Problem z dyskiem
Cześć
Od niedawna mój dysk systemowy zaczoł dziwnie przyczym wczasie tego system zwalnia albo nie pracuje normalnie. Podejrzewam źe dysk ma uszkodzone jakieś sektory i nie moźe nanich zapisywać danych dlatego się zatrzymuje.
A więc tu jest do was pytanko!
Czy są jakieś programy do diagnozowania twardzieli i czy te programy mogą zablokować uszkodzone sektory?
Z góry dzięki za odpowieć.
Ps. wiem źe mogę dysk sformatować i przelecieć scandiskiem ale ani format ani scandysk raczej uźywać bym niechciał.
Od niedawna mój dysk systemowy zaczoł dziwnie przyczym wczasie tego system zwalnia albo nie pracuje normalnie. Podejrzewam źe dysk ma uszkodzone jakieś sektory i nie moźe nanich zapisywać danych dlatego się zatrzymuje.
A więc tu jest do was pytanko!
Czy są jakieś programy do diagnozowania twardzieli i czy te programy mogą zablokować uszkodzone sektory?
Z góry dzięki za odpowieć.
Ps. wiem źe mogę dysk sformatować i przelecieć scandiskiem ale ani format ani scandysk raczej uźywać bym niechciał.
Odpowiedzi: 4
Ja bym Ci polecił jednak przeskanowanie dysku w poszukiwabie badsektorów a następnie defragmentacja, albo stórz sobie partycje omijając ten uszkodzony obszar dysku.
włącz w Biosie SMART http://pl.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T._(informatyka)
Nie źadnych komunikatów nie otrzymuje
moźe znasz jakiś program do diagnozowania twardziela?
Kabelki poprawiłem nic to niedało
moźe znasz jakiś program do diagnozowania twardziela?
Kabelki poprawiłem nic to niedało
-
<DIV>pumka - do sprawdzania dysku to zawsze najlepiej narzędzi, które producent udostepnia używać. Po to one są.</DIV>
Stukanie to nie jest zdrowy objaw. Jeśli masz jakieś waźne dane zgraj to na płytki DVD– poźycz nagrywarkę jesli nie masz.
Nie chcę Ci robić nadzei, ale kiedyś stukanie dysku miałem , przy źle dociśnniętych molexach i taśmach – sprwadź to wyjmij i jeszcze raz porządnie wciśnij kable.
Podejrzewasz, czy wiesz?, jakies komunikaty, z tego tytułu otrzymujesz?
Nie chcę Ci robić nadzei, ale kiedyś stukanie dysku miałem , przy źle dociśnniętych molexach i taśmach – sprwadź to wyjmij i jeszcze raz porządnie wciśnij kable.
Podejrzewam źe dysk ma uszkodzone jakieś sektory
Podejrzewasz, czy wiesz?, jakies komunikaty, z tego tytułu otrzymujesz?
Strona 1 / 1