Problem z dyskiem twardym 160GB Samsung
Witam jestem nowy na forum i chciałem sie zapytać co zrobić?? bo mam dysk 160GB i jak go podłanczam to mi sie długo system uruchamia i jak coś robie na kompie to sie wiesza musze co chwile go resetować pare razy go formatowałem ale nic to nie dawało mam też drugi dysk 80Gb i dobrze chodzi.Z góry thx za pomoc.
Odpowiedzi: 7
michal468
Może spójrz na ekran bootowania -klawisz "pause" wciśnięty w odpowiednim momencie pozwoli odczytać , kolejność , ustawienia dysków i napędów.
Jeśli nie wiesz co dalej , wystarczy że Googli użyjesz wpisując :dysk zworki.
Odpowiedź w 1 linku .
może żle odpowiedziałem na pytanie ale nie wiem jak sprawdzić jak są podłączone dyski na płycie,mam patrzec po koncówkach ??
W zasadzie pozbyłem się jakichkolwiek wątpliwości co do tego czy słusznie nie odpowiedziałem na pytanie o zworkowanie.
michal468 - co prawda odpowiedź "dobrze" padająca na pytanie "jak?" mieści się w kategorii poprawnych, ale i świadectwo odpowiadającemu wystawia.
PS.
Ucho - gdybym potrzebował tłumacza to na etat nie licz - po Twoich wysiłkach mógłbym bowiem przeczytać równolegle albo prostopadle, a ja tylko pytam o układ master/slave/cs.
-
[quote=Rebe]ja tylko pytam o układ master/slave/cs.[/quote] Ucho dokładnie to samo miał na myśli, ale tak się wyraził, że dostał odpowiedź na jaką zasłużył :mryellow: michal468, zobacz który dysk jest podpięty do którego gniazda na płycie (a może są podpięte do jednej taśmy ?). Ponadto, jak są ustawione zworki z tyłu każdego dysku (piny obok taśmy).
Dysk twardy-Samsung SP1654N
Płyta główna-P4S-X
dyski sa dobrze podłaczone na płycie :D
Dysk twardy-Samsung SP1654N
Płyta główna-P4S-X
dyski sa dobrze podłaczone na płycie :D
a o co chodzi z tym zworkowaniem bo nie za bardzo sie orietuje :P
-
[quote=michal468]a o co chodzi z tym zworkowaniem bo nie za bardzo sie orietuje :P[/quote] Jak ustawione są zworki na dysku... Podaj typ płyty, typ tego dysku i to o co pytał Rebe, czyli jak są podłączone dyski na płycie.
A organizacja tych HDD względem siebie?
A zworkowanie?
PS. a i tak zaraz wyjdfzie S-ATAII na płycie I.
Strona 1 / 1