Problem z dyskiem

Witam mam następujący problem od wczoraj miałem kłopoty z uruchomieniem komputera dopiero za trzecim razem ruszył. A dzisiaj nie odpalił wcalel. Objawy nie moźe załadować systemu bo nie widzi dysku. Wykrywa go w biosie ale nie widzi go dalej. Nawet po uruchomieniu z dyskietki startowej nie widzi go, przy próbie uruchomienia fdisku wyświetla się komunikat źe brak dysku.
Ten dysk to maxtor 30GB ATA/133 nie zaleźy mi tak bardzo na nim jak na danych zawartych na nim.
Słyszałem źe istnieje moźliwość znalezienia drugiego takiego samego dysku i podmienienia elektroniki. Czy ktoś słyszał o takiej moźliwości? Czy teź ktoś ma jakiś lepszy pomysł?
Dysk jest jedynie widziany przez BIOS w jaki sposób wydobyć z niego dane?
Proszę o pomoc.

Odpowiedzi: 6

Sprawdź programem HDDRegenerator po odpaleniu z dyskietki.
Ucho
Dodano
21.02.2006 22:48:03
Juź to próbowałem i nic z tego. A za elektroniką przemawia jeszcze to źe w BIOSie wykrywa go ale widzi go jako dysk 40 GB a jest on 30 GB albo jakiś wirus go załatwił. Udało mi się go zobaczyć jeszcze za pomocą programu Partition recovery ale tam rozmiar tego dysku teź pokazuje 38,9 GB. Próbowałem tym programem odzyskać partycje ale przez 5h nic się nie działo (pasek postępu nawet nie drgnął).
kalmar10
Dodano
21.02.2006 22:42:45
Juź to próbowałem i nic z tego. A za elektroniką przemawia jeszcze to źe w BIOSie wykrywa go ale widzi go jako dysk 40 GB a jest on 30 GB albo jakiś wirus go załatwił. Udało mi się go zobaczyć jeszcze za pomocą programu Partition recovery ale tam rozmiar tego dysku teź pokazuje 38,9 GB. Próbowałem tym programem odzyskać partycje ale przez 5h nic się nie działo (pasek postępu nawet nie drgnął).
kalmar10
Dodano
21.02.2006 22:42:45
kamaa:
podłącz ten dysk do innego komputera, zeby był drugim dyskiem podłączonym jako Slave

Po co przepisujesz to co napisał Ucho:

Ucho:
podepnij w innym kompie jako Slave
Anonymous
Dodano
21.02.2006 04:52:51
podłącz ten dysk do innego komputera, zeby był drugim dyskiem podłączonym jako Slave
kamaa
Dodano
21.02.2006 01:38:02
Narazie nie szalej z elektroniką tylko podłącz go na taśmie (weź moźe inną, ale raczej nic to nie zmieni) jako Slave (zmień zworki) i odpal z dyskietki (albo podepnij w innym kompie jako Slave) i zobacz czy go widać. Jag Bios go widzi to nie jest tak źle :lol:
Ucho
Dodano
20.02.2006 11:36:14
kalmar10
Dodano:
18.02.2006 17:35:16
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1