Problem z dźwiękiem - program Soundman.exe

Od jakiegoś czasu walczę z dźwiękiem (a właściwie jego brakiem) na moim pececie. Problem wygląda następująco: wspomniany dźwięk raz się na moim komputerze pojawia a dziesięć nie, niekiedy trzeszczy zamiast grać... Po stronie sterowników jest OK, w menedżerze urządzeń nie widać żadnych konfliktów, jeśli chodzi o oprogramowanie, zresztą kilkakrotnie instalowałem z płyty myśląc że to rozwiąże problem. Za wszelkie dźwiękowe ustawienia w karcie graficznej zintegrowanej z płytą odpowiada program Soundman.exe. Szkopuł w tym że ustawilem go w msconfig aby się uruchamiał wraz z systemem, rzeczywiście widnieje na liście procesów, ale nijak nie mogę go zmusić żeby się wyświetlił w graficznej postaci. Pamiętam, iż zaraz po zainstalowaniu nowej płyty glównej obecny i dostępny był w panelu sterowania, poźniej zniknął, nie wiem czemu i odtąd brak do niego dostępu. Podejrzewam że kiedy wreszcie miał będę do niego dostęp, zmienię ustawienia w ten spsób,  że skończą się moje kłopoty.

Jesli mielibyście jakieś sugestie dotyczące mojego problemu, proszę o pociagnięcie tego wątku, z gory dziękuę :-)

Płyta gówna to:  Gigabyte GA-8IPE775-G

Odpowiedzi: 1

Kpryguję moje przejęzyczenie: ...zamiast karcie graficznej zintegrowanej... powinno być oczywiście ...karcie dźwiękowej...

Przepraszam i nadal czekam na odpowiedź... 

pranar65
Dodano
26.10.2006 22:51:35
  • Bobi 27.10.2006 21:28:24

Realtek? Masz w system32 plik ALSNDMGR.CPL ewentualnie poszukaj innego, przez ktory uruchomisz <font size="-1">Sound Effect Manager.<br />Gł&oacute;wny problem jest w tym, że odpowiednia ikonka nie wyswietla się w systemowym trayu mimo iż proces w tle działa?<br /><br /></font>

• pranar65 28.10.2006 14:06:00

<p>Dokładnie, proces działa w tle a nie można go widzieć. Plik ALSNDMGR.CPL w podane przez Ciebie lokalizacji istnieje. </p><p>Cały problem stał się jakgdyby nieaktualny, ponieważ zainstalowałem wczoraj prostą zewnętrzną kartę muzyczną Yamaha. Sądzę że prawdopodobną przyczyną moich kłopot&oacute;w z dźwiekiem było uszkodzenie tej wewnętrznej... Po wielu pr&oacute;bach odinstalowywania i ponownego instalowania sterownik&oacute;w r&oacute;żnymi sposobami, mialem wreszcie w zasobniku ikonkę Soundmana i dostęp do niego, ale dźwięk chociaż byl, to podczas odtwarzania jakichkolwiek multimedi&oacute;w, nawet program&oacute;w TV z karty DVB, trzeszczał i zacinał się (w parze z obrazem) co kilka sekund. Być może się mylę, ale myślę że awaria modułu na płycie gl&oacute;wnej odpowiadającego za dżwięk miała taki &quot;zły&quot; wpływ, a jeśli ktoś twierdzi inaczej, proszę o kolejny post...<br /></p>

pranar65
Dodano:
26.10.2006 17:20:08
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1