Problem z dyskiem

witam
ostatni zakupilem nowy sprzet (plyta gigabyte k8t800pro s. 939 , procesor athlon 64 3200 , ram 2x512 kingston , hd samsung 80gb sata , graf deforce fx 6600 128mb, zasilanie 300watt)
przy pierwszej probie instalacji xp wogole nie widzial hd , w biosie opcje hd sata byly ustawione na raid i przestawilem je na ide i basic, wtedy instalka xp widzi dysk. zrobilem 2 partycje xp zainstalowany +sp2 + stery do plyty i grafy, podlaczam modem usb (neostrada)i komp zaczal sie ciac . po resecie bios na chwile staje i pojawia sie komunikat ze blad z odczytu dysku i zeby zresetowac, przy ponownym reinstalu xp chcialem zdjac partycje ale nie dalo sie , potem w polu dzielenia na partycje widzial je jako nieznane i pokazuje ze wolnego miejsca jest 0mb. wyskakiwal tez czasem niebieski ekran min z info ze prawdopodobnie blad z plikiem partmgr.sys i inny setup.. (nie pamietam reszty). kable od hd sa dobrze wpiete, na głownej jest do sata 0, bios widzi jako master2. o co tu chodzi? prosze o w miare proste wytlumaczenie tego problemu gdyz jestem troche w takich problemach zielony. dziekuje i pozdrawiam

Odpowiedzi: 16

Albo zamienili Ci pamięci na inne wadliwe, albo włozyli uszkodzony dysk , wiesz jakie jakie pamięci miałeś w komputerze przed zaniesieniem do sklepu?
Nie zastanawiałbym się zbytnio tylko reklamował z dociekaniem czy dysk jest nowy no i co z pamięciami. do do formatowania NTFS z dyskietki Win98 , to albo co innego miałeś na myśli , a co innego napisałeś , bowiem tego typu operacja z tym systemem plików, jest –poleceniem format – z dyskietki Win98 niewykonalna.
Zanim zaniesiesz kompa do sklepu sprawdź pamięci Memtestem , dysk jak rozumiem jest niesformatowany w tej chwili i nic bym nie robił tylko zaniósł do sklepu niech się tłumaczą z zaistniałego faktu.
Seeker
Dodano
05.11.2005 10:56:24
witam ponownie
po tamtej awarii oddalem sprzet do serwisu, cos robili z dyskiem ale zmienilem dysk na wiekszy 200gb maxtor diamond max sata. po odbiorze kompa odpalam, xp + sp2 laduje sie do konca, kilka sekund dziala i wyskakuje na chwile niebieski ekran i sie resetuje. przed ponownym ladowaniem xp zawieszka. probowalem od nowa zainstalowac xp ale bez skutku . probowalem roznych opcji: dyskietki z driverami roznego typu dla sata ,stworzonymi przez prog z cd do plyty glownej po wcisnieciu f6 podczas instal xp – zazwyczaj problem z formatem dysku ( nawet jesli stery do raid z dyskietki dzialaja i instalka widzi dysk– zazwyczaj dziala jedna z opcji do wyboru –stery dla via raid–a na takim chipsecie jest moja plyta glowna) – nie da sie sformatowac, wyskakuje blad po probie formatu ze dysk moze byc uszkodzony itp (przy szybkim formacie ntfs dochodzi do 20% zatrzymuje i zaraz 100%, a przy normalnym ntfs zatrzymuje sie na stale przy 1%), probowalem tez opcji opisanej na forum z naprawa systemu i formatu spod dosa i z cd xp i z dyskietki do win98– przy formacie ntfs nie widac postepu na chwile zatrzymuje i wraca do wiersza, chksk wykrywa ze jest nieodwracalny blad. uzywalem tez sterow do dysku sciagnietych ze strony maxtora –tez nie widzial dysku, w biosie tez zmienialem funkcje raid jak pisalem w pierwszym poscie i za kazdym razem to samo– albo nie widzi dysku , albo nie da sie go sformatowac. co jest? walniety dysk? ja cos pieprze? czy mnie w czlonka robia w sklepie?
bede wdzieczny za pomoc
dzieki i pozdrawiam
farello
Dodano
05.11.2005 01:12:11
Wiech i evil44 napiszcie w jaki sposób opisywanie własnych zasilaczy ma rozwiązać problem autora tematu? :?
Seeker
Dodano
01.11.2005 07:45:01
Obudowa ModeCom a zasilacz w niej FEEL 300W...chodzi juź prawie 3 lata i jak dotąd nie ma problemów.
Gwarancji nikt nie da źe duźej mocy zasilacz i markowynie siądzie przy włączaniu.
A tak na marginesie to najczęściej przyczyną awarii zasilaczy to nie jest przeciąźenie a przebicie izolacji któregoś elementu,dlatego nie przepalają się bezpieczniki bo te chronią zasilacz przed przeciąźeniem tylko siada cały zasilacz.To są właśnie te efekty wizulne.Widziałem kilkanaście zasilaczy w serwisie które nie padły od przeciąźenia tylko właśnie słaba izolacja ktoregoś z podzespołu.A takie mam napięcia na moim słabym zasilaczu...
Wiech
Dodano
01.11.2005 01:19:38
Modecom to nie jest Codegen.

A z innej beczki: serwer osiedlowy:
– 2 x Barracuda 40GB RAID0
– 1 x Seagate 80GB 5400
– CDRW
– 2x PII 400 + oczywiście płyta
– 4 x 256 SDRAM PC133
– GF 2 MX
– SB 128
– 3 wiatraki 80–tki

Pracuje ładne 3 lata jako bramka/ serwer plików bez przerwy... z zasilaczem codegen 300W. Hmm – i jeszcze jakoś nie pierdykło.

A ja mam 300W FEEL do tego zestawu co w podpisie. Podłączyłem do tego jeszcze GF6600 (poźyczone od kumpla – źeby się zdołować kiepskością mojego 2MX) i spokojnie sobie pograłem. 400W za 300zł nie było mi potrzebne :?
evil44
Dodano
31.10.2005 21:50:23
Wiech:
Zacznij od wymiany zasilacza do tej konfiguracji na markowy i min 400W.

Mam zasilacz kupiony z obudową ModeCom 300W..w paczce jest: 2napędy optyczne,2 dyski twarde,karta graf FX5200,karta sieciowa D–Link,2moduły RAM,karta dźwiękowa SB live,karta do przechwytu video,stacja dyskietek,proc Athlon 2000+,płyta KT4V...kalkulator wylicza zapotrzebowanie na moc 305W...i wszystko chodzi bez problemu.Jak komp startuje i pracuje stabilnie moźna uznać źe zasilanie jest wystarczające.

Wiech specjalnie dla Ciebie:

Juź nawet z pobieźnej kalkulacji mocy Twojego kompa wynika źe zasilacz 300W(ModeCom,Codegen,inny standard) jest za słaby,a spróbuj wyliczyć tylko pobieźnie jego konfigurację i pamiętaj to co pisze na obudowie zasilacza ma się nijak do tego co jest w rzeczywistości.

Do poczytania obowiązkowo dla Ciebie:

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=mocne_zasilacze&jedna_strona=1

http://benchmark.pl/artykuly/testy/zasilacze2003_2/strona–1.html

i to

http://www.community.tomshardware.pl/community/showflat.pl?Cat=&Board=cases_supplies&Number=124789&page=0&view=collapsed&sb=5&o=&fpart=all
JNJN
Dodano
31.10.2005 09:03:05

Mam zasilacz kupiony z obudową ModeCom 300W..w paczce jest: 2napędy optyczne,2 dyski twarde,karta graf FX5200,karta sieciowa D–Link,2moduły RAM,karta dźwiękowa SB live,karta do przechwytu video,stacja dyskietek,proc Athlon 2000+,płyta KT4V...kalkulator wylicza zapotrzebowanie na moc 305W...i wszystko chodzi bez problemu.Jak komp startuje i pracuje stabilnie moźna uznać źe zasilanie jest wystarczające.
Wiech
Dodano
31.10.2005 00:19:35
JN:
faktycznie szkoda wyrzucać – ewentualnie oddać kompa biednym
Tobie sie wydaje ze w sobote wygralem 11 baniek ? :P
JN:
nie czytać tego działu
No kurna musze czasami. Zeby kogos zbanowac czy przynajmniej opierdziel puscic :wink: .
JN:
No moźe nieraz trochę upierdliwy,ale idzie przeźyć.
Pierdy to moja druga natura :mrgreen: .
EL NINO
Dodano
31.10.2005 00:09:13
co mam zrobic

nic

co mam wymienic

jak nie Masz potrzeby to nic nie wymieniać

toto co mam trzeba wywalic przez okno ? Ale szkoda kurna bo chodzi

faktycznie szkoda wyrzucać – ewentualnie oddać kompa biednym

nie czytac postow to mnie zazdrosc nie bedzie brala

nie czytać tego działu

To czy ze mna w porzadku

no to tylko Ty wiesz,ale myślę źe tak.
No moźe nieraz trochę upierdliwy,ale idzie przeźyć.
JNJN
Dodano
30.10.2005 23:07:59
JN:
Sprzęt mam do dupy

To...
Z pokora przyjmuje sugestie, ale zaraz nastepne pytania sie nasuwaja:
– co mam zrobic ?
– co mam wymienic ?
– toto co mam trzeba wywalic przez okno ? Ale szkoda kurna bo chodzi :( .
– nie czytac postow to mnie zazdrosc nie bedzie brala ?

P.S. To czy ze mna w porzadku, to IMO warte dluzszej dyskusji :P .
EL NINO
Dodano
30.10.2005 22:56:38
Sprzęt mam do dupy

To,a resztę z Tobą w porządku.
JNJN
Dodano
30.10.2005 22:28:56
JN:
co do zasilania: w sklepie powiedzieli ze 300 watt wystarczy.

Chyba sobie źartują z Ciebie.
Znowu popadnie na Ciebie ale mam male pytanie: niby dlaczego ? To jakas regula ze zasilacz ma miec co najmniej 800wat ? Patrze na te wszystkie posty sugerujace wymiane/kupno jakiegos full wypasa za hiper kase i zastanawiam sie czy jestem powazny ? Moze jakis ułom ze mnie ? Procesor u mnie chlodzi zwykly boxowy wentyl, buda kupiona ze standardowym wentylem "no name" (chyba rowniez 300wat), dwa dyski, dwa CD. Codziennie czekam na jakies bledy, pad sprzetu, abym mogl napisac blagalny post z pytaniem jaki zasilacz kupic i kurna nic. Zazdrosc mnie po prostu bierze gdy na kazdy problem sugerujecie co najmniej 400wat i do tego markowy. Ze nie wspomne o nie zalowaniu kasy. To jak to w koncu jest ? Ćwok ze mnie ? Sprzet mam do dupy ? Czy tez te wszystkie rady warte sa funta klakow ?
Nie pisz mi prosze o tym ze "moze mam szczescie". Bo takie samo szczescie mam z klopotami z systemem lub jego calkowitym padem.
EL NINO
Dodano
30.10.2005 22:17:12

Chyba sobie źartują z Ciebie.

Uźyj tego programu do diagnostyki dysku lub innego.

Tu

Poczytaj

Tu

Tworzysz dyskietkę startową lub płytę CD i odpalasz z takiego nośnika kompa i testujesz dysk.

Opis programu i błędów na stronie producenta Seagate lub w necie.

Cytat z linka powyźej.

Seagate SeaTools 3.00.07en

SeaTools firmy Seagate to oprogramowanie diagnostyczne przeznaczone dla dysków twardych. Oprogramowanie, współpracujące ze wszystkimi markowymi dyskami twardymi, diagnozuje stan dysku w kilka minut bez konieczności wyłączania systemu oraz nie naruszając danych w poszukiwaniu błędów. Program następnie tworzy dokładny log z rezultatami testu. Wszystkie błędy są szczegółowo opisane na stronie Seagate.

Licencja: Freeware

Link: Strona producenta
Download: Seagate SeaTools 3.00.07en Floppy Diskette Creator (3,1 MB)
Download: Seagate SeaTools 3.00.07en ISO CD–ROM Image (4,3MB)
JNJN
Dodano
30.10.2005 21:04:23
test pamieci nie wykryl bledow
natomiast nie moge znalezc prog do dysku (jednak to nie samsung tylko seagate barracuda 80gb sata model st380817as) gdzie moge znalezc taki prog i jak go uzyc? probowalem znow zainstalowac xp od nowa ale wyskakuje ten sam blad z plikiem partmgr.sys
dziekuje z gory za odp. i pozdrawiam!
farello
Dodano
29.10.2005 16:06:47
test pamieci nie wykryl bledow
natomiast nie moge znalezc prog do dysku (jednak to nie samsung tylko seagate barracuda 80gb sata model st380817as) gdzie moge znalezc taki prog i jak go uzyc? probowalem znow zainstalowac xp od nowa ale wyskakuje ten sam blad z plikiem partmgr.sys
dziekuje z gory za odp. i pozdrawiam!
farello
Dodano
29.10.2005 16:06:47
zasilanie 300watt

Dysk sprawdź narzędziami producenta dysku,moźe uszkodzony.

Sprawdź równieź pamięć na błędy memetest86 – ma być zero.

http://dobreprogramy.com/index.php?dz=2&id=340&t=47
JNJN
Dodano
29.10.2005 11:40:23
farello
Dodano:
29.10.2005 02:26:29
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1