PROBLEM Z DYSKIEM
Witam!
Mam maly problem z dyskiem a dokladniej z bootowaniem windowsa! Chodzi o to ze dyskl jest normalnie widziany przez bios wszystko w biosie gra a jak wyjde z biosu i wlacze normalne bootowanie windows nie chce sie bootowac Wyskakuje ze nie "wykrywa dysku wloz inny dysk i nacisnij enter" to tak w wlonnym tlumaczeniu Na poczatku myslalem ze to wina zlego ustawienia zworku ale pozniej okazalo sie ze nie Ustawialem na szystkie mozliwe sposoby. Dziwi mnie tylko jedna rzecz Mianowicie gdy wlaczylem instalke windowsa wszystko bylo OK zainstalowal sie zrestartowal komp itp. Natomiast gdy wyjalem plyte i zretartowalem kompa to odrazu pojawil sie ten sam napis co wczesniej ze nie moze wykryc dysku. Teraz windows bootuje mi sie tylko wtedy jak wloze plyte windowsa i poczekam az minie napis : "Nacisnij dowolny klawisz nastapi rozruch z CD–ROM"–to chyba tak brzmi :lol: Po tym windows wlacza sie normalnie i dziala bez najmniejszego problemu. Dodam jeszcze ze problem pojawil sie po tym jak wymienilem plyte glowna z ASUS A7V8X–X na EPOX EP–RDAE I jeszcze jedno probowlame naprawic MBR(poleceniem Fix mbr)tak mi doradzil kolega ale niestety to nic nie pomoglo Moj dysk to SAMSUNG SV6003H Jezeli ktos ma jakies pomysly to prosze pisac POZDRAWIAM GERY997
Mam maly problem z dyskiem a dokladniej z bootowaniem windowsa! Chodzi o to ze dyskl jest normalnie widziany przez bios wszystko w biosie gra a jak wyjde z biosu i wlacze normalne bootowanie windows nie chce sie bootowac Wyskakuje ze nie "wykrywa dysku wloz inny dysk i nacisnij enter" to tak w wlonnym tlumaczeniu Na poczatku myslalem ze to wina zlego ustawienia zworku ale pozniej okazalo sie ze nie Ustawialem na szystkie mozliwe sposoby. Dziwi mnie tylko jedna rzecz Mianowicie gdy wlaczylem instalke windowsa wszystko bylo OK zainstalowal sie zrestartowal komp itp. Natomiast gdy wyjalem plyte i zretartowalem kompa to odrazu pojawil sie ten sam napis co wczesniej ze nie moze wykryc dysku. Teraz windows bootuje mi sie tylko wtedy jak wloze plyte windowsa i poczekam az minie napis : "Nacisnij dowolny klawisz nastapi rozruch z CD–ROM"–to chyba tak brzmi :lol: Po tym windows wlacza sie normalnie i dziala bez najmniejszego problemu. Dodam jeszcze ze problem pojawil sie po tym jak wymienilem plyte glowna z ASUS A7V8X–X na EPOX EP–RDAE I jeszcze jedno probowlame naprawic MBR(poleceniem Fix mbr)tak mi doradzil kolega ale niestety to nic nie pomoglo Moj dysk to SAMSUNG SV6003H Jezeli ktos ma jakies pomysly to prosze pisac POZDRAWIAM GERY997
Odpowiedzi: 12
Witam Ponownie :lol:
Cos mnie podkusilo i wymienilem tasme od dysku i okazalo sie ze ona byla odpowiedzialna za brak bootowania sie windowsa Wszystkim wielkie dzieki za pomoc
POZDRAWIAM GERY997 :wink:
Cos mnie podkusilo i wymienilem tasme od dysku i okazalo sie ze ona byla odpowiedzialna za brak bootowania sie windowsa Wszystkim wielkie dzieki za pomoc
Witam Ponownie :lol:
Probowalem z tym programem co mi poradziles ustawilem partycje tak jak powinno byc i nadal nic! Dzisiaj nie mam czasu a jutro postaram sie sie skasowac i od nowa zrobic partycje zobaczymy co z tego wyjdzie :lol: A moze ktos ma jeszcze inne pomysly?
http://drivers.softpedia.com/get/BIOS/Epox/Epox–EP8RDAE–Bios–103.shtml ale polecam zassac go prosto ze strony producenta. A wracajac do dysku to tak jak tam jest cyfra 2 mamy dysk, Ty tez musisz go miec, i na pewno masz, wiec jak go podswietlisz naciskasz B czyli robisz go aktywnym. Inaczej dysk nie wie z jakiej partycji ma wystartowac i wtedy glupieje :) W ostatecznosci zawsze mozesz skasowac partycje i jeszcze raz zalozyc :) O ile mnie pamiec nie myli to instalator windows do tego wystarczy :)
Ten znaczek ">" ustawilem ale zadnej gwiazdki tam nie dalem rady ustawic u mnie to wyglada bardzo podobnie do tego screena co podales link Moze jeszcze jakies propozycje Teraz szukam biosu do p. glownej moze akurat ze to przez to tylko ze nie moge znalesc do niej dobrego biosa moze ktos wie gdzie znalesc bios do EP–8RDAE najnowszy i troche starszy?
Hmm... to jednak moze nie byc to o czym pisalem ale... Programik roznie sobie radzi z NTFS–em. Ciekawi mnie tylko, jak go odpalisz to co widzisz ?? Czy pomiedzy tymi cyframi 0,1,2... a MBR masz jakis znaczek powinna byc (o ile mnie pamiec nie myli) gwiazdka. http://www.ranish.com/part/part.gif cos jak tu, tylko ze tu zamiast gwiazdki jes > znaczy cos innego ale dla przykladu moze byc :)
Wczesniej bawilem sie z fixmbr i nic to nie dalo a z fixboot teraz i tez nie pomoglo Dodam jeszcze ze jezeli podlacze sam dysk i ustawie na zworkach na master to nie jest wykrywany przez bios tak samo jest jezeli wogole nie dam zadnego zworka Moze teraz ktos jeszcze ma jakies pomysly? Narazie dzieki za pomysly prosze o kolejne
Ja na Twoim miejscu zerknąbym na polecenia "fixmbr" oraz "fixboot"
ten program jest jakis dziwny nie wiem za bardzo o co w nim chodzi Jak bys mogl to napisz jakies objasnienia do niego Tak na wszelki wypadek dodam ze mma win XP i ze partycje z winem mam na NTFS a ten program nie widzi chyba NTFS :?: TAK?
Hej. A moze Twoja partycja na ktorej masz windowsa nie jest aktywna ??? Czesto spotykalem sie z takimi przypadkami........ :) Nie zaszkodzi sprawdzic. Jak nie masz czym to polecam www.ranish.com/part/ wywalisty programik :) Ustawiasz na wybranej parycji wciskasz B i powinno byc ok (jesli to to).
Pewnie ze tak znow takim laikiem nie jestem :lol:–chyba :oops: w biosie probowalem wszystkich mozliwych kombinacji (przynajmniej tak mi sie zdaje)Prosze o dalsze propozycje.
A po zainstalowaniu windowsa ustawileś w biosie kolejnośc bootowania, tak zeby hdd był na pierwszej pozycji?
Strona 1 / 1