Problem z dyskiem zewnetrznym

Witam serdecznie, wklejam na forum maila mojego meza, ktory ma problemy z laptopem i dyskiem zewnetrznym. Maz nie moze osobiscie zajac sie tematem, poniewaz jest obecnie poza zasiegiem netu i bedzei tak do konca maja, dlatego prosze o sugestie lub pytania na moja skrzynke, a ja mu przesle na firmowy mail. Bede posrednikiem.Z gory dziekuje
Ewa

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Witam, mam "dziwnego" laptopa HP 9010 i prosze Was o pomoc. Kupilem twardy dysk zewnetrzny w Kanadzie 3.5''HDD ENCLOSURE (250GB, 7200 rpm)
Wszystko bylo OK do czasu, gdy nie namieszalem w systemie Windows XP Home, zainstalowalem nakladke VISTA po czym musialem zrobic format laptopa. Od tego czasu nie dziala mi twardziel zewnetrzny. Komputer wykrywa go w urzadzeniach i systemie, instaluje sam sterowniki windowsa, po wielkich trudach pokaze sie nawet ikona dysku w "moim komputerze", ale nie mozna do niego wejsc. Czasami po
"namysle" wyskakuje komunikat "urzadzenie niedostepne, blad wej / wyj",
oczywiscie autoodtwarzanie sie nie uaktywnia. Twardy w tym czasie zachowuje sie jakby czegos szukal i co ok 1 sek. miga dioda. Wczesniej mialem wszystkie updaty porobione oprocz biosu, teraz jestem czysty
i nie mam za bardzo jak sie podlaczyc do netu.
Musze dodac ze w moim laptopie oprocz twardziela podlaczone mam do USB: pendrive 1GB i mysz optyczna – wszystko chodzilo bez zarzutu do dzisiaj. Podlaczylem dzis dysk zewnetrzny 100GB (ktory wczesniej chodzil), nie mam pojecia, czy to zbieg okolicznosci, ale podczas kopiowania plikow z niego do mojego lapcia w pewnym momencie pojawil mi sie ten koszmarny niebieski ekran windowsa z wykazem bledow itp. No i reset. Za pierwszym razem XP HOME nie zaskoczyl i zresetowal sie sam.
Probowalem podlaczyc moj dysk zewn do kilku innych kompow i chodzi bez problemow, dlatego podejzewam ze to wina mojego laptopa. Kilka razy juz formatowalem laptopa, a twardziel kilka razy mi zaskoczyl (sam) i chodzil az do restartu XP.
Musze to jeszcze raz zaznaczyc ze XPek w "menadzerze urzadzen" pokazuje ze jest wszystko OK!
Zalaczam wyciag twardego i biosu z Everesta:

Wlasciwosci urzadzenia
Opis sterownika WDC WD25 00JB–00REA0 USB Device
Data sterownika 2001–07–01
Wersja sterownika 5.1.2535.0
Dostawca sterownika Microsoft
Plik INF disk.inf

Producent urzadzenia
Nazwa firmy Western Digital Corporation
Informacje o produkcie http://www.westerndigital.com/en/products
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Wlasciwooci BIOS'u
Typ BIOS'u Phoenix
Data BIOS'u systemowego 09/12/03
Data BIOS'u wideo 03/03/18

Producent BIOS'u
Nazwa firmy Phoenix Technologies Ltd.
Informacje o produkcie http://www.phoenix.com/en/products/default.htm
Uaktualnienia BIOS'u
http://www.esupport.com/biosagent/index.cfm?refererid=40

Problemy i Sugestie
Sugestia Are you looking for a BIOS Upgrade? Contact eSupport Today!
Sugestia BIOS systemu jest starszy ni¿ dwa lata. Uaktualnij go jeeli
trzeba.

PS. wiem ze bios powinienem juz zaktualizowac, ale na tym biosie wczesniej twardy chodzil, a obecnie tego nie moge zrobic przynajmniej do czerwca.
Rafal

Odpowiedzi: 0

e.glura
Dodano:
11.04.2006 12:21:45
Komentarzy:
0
Strona 0 / 0