Problem z dyskiem?

Witam,

Nie jestem do konca pewien czy w dobrym dziale pisze (w razie czego, prosze szanownych moderatorow o łagodne potraktowanie i ewentualne przeniesienie).

Mam problem z firmowym kompem. A mianowicie.
Wczoraj probuje wlaczyc komputer, bios sie laduje, self test OK, i potem wszystko na czarno. System nie startuje. Myslalem ze mi cos nie tak z dyskiem jest. Dysk jest SATA WD. Podlaczylem do drugiego kompa, zamiast tamtego, i jako startowy i tez nie chcial wystartowac. Przy obu dyskach podlaczonych, odpalilem system z tego drugiego i chcialem sprawdzic czy dane sa, i dane sa, wydaje sie ze nienaruszone. Co sie stalo? dlaczego system z dysku sie nie uruchamia? MBR uszkodzony? Jak to mozna naprawic unikajac reinstalacji systemu? Tego bardzo chce uuniknac, bo mam zainstalowane oprogramowanie ktorego sam nie instalowalem, a po ponowna instalacje musialbym jechac do czech ;/.

Co radzicie? Co to moze byc?

Pozdrawiam

Odpowiedzi: 14

czyli np czego?
M@ttiS
Dodano
21.04.2007 19:38:19
No to jednak poważniejsza sprawa - skorzystaj ze wzmiankowanych wyżej informacji w FAQ
Żółty
Dodano
21.04.2007 19:34:57
te komendy nie daly ;/ Nadal jest: Nie mozna uruchomic systemu widnows, poniewaz nastepujacy plik nie zostal znaleziony lub jest uszkodzony c:\windows\system32\config\SYSTEM zrobilem tak jak bylo w faq. pierwsza czesc mam za soba, ale pojawil sie kolejny blad. Brak pliku shell32.dll, blad podczas uruchamiania programu winlogon.exe
M@ttiS
Dodano
21.04.2007 19:18:07
W dziale Windows XP jest przyklejony FAQ. A w nim jest fragment o uszkodzonym rejestrze - to jest metoda na przywrócenie. Opcjonalnie możesz spróbować skopiować plik rejestru w inne miejsce na dysku - taka metoda czasem działa. Polecenia pod konsolą do wydania [code]cd c:\Windows\system32\config copy system system.123 del system ren system.123 system[/code]
Żółty
Dodano
21.04.2007 18:31:42
nie przed uruchomieniem konsoli, jak jeszcze nie ma plyty wlozonej to przy probie uruchomienia jest ten komunikat o braku pliku system ;/ Jak w konsoli to naprawic? Nigdy nie uzywalem konsoli... Jak naprawic ten blad, zeby uniknac reinstalacji systemu? Na tym mi najbardziej zalezy...
M@ttiS
Dodano
21.04.2007 18:25:09
Pany - tak z rozpędu moze by poprosić o konfigurację, bo jeżeli to "problem z firmowym kompem" to zaraz wyjść może, że to nie jest ...składak, a w takim wypadku to już ten wywalony rejestr może być skutkiem najróżniejszych rzeczy.
Rebe
Dodano
18.04.2007 08:54:06
nic nei wykrywa, nie chce nic dodac;/ wywala blad ze brakuje pliku c\windows\system32\SYSTEM
M@ttiS
Dodano
17.04.2007 20:17:24
  • Żółty 17.04.2007 21:06:36

[quote=M@ttiS]nic nei wykrywa, nie chce nic dodac;/ wywala blad ze brakuje pliku c\windows\system32\SYSTEM[/quote]<br><br>Kto co i gdzie nic nie wykrywa ?? Kiedy wywala komunikat o braku pliku SYSTEM ?? Podczas odpalania konsoli ??<br>

sorki, dziala, dziala, post jeden byl edytowany, drugi przez przypadek dodalem...Przepraszam. Sprawdze i podam rezulat ;)

edit:

czy zeby uruchomic konsole i naprawic system musze uzyc tej samej plyty co instalowalem system?

Mam dysk na SATA i nie moge uruchomic odzyskiwania systemu, nei wykrywa mi dysku z instalacja ;/
M@ttiS
Dodano
16.04.2007 23:11:10
  • Anathema 17.04.2007 00:54:46

<P>[quote=M@ttiS]czy zeby uruchomic konsole i naprawic system musze uzyc tej samej plyty co instalowalem system?<BR><BR>Mam dysk na SATA i nie moge uruchomic odzyskiwania systemu, nei wykrywa mi dysku z instalacja ;/<BR>[/quote]</P> <P>1. Wskazane.</P> <P>2. Podaj sterownik dla Sata poprzez F6.</P>

Spróbuj jeszcze fixmbr i fixboot z poziomu konsoli odzyskiwania.

BTW - Edycja postów nie działa ??

Żółty
Dodano
16.04.2007 22:50:04
chkdsk nic nie wykazal...
M@ttiS
Dodano
16.04.2007 22:16:22

Konsole jak odpalic? wkladajac plytke z instalatorem? Nigdy tego nie uzywalem...

F8 nie dziala. Brak rekacji...

chkdsk nic nie wykazal...

A następnym razem opcji Edytuj uzywaj. Anathema

M@ttiS
Dodano
16.04.2007 21:39:51

Sprawdź czy system jednak nie zaczyna sie uruchamiac - klepnij F8 na początku i zobacz czy menu startowe sie nie pojawia.

Profilkatycznie - chkdsk /p /r z poziomu kosdoli odzyskiwania zrób.

Żółty
Dodano
16.04.2007 21:27:16
Ajajaj, zapomnialem o najwazniejszej rzeczy. Windows XP SP2
M@ttiS
Dodano
16.04.2007 21:25:17

Na początek - radze napisac jaki to system ;)

Żółty
Dodano
16.04.2007 21:20:47
M@ttiS
Dodano:
16.04.2007 21:14:33
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1