Problem z dyskiem?
Nie jestem do konca pewien czy w dobrym dziale pisze (w razie czego, prosze szanownych moderatorow o łagodne potraktowanie i ewentualne przeniesienie).
Mam problem z firmowym kompem. A mianowicie.
Wczoraj probuje wlaczyc komputer, bios sie laduje, self test OK, i potem wszystko na czarno. System nie startuje. Myslalem ze mi cos nie tak z dyskiem jest. Dysk jest SATA WD. Podlaczylem do drugiego kompa, zamiast tamtego, i jako startowy i tez nie chcial wystartowac. Przy obu dyskach podlaczonych, odpalilem system z tego drugiego i chcialem sprawdzic czy dane sa, i dane sa, wydaje sie ze nienaruszone. Co sie stalo? dlaczego system z dysku sie nie uruchamia? MBR uszkodzony? Jak to mozna naprawic unikajac reinstalacji systemu? Tego bardzo chce uuniknac, bo mam zainstalowane oprogramowanie ktorego sam nie instalowalem, a po ponowna instalacje musialbym jechac do czech ;/.
Co radzicie? Co to moze byc?
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 14
-
[quote=M@ttiS]nic nei wykrywa, nie chce nic dodac;/ wywala blad ze brakuje pliku c\windows\system32\SYSTEM[/quote]<br><br>Kto co i gdzie nic nie wykrywa ?? Kiedy wywala komunikat o braku pliku SYSTEM ?? Podczas odpalania konsoli ??<br>
edit:
czy zeby uruchomic konsole i naprawic system musze uzyc tej samej plyty co instalowalem system?
Mam dysk na SATA i nie moge uruchomic odzyskiwania systemu, nei wykrywa mi dysku z instalacja ;/
-
<P>[quote=M@ttiS]czy zeby uruchomic konsole i naprawic system musze uzyc tej samej plyty co instalowalem system?<BR><BR>Mam dysk na SATA i nie moge uruchomic odzyskiwania systemu, nei wykrywa mi dysku z instalacja ;/<BR>[/quote]</P> <P>1. Wskazane.</P> <P>2. Podaj sterownik dla Sata poprzez F6.</P>
Spróbuj jeszcze fixmbr i fixboot z poziomu konsoli odzyskiwania.
BTW - Edycja postów nie działa ??
Konsole jak odpalic? wkladajac plytke z instalatorem? Nigdy tego nie uzywalem...
F8 nie dziala. Brak rekacji...
chkdsk nic nie wykazal...
A następnym razem opcji Edytuj uzywaj. Anathema
Sprawdź czy system jednak nie zaczyna sie uruchamiac - klepnij F8 na początku i zobacz czy menu startowe sie nie pojawia.
Profilkatycznie - chkdsk /p /r z poziomu kosdoli odzyskiwania zrób.
Na początek - radze napisac jaki to system ;)