problem z dyskiem (wolne działanie)
po odaniu zepsutego nowego dysku do serwisu postanowiłem podpiąć stary dysk([b]SAMSUNG SV1363D[/b],dysk ustawiony jest na master,interfejs ATA) wraz z jego podpięciem pojawiły sie problemy, a mianowicie dysk strasznie wolno działa nie moglem zainstalować windowsa xp sam instalator skopiuje plik na dysk (strasznie wolno 13% w przeciągu 1 godziny)wiec zrezygnowałem i zainstalowałem windowsa 2000.
niestety Windows 2000 nie działa jak należy system uruchamia się 5 min, jeśli kopiuje jakiś plik to niestety nic nie mogę robić na komputerze bo komputer przycina. Zauważyłem ze dysk ma ustawiony tryb pracy PIO wiec postanowiłem to zmienić i ustawiłem na DMA lecz bezskutecznie podczas władowania systemu (ładujący sie pasek )system sie zawiesza wiec ustawiłem znów na PIO. Niestety nie wiem co sie dzieje sprawdzałem taśmę niby wszystko w porządku bios tez poprawnie wykrywa urządzenie, no i zabawa ze zmiana zworek tez nic nie dała.
czy ktoś wie w czym jest przyczyna bo mnie już :[ a nie wiem za jaki czas dostane nowy dysk :(
pozdrawiam
Odpowiedzi: 8
Koledzy, macie racje, nie zwróciłem uwagi, że temat jest z początku roku. #-o
Ale to co napisaliśmy może pomoże innym mającym podobny problem. ;)
Dysk jest 13GB, a w Twojej pierwotnej sugestii zabrakło teog co z resztą - stąd i pytanie ( poza tym jeżlei już to pewnie bym ntfs użył na tym obszarze poza FAT-em )
Zwróć też uwagę na to, że topic jest sprzed miesiąca, a Autor do tej pory nie ujawnił zainteresowania, albo więc udało mu isę spraę rozwiązać ( w tajemnicy), albo dysk poszedł na żło i problemy siłą rzeczy zniknęły.
klijent chyba 20 lat temu kupil komputer.
ja bym na tym dysku viste zainstalował na ntfsie zmieści się napewno.
przeskanuj też badsectory
poztym poiorun sie jakoś nie odzywa..
edit:
sorry
yaro89 ODKOPYWACZ!!! a my daliśmy się nabrać :D
Jeśli HDD ma np. 10G, to można utworzyć pierwszą partycję 2.1G i dysk logiczny na całym obszarze 2-giej partycji (w FAT32). W ten sposób rozwiązałem problem wolnej pracy dysku na komputerze klienta, tyle, że tam był W98.
bajtek - a to co za tymi 2,1GB to ma zostać odłogiem ?
Kolego, spróbuj wyczyścić wszystkie partycje i postawić jedną na systemie FAT16.
Miałem podobny problem ;p Okazało się że wina leżała w taśmie. Przełączyłem na drugie wejście (slave) i wszystko chodzi jak trzeba ;p Spróbuj może akurat się uda :)
Nie ustawiaj, bo to daje tyle ile zauważyłeś czyli nic. Zamiast tego odinstaluj ten kontroler, na którym jest dysk i zrestartuj komputer. Po ponownym załadowaniu systemu UDMA powinno wskoczyć automatycznie - jeżlei tak sie nie stanie to będzie trzeba pokombinować np. z taśmą synałową.
PS.
Przy okazji: http://support.microsoft.com/kb/260233/pl
Strona 1 / 1