problem z dyskiem WD 250 SATA

wlasnie staram sie zainstalowoac nowy dysk

WD Caviar SE 250 GB WD2500JD 8MB cache Serial ATA

po podlaczeniu – wpakowalem sterowniki od plyty glownej – z kontrolerami RAID – zainstalowalo sie – ale w menedźerze urzadzen jest mały zółty cholerny wykrzyknik – i pokazuje sie ze nie mam zainstalowanych sterownikow – sciagnalem cos ze strony WD, ale jest to sterownik – jak przy nowej instalacji systemu – klikam F6 i pokazuje ze ma zabrac sterowniki do XP tego dysku – jednak gdy dochodzi do wybrania partycji – pokazuje sie ze nie ma dysku – potem niebieski ekran.
nie wiem czy to wina dysku czy odpowiednich sterowników?

pozatym – takie pytanko – czy jak ktos z was kupował taki dysk – to tez byl to dysk w folii i to wszystko? bez sterowników, bez kabla SATA nawet bez srubek? bo zalatwiał mi to kuzyn – i nie wiem czy cos nie tak zrobil czy tak jest zawsze?

Odpowiedzi: 2

juz sobie poradziłem, na jedna dyskietke nagrałem sterowniki WD, na druga cos z kontrolerami RAID – dostarczonymi na CD do płyty głównej.
odczepilem stary dysk, podlaczylem tylko nowego WD, polecialem z instalacja – po F6 pokazalem sterowniki z dyskietki WD potem z 2. dyskietki – kontrolera.
wszytsko ruszulo SI i XP nie chcial juz zadnych sterowników ani nic.

ale dzieki rebe za odpowiedz.
pozdrawiam
mysz0n
Dodano
13.07.2005 20:19:21
Dyski najcźęście sprzedawane są w taki własnie sposob – gołe.
Skoro się "zainstalowało" ,a w systemie był :!: to naleźało podać – z poziomu windowsa sterownik, a nie raz jeszcze przy F6 grzebać.
Inną kwestią pozostaje to, źe nie ze strony WD, a ze strony producenta płyty głownej lub kontrolera sterowniki ściągać naleźy.

PS.
Swego czasu problemy stwarzały kable sygnałowe SATA – wiele z nich było fabrycznie uszkodzonych.
Rebe
Dodano
13.07.2005 09:05:53
mysz0n
Dodano:
13.07.2005 03:17:10
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1