problem z formatem

Witam kumpel polecił mi to forum i powiedział, ze mi ktos pomoze, wiec pytam jak zrobic format calego dysku hdd za pomoca plyty XP Profesional, bo jak wkladam plyte i prubuje formatowac to mi odrazu po formacie instaluje windowsa na D, a ja tak nie chce za pomoca dyskietki startowej odpada poniewaz mam jakis blad czy cos uszkodzone na plycie glownej i mi nie wykrywa stacji dyskietek, musze to zrobic przez plyte z XP.

Z góry dziekuje za pomoc

pozdrowienia muflonmuflon

Odpowiedzi: 10

dobra dzieki bede dalej probowal. Zobaczymy co z tego wyniknie :?:
muflonmuflon
Dodano
11.01.2005 14:19:54
Probowałes z konsoli na plycie fix /mbr??

Niestety innymi metodami to nie przejdzie
Bo jak inaczej sie tego pozbyć

Wez ten dysk podłacz u kogos ze sprawnym flopem i kombinuj
Bobi
Dodano
11.01.2005 13:52:13
Bobi_robert:
Szczerze to nie wydaje mi sie zeby to byl rzeczywiscie taki syf
Usun partycje i postaw ja na nowo jesli sie da, teraz postaw system

Przeczytaj >> http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=14437
robilem juz tak kilka razy, ten artukol nic mi nie mowi, prosze o opisanie jak sie tego pozbyc bez dyskietki startowej
muflonmuflon
Dodano
11.01.2005 13:44:40
Szczerze to nie wydaje mi sie zeby to byl rzeczywiscie taki syf
Usun partycje i postaw ja na nowo jesli sie da, teraz postaw system

Przeczytaj >> http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=14437
Bobi
Dodano
11.01.2005 13:23:42
Zrobilem tak jak mowiles i udalo sie, ale jakis zakichany wirus nadal siedzial w komputerze oddalem kompa na weekend do servisu i dzis przywiezli mi komputer i gosc z servisu powiedzial, ze moge se wyrzucic hdd i kupic nowego, bo nie idzie usunac wirusa, a moze wy znacie jakis sposub na pozbycie sie tego guwna, niestety nazwy wirusa nie znam wiem, ze mi blokuje wszystko co chce robic na kompie teraz uzywam trybu diagnostycznego, ale i tak dziala mi tylko internet nic wiecej na kompie robic nie moge nawet nie chce mi zainstalowac sterownikow do karty grafiki i dzwieku jedyne co to internet dziala, a teraz nie mam forsy na nowy hdd, wiec moze wy mi pomozecie czy da sie to jakos usunac :?:
muflonmuflon
Dodano
11.01.2005 13:16:55
sformatuj c: , zainstaluj windowsa, a resztę zrobisz juź z systemu – przecieź juź raz o tym pisałem.
Rebe
Dodano
07.01.2005 19:24:50
Rebe:
– formatuje kaźdą, ale instalowac się moze tylko naj ednej na raz – więcej nie potrafi.
hm... wlasnie w tym problem, ze jak utworze nowe partycje i formatuje pierwsza czyli C potem instaluje sie na niej windows, a potem chce sformatowac druga czyli D to zaraz po formatowaniu, uruchamia sie instalacja windowsa na niej wiec jak bym se zrobil 10 partycji na kazdej mial bym osobny windows xp, jak tego uniknac ??
muflonmuflon
Dodano
07.01.2005 19:21:43
– formatuje kaźdą, ale instalowac się moze tylko naj ednej na raz – więcej nie potrafi.
Jeźeli są błędy na partycjach to się nie ma co zastanawiać tylko zdjąć je trzeba wszystkie i ponownie załoźyć – skoro masz odstęp do formatowania to w tym samym miejscu jestm owa o zdejmowaniu partycji.
Przykro mi ,ale nie będę przepisywał tego co w pomocy systemu jest napisane – nie widzę sensu i potrzeby – masz podane oba polecenia, które Ci do teog mogą być potrzebne .
Wejście od konsoli odbywa się po wyraźeniu takiej "chęci" przez uźytkownika na zapytanie przez instalator zadane.
Naprawdę o tym wszystkim jest i w pomocy i w archiwum – o konsoli pisłem ja, pisał EL NINO i parę jeszcze osób.
Rebe
Dodano
07.01.2005 17:07:47
Rebe:
Instalator wykrywa partycje i w tym momencie mozesz je zdjąć, załoźyć od nowa
tak do tego momentu działa
Rebe:
i formatować.
i jak formatuje kaźdą partycje pokolei to na kaźdej po formacie instaluje sie windows odrazu bez mojej ingerencji
Rebe:
Moźesz teź sformatować jedną i zainstalować na niej system, a resztę formatów przeprowadzić z poziomu zainstalowanego windowsa – panel sterowania – narzędzia administracyjne – zarządzanie komputereme –zarządzanie dyskami i menu pod ppm na tych partycjach.
jak je formatuje wyskakuja błedy, źe nie moźna całkowicie sformatowac i pozostają jakieś dziwne pliki na partycji
Rebe:
Poza tym tym moźna tego dokonać z poziomu konsoli – pierwszy etap pracy instalatora i jej wybór, a następnie format /? i zapoznanie się z listą poleceń przydatne moźe być ówniez polecenie diskpart – takźe z konsoli – ktroe tworzy i usuwa partycje na dysku.
jeźeli da sie to zrobic z poziomu płyty xp wraz z uruchomieniem komputera to jak to zrobic, bo nie mam zielonego pojecia czy mógł byś opisać dokladnie krok po kroku co mam robic :?:

Nie mogę robić tego z poziomu konsoli po uruchomieniu windows (no chyba, źe mogę jakoś sformatować cały hdd, a potem uruchomić komp z płyta xp i zainstalować windows z nowo postawionymi partycjami), bo na komputerze siedzi mi jakis trojan, który blokuje mi większość programów i internet, a źaden antywirus mi nic nie wykrywa.
Kilka przykladow:
ping na onet.pl srednio 2ms, a internet nie działa
gg blad z uruchamianiem
outlook błąd z uruchomieniem
komendy takie jak: msconfig, services.msc, command, regedit nie działają w konsoli z poziomu windows (to takie podstawowe, które znam innych nigdy nie uźywałem)

Od Świąt borykam się z tym problemem i nic mi nie wychodzi :!:
muflonmuflon
Dodano
07.01.2005 15:23:34
Instalator wykrywa partycje i w tym momencie mozesz je zdjąć, załoźyć od nowa i formatować.
Moźesz teź sformatować jedną i zainstalować na niej system, a resztę formatów przeprowadzić z poziomu zainstalowanego windowsa – panel sterowania – narzędzia administracyjne – zarządzanie komputereme –zarządzanie dyskami i menu pod ppm na tych partycjach.

Poza tym tym moźna tego dokonać z poziomu konsoli – pierwszy etap pracy instalatora i jej wybór, a następnie format /? i zapoznanie się z listą poleceń przydatne moźe być ówniez polecenie diskpart – takźe z konsoli – ktroe tworzy i usuwa partycje na dysku.
Rebe
Dodano
07.01.2005 09:06:16
muflonmuflon
Dodano:
07.01.2005 04:11:59
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1