proba formatowania systemu. Taki komunikat zostaje wyswietlony przy sytuacji jaka opisalem wyzej.

P.S. Rowniez nie jestem lamerem.
EL NINO
Dodano
14.09.2004 12:56:54
Tak, zrób to z płytki.
Ustaw w BIOS'ie (Advanced BIOS Features) w 1st Boot Device na CDROM. Zapisz ustawienia. Włóz płytkę od Windows'a i zrób formata.

W jaki sposób chcesz usunąc system za pomocą systemu?
marek_merlin
Dodano
13.09.2004 17:25:04
Agusiaaaaaaaaaaaa:
mam xp home. probuje zrobic format, ale pojawia mi sie komunikat ze system windows nie jest w stanie dokonczyc formatowania....
Poniewaz usilujesz formatowac duzy dysk (wiekszy niz 32GB) na FAT32.

Albo na NTFS, co jest lepszym rozwiazaniem, albo za pomoca starego FORMAT.COM z dyskietki startowej w98. I znowu – jesli partycja ma miec wiecej niz 64GB, musisz uzyc zmodyfikowanego FORMAT.COM. Wszystko znajdziesz w starszych postach.
EL NINO
Dodano
13.09.2004 14:31:50
Naiwnie moźe spytam : robisz to na dysku/partycji na której masz system?
Seeker
Dodano
13.09.2004 13:51:14
Agusiaaaaaaaaaaaa
Dodano:
13.09.2004 13:49:24
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1