Problem z dyskiem
Witam, mam problem z wylanczajacym sie dyskiem. Wszystko sie zaczelo jak chcialem zrobic formata dysku i zainstalowac system, dysk sformatowal sie normalnie ale gdy komp sprawdzal stacje dyskietek i tylko zapalila sie dioda stacji odrazu wylanczal sie dysk ( bylo slychac jak zwalnia )i po sekundzie spowrotem sie wlanczal ale komp sie wieszał :(. Rozkrecilem obudowe i odlonczylem od stacji dyskietek zasilanie i odlonczylem ja od plyty glownej. System zainstalowalem bezposrednio z CD. Wszystko gralo az do dziś kiedy dysk wylonczyl sie w trakcie pracy Windowsa ( Windows XP SP2). Nie wiem co moze byc przyczyną takiego zachowania dysku ( WD800JB – Western Digital Caviar 80GB 8mb cache) HELP :!:
Odpowiedzi: 4
Nom nie ma za co:))Jak juź zrobisz to napisz czy pomogło:))))
adik154: sprobuje tak zrobic, thx za rady :)
fije: zasilacz 300W daje rade, te restarty dysku zdarzają sie nie zaleznie od tego czy chodzi cd–rom czy nie, restartuje sie kiedy chce :shock:
THX za rady, pozdrawiam :)
fije: zasilacz 300W daje rade, te restarty dysku zdarzają sie nie zaleznie od tego czy chodzi cd–rom czy nie, restartuje sie kiedy chce :shock:
THX za rady, pozdrawiam :)
A zasilacz czasem nie za słaby?? Mam stary komp, w nim dysk i cd rom podpiety. Kiedyś chciałem podpiąc drugi dysk i ten dysk gasł. Odpiąłem cd rom i dopiero wtedy poszło.
no stary podejrzewałbym chyba jakieś spięcia...
Spróbuj moźe zrobić tak:
1. Sprawdź czy komputer jest uziemiony (czy gniazdko ma uziom podłączony, jeśli nie podłącz...jeśli nie ma kabla to podprowadź kabel od uzimu pod minus "–", ja tak mam)
2. Wyzeruj bios (wyjmij baterie z płyty głównej na minutke), potem ustaw na nowo jeśli trzeba
3. Zmień wtyczke zasilającą dysk... jeśli masz jakieś wolne to podepnij, jeśli nie to zamień np z napędem cd
4. Kup nowe taśmy do dysków
5. Zmień FDD(napęd dyskietek) (ja bym juź tej mendy nie podłączył, byłbym uprzedzony)
6. Zapuść format na nowo
TO POWINNO CI POMÓĆ :) Jeśli nie no to udaj sie z kompem do serwisu...powodzenia
Spróbuj moźe zrobić tak:
1. Sprawdź czy komputer jest uziemiony (czy gniazdko ma uziom podłączony, jeśli nie podłącz...jeśli nie ma kabla to podprowadź kabel od uzimu pod minus "–", ja tak mam)
2. Wyzeruj bios (wyjmij baterie z płyty głównej na minutke), potem ustaw na nowo jeśli trzeba
3. Zmień wtyczke zasilającą dysk... jeśli masz jakieś wolne to podepnij, jeśli nie to zamień np z napędem cd
4. Kup nowe taśmy do dysków
5. Zmień FDD(napęd dyskietek) (ja bym juź tej mendy nie podłączył, byłbym uprzedzony)
6. Zapuść format na nowo
TO POWINNO CI POMÓĆ :) Jeśli nie no to udaj sie z kompem do serwisu...powodzenia
Strona 1 / 1