Problem z dyskiem w Partition Magic
Witam
przy uruchamianiu Partition Magic 8.0 pojawia sie alert [w zalaczniku]. caly dysk okreslony jest jako BAD [zalacznik] i nie moge robic zadnych operacji na partycjach. Windowsa mam na osobnym dysku i z nim nie ma problemow. na tym jest zainstalowany natomiast Madrake 10 i sa 2 dodatkowe partycje windowsowe. co robic? :cry:
przy uruchamianiu Partition Magic 8.0 pojawia sie alert [w zalaczniku]. caly dysk okreslony jest jako BAD [zalacznik] i nie moge robic zadnych operacji na partycjach. Windowsa mam na osobnym dysku i z nim nie ma problemow. na tym jest zainstalowany natomiast Madrake 10 i sa 2 dodatkowe partycje windowsowe. co robic? :cry:
Odpowiedzi: 7
Dominik666:uffff wreszcie sie udalo! thx gusioo. tylko pozostal jeszcze linuxowy ekran bootowania.... jak go usunac?
aha, to w koncu czym lepiej zrobic te partycje? PM czy xpkowy menadzer dyskow?
Lepiej instalatorem, a bootmenagera nadpisac z konsoli XP – o poceceniach bootcfg /rebuild , fixboot i fixmbr znajdziesz w pomocy systemu oraz w archiwum.
uffff wreszcie sie udalo! thx gusioo. tylko pozostal jeszcze linuxowy ekran bootowania.... jak go usunac?
Skasować partycje Linuxowe i utowrzyć partycję FAT lub NTFS. moźesz zrobić to płytą z XP lub Menadźerem dysków.
Ja przeinstalowalem Mandrake`a i zapisalem boot loadera w MBR i wszystko teraz smiga. A Linuxa bedzie mozna wywalic pozniej
Mandrake 10 chcialbym usunac i naprawic jakos ten dysk, tylko jak to zrobic?
Mialem podobny problem po zainstalowaniu Mandrake`a 10. Problemem bylo zapisanie boot loadera, w tym wypadku Gruba nie w MBR ale chyba na poczatku dysku. Jest tam taka opcja w przy instalacji.
To własnie problem z partycjami Linuxa (ext3, swap czy jakie tam masz). PM nie rozpoznaje ich jako poprawne i się burzy ;)
Strona 1 / 1