Problem z dyskiem zewnętrznym USB

Posiadam dysk zewnetrzny USB WD 160Gb. Mam w kompie plytke nowa z portami USB 2.0. Mimo tego gdy podlaczam dysk system znajduje USB Device i szuka sterownikow...... Mam windowsa XP z SP1 - na SP2 jest to samo. Zaznacze, ze na innych komputerach dysk jest normalnie wykrywany i dziala bez zarzutu. Probowalem reinstalowac system ale dalej jest to samo. Porty USB dzialaja - sprawdzlem na pendrivie. W czym moze byc problem?? Z gory dziekuje za pomoc.

Odpowiedzi: 4

Spróbuj wgrać najnowsze stery do chipsetu płyty głównej, przy okazji zerknij czy nie ma jakiegos patcha z USB w nazwie.
Endrju
Dodano
22.02.2008 12:51:17
Jest od poczatku zainstalowany Rozszerzony kontroler PCI to USB. Probowalem zainstalowac te microsoftu ale system odrzucil je bo stwierdzil, ze ma lepsze. Problem dalej nierozwiązany.....
Devonisch
Dodano
21.02.2008 23:14:23
W menedżerze urządzeń w pozycji "kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej" masz pozycję zawierającą słowo Rozszerzony lub Enhanced. jeśli nie musisz zainstalowac sterownik usb 2.0 Przeczytaj: http://support.microsoft.com/kb/822603/pl oraz http://support.microsoft.com/kb/312370/pl zwracając uwagę na informacje związane ze zgodnością kontrolera usb ze standardem 2.0, instalację wymaganej aktualizacji.
Endrju
Dodano
18.02.2008 14:30:02
Dzieje sie to przy wszystkich urządzeniach USB czy tylko przy tym dysku? Próbowałeś zmienić sterowniki do USB?
wojtt
Dodano
17.02.2008 21:55:40
  • Devonisch 17.02.2008 22:20:02

[quote=wojtt]Dzieje sie to przy wszystkich urządzeniach USB czy tylko przy tym dysku? Próbowałeś zmienić sterowniki do USB?[/quote] Na kompie sa tez starsze porty USB i na wszystkich portach dziala drukarka, pendrive. Problem jest tylko i wylacznie z tym dyskiem. Probowalem w menedzerze urzadzen zmieniac sterowniki do USB ale windows na sile laduje te ktore sobie zainstalowal podczas instalacji systemu ( "Via 5 lub nowsze" to dokladnie instaluje). Nie mam podejrzen co do samej instalki Xp bo dokladnie taka sama funkcjonuje na innym kompie i tam dysk zewnetrzny dziala normalnie. Dokladnie problem wyglada tak, ze w momencie podpiecia dysku do USB windows wykrywa nowe urzadzenie USB Device ale nie wie co to za urzadzenie i zada sterownikow........ ja juz zglupialem w tym temacie dlatego prosze o pomoc. Jeszcze uwaga. Gdy podpinalem dysk do starszych portow (zintegrowanych z plyta via 266B) windows mnie informowal, ze to urzadzenie moze dzialac szybciej jesli podlacze je do portow USB High Speed czyli 2.0, ktore dokupilem oddzielnie. Ale i w tej sytuacji samego dysku nie widzial i pytal o sterowniki.

Devonisch
Dodano:
17.02.2008 16:52:03
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1