problem z dyskiem
Poradźcie proszę!
Do komputera zakupiłam drugi dysk twardy o duźej pojemności.
Żeby system go zobaczył – sformatowałam go i nadałam literę np. Q.
Następnie na nowy juź, sformatowany dysk Q przepisałam bardzo waźne dane.
Ostatnio cały win XP wymagał jednakźe reinstalacji.
W obawie przed utratą jakichkolwiek danych z dysku Q, wyłączyłam go (w menadźerze urządzeń). I to był chyba mój błąd... :(
Następnie sformatowałam dysk, na którym znajduje się system, zainstalowałam windowsa itd.
Patrzę... a tu dysku Q juź nie ma...
tzn. system go nie widzi po włączeniu – a to oznacza, źe naleźałoby go od nowa formatować, co równałoby się z utratą tych moich wszystkich waźnych danych!
I zwracam się do Was z pytaniem...
czy jest jakakolwiek szansa na to, by te dane odzyskać...
Bardzo proszę o pomoc!!!
Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam!
Do komputera zakupiłam drugi dysk twardy o duźej pojemności.
Żeby system go zobaczył – sformatowałam go i nadałam literę np. Q.
Następnie na nowy juź, sformatowany dysk Q przepisałam bardzo waźne dane.
Ostatnio cały win XP wymagał jednakźe reinstalacji.
W obawie przed utratą jakichkolwiek danych z dysku Q, wyłączyłam go (w menadźerze urządzeń). I to był chyba mój błąd... :(
Następnie sformatowałam dysk, na którym znajduje się system, zainstalowałam windowsa itd.
Patrzę... a tu dysku Q juź nie ma...
tzn. system go nie widzi po włączeniu – a to oznacza, źe naleźałoby go od nowa formatować, co równałoby się z utratą tych moich wszystkich waźnych danych!
I zwracam się do Was z pytaniem...
czy jest jakakolwiek szansa na to, by te dane odzyskać...
Bardzo proszę o pomoc!!!
Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam!
Odpowiedzi: 6
XPfanka:ok.. juz ma nową literę przypisaną... ale źeby go otworzyć trzeba go sformatować...
co Ty z tym formatowaniem? – kto twierdzi źe dysk trzeba formatować?
Twierdzisz źe nic z tym dyskiem nie robiłaś , a system reinstalowałać na tym pierwszym , moźe jednak nie, i w tym jest problem.
ok.. juz ma nową literę przypisaną... ale źeby go otworzyć trzeba go sformatować...
XPfanka:no własnie,,,
tylko jak zmienić literę dysku skoro nie ma on zadnej nadanej?
:cry:
No to mu przypisz nową :idea:
no własnie,,,
XPfanka:własnie wiem, źe trzeba mu literę dodać ale problem w tym, źe jeśli będę mu dodawać tę literę to jest to równoznaczne z formatowniem a jeśli sformatuję to stracę waźne dane!
Nie .. zrób jak Rebe napisał, niczego nie trzeba formatować.
start – uruchom – compmgmt.msc – zarządzanie dyskami – tam wybierz dysk bez litery – prawym kilk – zmień litere dysku
własnie wiem, źe trzeba mu literę dodać ale problem w tym, źe jeśli będę mu dodawać tę literę to jest to równoznaczne z formatowniem a jeśli sformatuję to stracę waźne dane!
Strona 1 / 1