problem z formatem
mam XPHE formatuje zawsze za pomoca dyskietki win98 przynajmniej robiłem to do tej pory ostatnio pół roku temu. Chciałem zrobic formata na tej samej dyskietce ale nie moge bo po wpisaniu format c wyskakuje komunikat ze błedny parametr lub cos w tym rodzaju lub złe polecenie .W biosie mam ustawione na floppy tak jak wczesniej.Od ostatniego formatu pobierałem aktualizacje do windy chyba było ich ze 4.Co jest grane ze nie moge tera zrobic formata za pomoca dyskietki??
prosze o pomoc
znam tylko podstawy w zakresie obsługi komputera
prosze o pomoc
znam tylko podstawy w zakresie obsługi komputera
Odpowiedzi: 10
jezeli odpaliłeś kompa z dyskietki win98 i wpiszesz c: dir powienieneś widzieć to co masz na na c jeźeli tak to juź jest lepiej znaczy źe dyskietka jest w miare sprawna a: fdisk pokaźe ci jakie masz partycje i która z nich jest aktywna polecenie( 4 )usuniesz partycje jeszcze raz odpalisz z a: ustawisz partycje wyjdziesz odpalisz sformatujesz format c: w Kturymś z enterów 2003r jest darmowy PQMaic7 tworzy dyskietki startowe z nich łtwiej jest formatować przenośić kopiowąc tworzyć partycje jak potrzebny nr.entera to podam
Ustaw w Bios pierwsze boot`owanie na CD–Rom,
Włóź CD–Rom instalacyjny z Win i uruchom ponownie PC,
Wciśnij dowolny klawisz po info,
Zatwierdz umowe,
Wciśnij R uruchomisz konsole,
Wpisz 1, podaj hasło admina jeśli jest, jak nie to Enter,
Wydaj komendy format :C, format , i tak dalej,
Po formacie exit,
Uruchomi się ponownie OS, wciśnij dowolny klawisz,
Zatwiedz umowę, usuń wysztkie partycje za pomocą instalatora ( komendy są napisane C, L – chyba nie pamiętam nie formatuje często ),
Utwóź nowe partycje, wybiesz partycje na której chcesz zainstalować os`a i wybiesz system plików w którym ma zostać utwoźona partycja,
dalej postępuj zgodnie z poleceniami instalatora.
Temat był juź tyle razy wałkowany.....
tu jest inna kolejnośc podana niz ta którą ty proponujesz no i która jest prawidłowa
Włóź CD–Rom instalacyjny z Win i uruchom ponownie PC,
Wciśnij dowolny klawisz po info,
Zatwierdz umowe,
Wciśnij R uruchomisz konsole,
Wpisz 1, podaj hasło admina jeśli jest, jak nie to Enter,
Wydaj komendy format :C, format , i tak dalej,
Po formacie exit,
Uruchomi się ponownie OS, wciśnij dowolny klawisz,
Zatwiedz umowę, usuń wysztkie partycje za pomocą instalatora ( komendy są napisane C, L – chyba nie pamiętam nie formatuje często ),
Utwóź nowe partycje, wybiesz partycje na której chcesz zainstalować os`a i wybiesz system plików w którym ma zostać utwoźona partycja,
dalej postępuj zgodnie z poleceniami instalatora.
Temat był juź tyle razy wałkowany.....
tu jest inna kolejnośc podana niz ta którą ty proponujesz no i która jest prawidłowa
Anonymous:dzielenie dysku na partycje jest po formatowaniu gdy jak uruchamia sie następny OS.Przynajmniej tak wyczytałem na tym forum
dzieki za zainteresowanie moim problemem
Na pewno nie – chyba, źe czytałeś o uźywaniu progrmów typu Partition Magic.
W "normalnych" warunkach kolejność jest następująca:
ząłoźenie partycji na dysku, ich sformatowanie i instalacja systemu.
Bez partycji nie ma czego formatować :)
dzielenie dysku na partycje jest po formatowaniu gdy jak uruchamia sie następny OS.Przynajmniej tak wyczytałem na tym forum
Mimo zalania "wazeliną" rozczaruję Cię – nie pamiętam jak jest z opcjami.
Dochodzisz w instalacji do tego gdy wczynana zostaje struktura podziału dysku i wybierasz partycję do sformatowania, a po tej czynności wychodzisz z instalatora.
Tyle pamietam – musisz tylko pamiętać, źe partycja moźem ieć najwyźej 32GB, bo większą sforamtuje na ntfs.
Dochodzisz w instalacji do tego gdy wczynana zostaje struktura podziału dysku i wybierasz partycję do sformatowania, a po tej czynności wychodzisz z instalatora.
Tyle pamietam – musisz tylko pamiętać, źe partycja moźem ieć najwyźej 32GB, bo większą sforamtuje na ntfs.
wiem ze dyskietki są słabymi nośnikami dlatego wzięłem to pod uwagę tylko chciałem sie zapytac kogos kto jest w tych sprawach kumaty a ty ja sądze po twoich postach jestes na tym forum jednym z lepszych i porady dane przez ciebie często pokrywają sie z rzeczywistością tak dalej trzym a nawiasem mówiąc bede teraz formatował z płytki instalacyjnej jak sie nie myle trzeba wcisnąc R wpisac 1 i podac nazwe dysku do formatowania i ENTER jak sie myle to mnie popraw bedze ci wdzięczny
Równie dobrze dyskietkam ogła paść – nie są wieczne.
Gdybyś tak był łaskaw przytoczyć to co podaje program o tych parametrach(?) to błoby łatwiej.
Gdybyś tak był łaskaw przytoczyć to co podaje program o tych parametrach(?) to błoby łatwiej.
Rebe
w takim przypadku wyjasnij dlaczego robiłem format za pomocą tej dyskietki a teraz nie moge nia tego wykonac właśnie to mnie interesuje czy to przez
aktualizacje czy problem tkwi gdzie indziej
w takim przypadku wyjasnij dlaczego robiłem format za pomocą tej dyskietki a teraz nie moge nia tego wykonac właśnie to mnie interesuje czy to przez
Rebe
To jeszcze jedno – na standardowej dyskietce startowej win98 – tej odstarczanej przez MS – format nie jest wylistowany. Jest tam tylko fdisk.
Format bodaj pojawia się dopiero na wirtualnym dysku tworzonym przez tę dyskietkę dla celów staru.
Format bodaj pojawia się dopiero na wirtualnym dysku tworzonym przez tę dyskietkę dla celów staru.
Strona 1 / 1