problem z dyskiem
wczoraj podłączyłem nowy dysk do kompa i chciałem zainstalować na nim xp po instalacji, okazało sie że zniknęły mi pliki startowe od 7(wcale sie nie chciał uruchomić) i sterowniki systemu plików (dysk miał 2 partycje teraz system widzi 1 i to 33mb).
pliki startowe udało mi sie naprawić płytką bootową system mi sie uruchamia, ale teraz okazało sie że system mi sie zdezaktywował (po zresetowaniu systemu pojawił sie czarny ekran z napisem twój system nie jest oryginalny)
system jest oryginalny. sprawdzony programami do sprawdzania oryginalności.
wie ktos jak odzyskać dysk?? tylko bez teksów o formatowaniu[-x . zależy mi na zawartości.[-o<
Odpowiedzi: 20
[quote=imhotep7]właśnie nauczyłem sie czegoś nowego.[/quote][color=red]Edytowanie postów nie gryzie.
Następnym razem usunę bez uprzedzenia.[/color]
Nie zapomnij i o tej lekcji.
partycje sie pojawiły. właśnie nauczyłem sie czegoś nowego. wielkie dzięki. do zamknięcia
robie reset i dam ci znać jak poszło
partycje sie pojawiły. właśnie nauczyłem sie czegoś nowego. wielkie dzięki. do zamknięcia
No to nie masz wyboru.
Restart i uzycie narzędzia.
device is currently in use and cannot be removed from the system. please remove it manualy in the device menager and try again
To nie restartuj - zobacz co narzedzie powie.
kliknąłem na od instaluj odinstalował sie i chce zresetować komputer, ale po ponownym uruchomieniu system go znowu zobaczy.
Odinstalować w menadzerze urządzeń.
Jezeli masz otwarte jakies okienka w których dysk jest widoczny - pozamykaj je.
pojawiło mi sie okienko
if the device is detected in the system, it will be now removed from device menager. this need to avoid conflict whith operation system.
klikam ok i pojawia sie komunikat że muszę to zrobić manualnie mam dysk wyłączyć czy odinstalować??
Jest tam, jest - pod "Download HDD Capacity Restore Tool."
[url]http://hdd-tools.com/products/cr/download/crsetup.exe[/url]
Zwróć szczególną uwagę na to
[quote]After the program finishes working (3—20 seconds), you will need to power off your PC, then wait 10—20 seconds and then power on.[/quote]
Nie wiem, szczerze powiedziawszy po co to, ale skoro tak zwracają na to uwage to widocznie jest w tym coś.
Jeżeli nie będziesz czegos wiedział, lub będziesz miał kłopoty z angielskim - pisz. Spróbuje pomóc.
mój angielski kuleje. ale z tego co zrozumiałem to instrukcja obsługi programu tylko nie widzę linka do niego.
Czyli wychodzi na to że problem z fabryczna pojemnością dysku.
Poczytaj tu http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleid=1139&page=12 a po poklikaniu w linki tu http://blog.atola.com/restoring-factory-hard-drive-capacity/
Z tej ostatniej strony cenna informacją jest to, że narzędzie do przywracania fabrycznej pojemności nie narusza danych - niemniej jednak musisz sie liczyć z problemami.
z 2 partycji po 480gb została 1 -32mb
Zarzadzanie dyskami jaka pojemnośc dysku raportuje ?
wdc wd10ears-00y5b1 ata
western digital 1tb
tak mam napisane na dysku i w menadżerze urządzeń
Kompletnie rozjechana jest geometria dysku.
Co to jest za dysk ? Dokładnie.
wpisałem 255 zrobiłem analyse po nim kliknąć na backup czy na search.
kliknąłem na search. pojawiło sie pytanie kliknąłem yes i pojawiło sie to.(zał)
Inny - masz ileś wartości do wyprobowania - może ktorys będzie poprawny - zacznij od 255 a jak i po tym wpisie nie bedzie dobrze wpisuj inne i próbuj.
który head wpisać ??, obecnie widnieje 32
Na tym etapie, na którym klika się "Analyse" powinienes wybrać "Geometry" i tam ustawiać "Heads" - cytowany tekst proponuje próbowac z wartościami 255, 16, 32, 64, 128 i 240 przy czym wartości 255 i 240 sa najbardziej popularne. Po ustawieniu - analiza i sprawdzenie czy poprawnie wylistował partycje.
Program jest bardzo rozbudowanym narzędziem - jego niepoprawne uzycie może skończyć bardzo źle dla danych - dlatego trzeba uważać co sie robi.