Problem z dyskiem twardym
Nie moge podlaczyc drugiego dysku do kompa. Zamontowany jest jeden (podzielony na 3 partycje). Przy starcie wykrywa 2 dyski – first i second master a zamontowany jest tylko jeden. Kiedy podlaczam moj dysk nie wykrywa zadnego dysku, nie startuje wogule system. W Biosie tez nic nie wykrywa ani masterow ani slave'ow. Oba dyski to Samsungi. CO jest??
Odpowiedzi: 5
nie jestem tego pewien ja formatowałem dysk (baracuda 80GB) pod DOS i mam z nim problemy uźywam win XP a formatowałem z dyskietki win 98 i cały czas
mam problemy ze stabilnością i wydajnością,a poniewaź wymieniłem wtym złomie juź wszysko co było
moźna więc winie dysk,a przynajmniej tak mi sie wydaje :oops: zworki są ok.
mam problemy ze stabilnością i wydajnością,a poniewaź wymieniłem wtym złomie juź wszysko co było
moźna więc winie dysk,a przynajmniej tak mi sie wydaje :oops: zworki są ok.
No doszedlem dlaczego nie dzialalo. Dysk byl sformatowany pod XP :). W kompie z XP wykrywalo bez problemu, ale na kompie z 98 lipa. Pamietajcie formatowac dyski tylko spod DOSa :)
Sprawdź czy masz sobrze wpiętą taśmę ide. W płycie i przy dyskach czerwonym brzegiem do pinu 1.
No tak, zworki sa przestawione
Sprawdź ustawienia zworek na dysku. Jeśli oba dyski są podłączone jedną taśmę, to jeden musi być ustawiony na master, a drugi na slave. Cdrom (DVD, nagrywarkę) najlepiej podłączyć drugą taśmą jako master.
Strona 1 / 1