Problem z dźwiękiem...

Ostatnio zainstalowałam sobie programy do nauki języków obcych, Rosyjski w piglułce i SuperMemo Basic English. Przy obu występuje ten sam problem...
Istalacja przebiegła ok, po czym w chwili uruchomienia programu wyświetla się strona powitalna i zaraz potem okienko z informacją o błędzie.

W przypadku pierwszego programu jest tam napisane:
Exception EMCIDeviceError in module Pig–30.exe at 0005504D. Nie zainstalowano źadnego urządzenia dźwiękowego WAVE, które mogłoby odtwarzać pliki w bieźącym formacie. Aby zainstalować urządzenie wave, przejdź do Panelu sterowania, kliknij kategorię Drukarki i inny sprzęt, a następnie kliknij ikonę Dodaj sprzęt. No i na koniec guzik OK, po naciśnięciu którego cały program się zamyka.

Natomiast w przypadku drugiego programu w okienku z błędem wyświetla się bardzo podobna wiadomość, z tą róźnicą, źe:

Cannot open player device. I później juź to samo o: Nie zainstalowano itd.

Nie mam pojęcia czym są spowodowane te błędy
Płytki z programami są dobrze wypalone i zainstalowane (przeinstalowywałam je kilkakrotnie)
Zaktualizowałam wszystkie sterowniki do urządzeń dźwiękowych
Do programów nie są wymagane źadne szczególne kodeki ani łaty
Co równieź dziwne, to moja karta dźwiękowa spisuje się bez zarzutu (tzn. nie miałam do tej pory źadnych problemów z odtwarzaniem filmów czy muzyki).

Karta dźwiękowa to C–Media Wave Device zintegrowana z płytą główną ECS K7S6A SIS745 266A

pozdrawiam
yaga

Odpowiedzi: 3

ciekawe ale i dziwne bo zawsze myslałem ze Wav to "goły" dzwięk bez kompresji wiec co maja do tego kodeki – jedyne wytłumaczenie to"głupi" komunikat błedu zamiast sugerowac rozwiazanie np" brak zainstalowanego kodeka" mota jeszcze bardziej
QQQ
Dodano
28.08.2004 20:31:19
Znalazlem! Nalezy sciagnac i zainstalowac Nimo Codec Pack (ja znalazlem taki plik nimo50build8.exe – wiem ze sa nowsze wersje), nastepnie zainstalowac tylko audio kodeki, reszta jest nie potrzebna. Z tego co pamietam to recznie zaznaczylem Windows Audio Codec, ale bylo tam cos jeszcze zahaczone :P chyba mpeg layer (3 albo 2) codec. W kazdym badz razie dziala :)

Oczywiscie dziekuje "specjalistom" za pomoc :wink:
jozio
Dodano
27.08.2004 21:13:37
Ja mam ten sam problem. Nie wie ktos jak go rozwiazac :?:
jozio
Dodano
27.08.2004 17:40:50
yaga77
Dodano:
21.04.2004 12:45:48
Komentarzy: