Problem z Dyskiem (chyba)
Witam !!!
Mam taki problem a mianowicie, dysk osiąga temperature 50 stopni.
Co jakiś czas komputer sam się resetuje a później wyświetla raport z błędem odsyłając mnie do tej strony: http://oca.microsoft.com/en/response.aspx?SGD=7e5cd7ab-aa6f-436e-b8e7-e92c2c540d8c&SID=10 Proszę o pomoc mój dysk to: Seagate ST340012A
Dodam, że wcześniej miałem wirusa który całkowicie zablokował mi wejście do windowsa, po odratowaniu systemu zaczeły pojawiać się te problemy.
Pozdrawiam !!!
Mam taki problem a mianowicie, dysk osiąga temperature 50 stopni.
Co jakiś czas komputer sam się resetuje a później wyświetla raport z błędem odsyłając mnie do tej strony: http://oca.microsoft.com/en/response.aspx?SGD=7e5cd7ab-aa6f-436e-b8e7-e92c2c540d8c&SID=10 Proszę o pomoc mój dysk to: Seagate ST340012A
Dodam, że wcześniej miałem wirusa który całkowicie zablokował mi wejście do windowsa, po odratowaniu systemu zaczeły pojawiać się te problemy.
Pozdrawiam !!!
Odpowiedzi: 1
Dzial XP, temat pt. FAQ -> przeczytaj co zrobic by wywolac niebieski ekran z opisem bledu.
Strona 1 / 1
Ekran wywołałem i oto link do tego błędu: <a href="http://www.fragglez.prv.pl/blad.JPG" target="_blank" title="http://www.fragglez.prv.pl/blad.JPG">http://www.fragglez.prv.pl/blad.JPG</a> Co mam uczynić aby komp zaczął już działać normlanie ??
Zeby sie jeszcze strona ladowala, byloby swietnie. Przepisz po prostu komunikat z ekranu -> nr bledu, opis literowy jesli jest, ewentualnie nazwe pliku (byc moze bedzie).
<DIV>Ładuje się "driver_irql_......" tylko co z tego skoro nie wiadomo od czego.</DIV> <DIV>Fragglez - w dziale XP jest przyklejony topic m.in. o używaniu debugera - skorzystaj z tego narzędzia, by przyczynę ustalić, bo pewnie w logach systemu mało co będzie bardziej konkretnego.Co nie znaczy, że i do nich zajrzeć nei warto.</DIV>
Dla El Nino:<br><br>"Pojawił się problem i system Windows zostanie zamknięty, aby zapobiec uszkodzeniu komputera.<br><br>DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL<br><br><br>Informacje Techniczne<br>STOP: 0x000000D1 (0x719FE6AB,0x00000002,0x00000000,0x719FE6AB)"<br>
Po użyciu tego debuggera raport jest taki:<br><br><br>Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.6.0003.5<br>Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.<br><br><br>Loading Dump File [C:\WINDOWS\Minidump\Mini071306-01.dmp]<br>Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available<br><br>Symbol search path is: *** Invalid ***<br>****************************************************************************<br>* Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *<br>* Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *<br>* After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *<br>****************************************************************************<br>Executable search path is: <br>*********************************************************************<br>* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *<br>* *<br>* The Symbol Path can be set by: *<br>* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *<br>* using the -y <symbol_path> argument when starting the debugger. *<br>* using .sympath and .sympath+ *<br>*********************************************************************<br>Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 2<br>*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe<br>*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe<br>Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 2) UP Free x86 compatible<br>Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS<br>Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x8055a420<br>Debug session time: Thu Jul 13 07:37:16.828 2006 (GMT+2)<br>System Uptime: 0 days 0:02:08.390<br>*********************************************************************<br>* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *<br>* *<br>* The Symbol Path can be set by: *<br>* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *<br>* using the -y <symbol_path> argument when starting the debugger. *<br>* using .sympath and .sympath+ *<br>*********************************************************************<br>Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 2<br>*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe<br>*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe<br>Loading Kernel Symbols<br>..........................................................................................................................<br>Loading User Symbols<br>Loading unloaded module list<br>..<br>*******************************************************************************<br>* *<br>* Bugcheck Analysis *<br>* *<br>*******************************************************************************<br><br>Use !analyze -v to get detailed debugging information.<br><br>BugCheck 100000D1, {719fdf52, 2, 0, 719fdf52}<br><br>***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.<br><br>*************************************************************************<br>*** ***<br>*** ***<br>*** Your debugger is not using the correct symbols ***<br>*** ***<br>*** In order for this command to work properly, your symbol path ***<br>*** must point to .pdb files that have full type information. ***<br>*** ***<br>*** Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not ***<br>*** contain the required information. Contact the group that ***<br>*** provided you with these symbols if you need this command to ***<br>*** work. ***<br>*** ***<br>*** Type referenced: nt!_KPRCB ***<br>*** ***<br>*************************************************************************<br><br>Followup: MachineOwner<br><br><br>Prosiłbym o jak najszybszą pomoc, ponieważ dzisiaj wieczorem wyjeżdżam i zostawiam kompa pod opieką brata, więc wolałbym aby wszystko w nim działało :]<br><br><br>
Byc moze juz wyjechales, ale po powrocie zajmij sie zmiana sterownikow - grafiki, audio, ewentualnie jakich innych urzadzen. <br />Kiedy zaczal sie pojawiac ten blad ? Byc moze zmieniales wczesniej jakies sterowniki ?
Więc jestem bo wyjazd sie nie udał :/<br>Ale mam pytanie, jak sformatuje dysk i przywróce obraz dysku bez żadnych błędów, czy problem zniknie ???<br>Bo przed tym wirusem problemów żadnych nie miałem i wszystko śmigało jak należy.<br>
Próbuj.<br><br>Ale najpierw zdejmij z dysku wszystkie partycje załóż i sformatuj na NTFS.<br><br>Warto również sprawdzić dysk narzędziami producenta dysku.<br><br>Polepsz chłodzenie dysku.<br>
Znalazłem lepsze rozwiązanie (chyba) podmieniłem plik "ntoskrnl.exe" który był głównym winowajcą tego problemu i narazie komp działa bez zarzutu.<br>Zobaczymy czy problem będzie dalej występował.<br>Temperatura dysku narazie jest 43 °C (109 °F).<br><br>