Problem z dyskiem twardym

Mam dwa dyski, jeden 80gb, drugi 40gb. Od jakiegos czasu, a konkretnie po kilku wylaczeniach pradu w momencie gdy na drugi dysk sciagaly sie i wysylaly pliki, moj drugi dysk zaczal odmawiac posluszenstwa. Konkretnie objawialo sie to tym, ze od czasu do czasy zaczelo cos w nim stukac (jakby tykac) co powodowalo, ze komp przestawal reagowac (dodam tylko, ze system jest na pierwszym sprawnym dysku). Jednak po resecie badz wylaczeniu komputera w wiekszosci przypadkow wszystko wracalo do normy. Lecz od jakiegos czasu pojawily sie nowe problemy. Za kazdym razem podczas uruchamiania kompa pojawia sie jakas zaawansowana wersja scandiska (mam win xp) i robi 3 testy, ktore dosc dlugo trwaja. Nie wykrywa zadnych bledow, ale mimo to scandisk pojawia sie za kazdym razem gdy resetuje lub uruchamiam kompa. Zauwazylem takze, ze podczas przegladania zawartosci tego dysku, wlaczania plikow itd. zuzycie cpu momentami skacze do 100%, a kopiowanie plikow z tego dysku na pierwszy sprawny trwa strasznie dlugo (oczywiscie przy 100% cpu). Dzis zrobilem test "Qiuck Linear Read", dysk pierwszy ma srednia predkosc ok. 56mb/s przy srednim zuzyciu procesora 13%, natomiast drugi 2,64mb/s przy 100% zuzyciu procesora. Ewidentnie widac, ze cos tu jest nie tak. Juz zaczalem przenosic wszystko z tego dysku na ten sprawy (jednak to bardzo moznolna czynnosc, bo plik 700mb kopiuje sie ok. 6 minut, a dysk jest prawie pelny), po czym chcialem usunac wszystkie partycje i sformatowac ten dysk, ale nie jestem pewny czy to cos w ogole da i czy dysk nie nadaje sie przypadkiem do wyrzucenia. Wiec chcialem sie zapytac, czy ktos z was mial podobny problem i czy format tutaj pomoze?

Odpowiedzi: 17

są sterowniki do chipsetu ale to nic nie daje gdzie moźna znleźć sterwowniki do nagrywarki PHilips SDVD 8441?
bisutommy
Dodano
20.12.2005 16:16:38
Nie ma na stronach Acera jakichs sterownikow do chipsetu ?

Moze na Intelu znajdziesz ? http://support.intel.com/support/index.htm
EL NINO
Dodano
18.12.2005 17:44:49
odinstalowałem jeszcze raz i po ponownym uruchomieniu nie resetowałem od razu tylko zaglądnąlem do menadźera urządzeń no i jest kanał pomocniczy IDE tylko źe z wykrzyknikiem w stanie urządzenia pisze źe " nie moźna uruchomić tego urządzenia " prawdopodobnie jak zresetuję ponownie to juź tego kanału nie będzie (tak jak to było wcześniej)nie mam juź pomysłów :(
w tym drugim kanale są sterowniki z SP2 atapi.sys i storprop.dll

jutro znowu zaglądnę mam max tydzień na naprawienie tego
bisutommy
Dodano
18.12.2005 17:23:56
odinstalowałem te sterowniki zrobiłem restart systemu i przy następnym uruchomieniu po prawej w treay'u wyskakiwały dymki źe znaleziono nowy sprzęt intel(R) 82801 FG/FBM Ultra ATA storage controllers –266F później wyskoczył dymek źe zainstal. kanał podatawowy IDE później źe zainstal kanał pomocniczy IDE.następnie pojawił się komunikat źae zainstalowano nowe urządz. i naleźy zrestartować ponownie komputer.Zrobiłem to i jak popatrzyłem w menadźer urządzeń to jest tak samo jak wcześniej
1)mam intel(R) 82801 FG/FBM Ultra ATA storage controllers –266F
2)i podstawowy kanał IDE

nie ma kanału pomocniczego

jak próbuję nagrać na DVD 283Mb danych to nagrywa juź 23 minuty i nagrało dopiero 160 MB!procesor jest nieobciąźony praktycznie nie wykorzystywany ok 16 % a dioda od uźycia dysku nieświeci się cały czas tylko od czasu do czasu mrugnie
hmmm..
zaraz spróbuję jeszcze raz odinstalować
bisutommy
Dodano
18.12.2005 16:46:36
Jesli widac tylko podstawowy i Intel(R), moznaby przypuszczac, ze sterownik Intel Ultra ATA Storage nie jest poprawnie zainstalowany.
Probowales je usunac/odinstalowac ?
EL NINO
Dodano
18.12.2005 16:12:21
EL NINO:
Egzek–JKD:
A teraz pomys o tym aby kupic nowy ZASILACZ tylko mówie o ZASILACZU a nie o syfie za 70zł.... wtedy po skokach napięcia nie będziesz miał takich problemów.
Jakiego zasilacza ? Na 19V czy 19,4V ?
Egzek–JKD:
bisutommy:
A co ja mam zrobić jak nie mam wogóle w menadźeźe zadań pomocniczego kanału IDE. MAM laptopa acer aspire 3614 i nagrywarka wypala mi płytę 4 godziny :( system win XP home sp2 mam sterowniki aspi).HELP

A co to ma wspólnego z tym tematem?
Kanaly IDE ?
A jesli zwiazku nie wdzisz, po co zabierasz glos ?

bisutommy, rozwinales galaz "Kontrolery IDE ATA/ATAPI ? Powinien tam byc znak plusa –> "+".

jest to nagrywarka Philips DVD+–RW SDVD8441 jest znak plusa w gałęzi "Kontrolery IDE ATA/ATAPI "
i poniźej mam dwie podgałęzie
1)mam intel(R) 82801 FG/FBM Ultra ATA storage controllers –266F
2)i podstawowy kanał IDE
bisutommy
Dodano
18.12.2005 15:20:26
Egzek–JKD:
A teraz pomys o tym aby kupic nowy ZASILACZ tylko mówie o ZASILACZU a nie o syfie za 70zł.... wtedy po skokach napięcia nie będziesz miał takich problemów.
Jakiego zasilacza ? Na 19V czy 19,4V ?
Egzek–JKD:
bisutommy:
A co ja mam zrobić jak nie mam wogóle w menadźeźe zadań pomocniczego kanału IDE. MAM laptopa acer aspire 3614 i nagrywarka wypala mi płytę 4 godziny :( system win XP home sp2 mam sterowniki aspi).HELP

A co to ma wspólnego z tym tematem?
Kanaly IDE ?
A jesli zwiazku nie wdzisz, po co zabierasz glos ?

bisutommy, rozwinales galaz "Kontrolery IDE ATA/ATAPI ? Powinien tam byc znak plusa –> "+".
EL NINO
Dodano
18.12.2005 02:47:08

bisutommy:

A co to ma wspólnego z tym tematem? Wogóle jaka tam nagrywarka jest? (bo szukać to ja nie będę)
Egzek–JKD
Dodano
18.12.2005 02:12:22
Kuri:
JN:
Z poziomu menadzera urządzeń,usuń odinstaluj podstawowy kanał IDE restart i niech system zainstaluje go ponownie.

To pomoglo, dzieki! :D

bisutommy
Dodano
18.12.2005 01:51:15
JN:
Z poziomu menadzera urządzeń,usuń odinstaluj podstawowy kanał IDE restart i niech system zainstaluje go ponownie.

To pomoglo, dzieki! :D
Kuri
Dodano
06.10.2005 14:33:45
Moźliwe uszkodzenie podstawowego kanału IDE w wyniku skoków napięć.

Jak nie wymieniałeś,to wymień taśmę na nową 80 źyłową.

Zainstaluj najnowsze stery do płyty głównej i zobacz.
JNJN
Dodano
06.10.2005 13:37:10
Ukey:
Tak tylko przelecialem temat ale moze, ten 2 dysk zawsze spowalnial ten 1 dysk. Dysk powinien zawsze byc podpiety pod osobna tasme. Ja mialem podpiety CD–RM 32x i dysk 40Gb na jednej tasmie i czasami sie cos mulilo dodalem 2 tasme dla dysku i jak reka odjol :D

Nie, nigdy nie spowalnial, pracuje na takiej konfiguracji prawie rok i zawsze bylo wszystko ok. Pamietam ze jak kiedys mierzylem predkosc tego drugiego dysku to mial ok. 45mb/s, a byl podpiety razem z tym pierwszym na jednej tasmie... a teraz nie wiem co mu sie stalo....
Kuri
Dodano
06.10.2005 13:21:53
Tak tylko przelecialem temat ale moze, ten 2 dysk zawsze spowalnial ten 1 dysk. Dysk powinien zawsze byc podpiety pod osobna tasme. Ja mialem podpiety CD–RM 32x i dysk 40Gb na jednej tasmie i czasami sie cos mulilo dodalem 2 tasme dla dysku i jak reka odjol :D
Ukey
Dodano
05.10.2005 23:04:35
Dysk jest jednak sprawny... Wpialem go na drugiej tasmie zamiast dvd i nagrywary i dziala, transfer jest w normie. Tylko pytanie dlaczego nie chce dzialac, jesli jest podlaczony na tej samej tasmie co pierwszy dysk, skoro zawsze dzialal? Co moze byc przyczyna tego, ze teraz nagle odmawia wspolpracy?
Kuri
Dodano
05.10.2005 22:21:33
adik154:
zmień taśme sygnałową, do innego molexa (wtyki od zasilania) podepnij dysk.

Nie pomoglo... moze jakies inne propozycje??
Kuri
Dodano
05.10.2005 20:15:22
zmień taśme sygnałową, do innego molexa (wtyki od zasilania) podepnij dysk.
adik154
Dodano
02.10.2005 21:59:51
Skasowalem wszsytkie partycje, zrobilem format w dosie... ale nic sie nie zmienialo i odczyt z dysku nadal mam taki sam, czyli 2mb/s przy 100% cpu :roll: ... jakies pomysly?
Kuri
Dodano
02.10.2005 21:42:04
Kuri
Dodano:
02.10.2005 19:34:46
Komentarzy:
17
Strona 1 / 1