problem z dyskiem caviar sata2 i windows
Witam, problem jak w temacie. Kupilem sobie dodatkowy dysk sAta2 160Gb ale nie moge zainstalowac sterwonikow pisze mi ze nie jest obslugiwane urzadzenie na tej platformie:(
Moja plyta glowna to gigabyte ga–8ipe1000
obsluguje sata. W sklepei powiedziano mi ze dysk sata2 tez bedzie dzialal ale jako zwykly sata a nie sata2.
Jeszcze pytanie w komplecie z plyta glowna mam cienki kabel do dysku a tu widze ze sa jakies 2 gniazda cienkie i dlugie i zasilanie czy mam zle wtyczki?
Moja plyta glowna to gigabyte ga–8ipe1000
obsluguje sata. W sklepei powiedziano mi ze dysk sata2 tez bedzie dzialal ale jako zwykly sata a nie sata2.
Jeszcze pytanie w komplecie z plyta glowna mam cienki kabel do dysku a tu widze ze sa jakies 2 gniazda cienkie i dlugie i zasilanie czy mam zle wtyczki?
Odpowiedzi: 6
udalo mi sie zainstalowac :)
Sterownik SATA powinien byc dolaczony na plycie CD od plyty glownej,jesli go tamnie ma szukja na stronie Gigabyte.Mozliwe tez ze trzeba uaktywnic w biosie SATA, pewien nie jestem boz plyta do czynienia nie mialem. Wiekszosc plyt automatycznie rozpoznaje dyski SATA.
Czy ktos popowie mi w koncu jak poradzic sobie z instalacja systemu na dysku caviar 160Gb sATA2 i plyta gigabyte ga 8ipe–1000G?
Ustawilem w dysku zworki tak by pracowal w trybie sata1 ale nadal nie moge zlokalizowac odpowiedniego drivera do zainstalowania windowsa (opcja F6 przy rozruchu z CD)
HELPPPPP
Ustawilem w dysku zworki tak by pracowal w trybie sata1 ale nadal nie moge zlokalizowac odpowiedniego drivera do zainstalowania windowsa (opcja F6 przy rozruchu z CD)
HELPPPPP
ok udalo mi sie zainstalowac jakis software od wd caviar i widze dysk, jednak jak uruchomic na nim instalator z czystego dosa? czyli jak zainstalowac win2003 na czystym dysku?
dysk posiada dodatkowe stare wejscie na zasilanie
Po pierwsze nie ten dzial, to raczej powinno byc w sprzet & sterowniki.
Dwa cienkie wejscia na dysku sata sa prawidlowe.
Musisz miec cienki przewod do podlaczenia dysku do plyty, a drugi z troche szersza wtyczka od zasilania, 5 kabli. Jesli twoj zasilacz nie posiada wtyczki zasilania dyskow sata, a dysk nie posiada dodatkowo standardowego molexa,musisz sie wyposazyc w taka przejsciowke.
Sprawdz czy na dysku nie masz zwoerki przestawiajacej jego tryb pracy w SATA1.
Dwa cienkie wejscia na dysku sata sa prawidlowe.
Musisz miec cienki przewod do podlaczenia dysku do plyty, a drugi z troche szersza wtyczka od zasilania, 5 kabli. Jesli twoj zasilacz nie posiada wtyczki zasilania dyskow sata, a dysk nie posiada dodatkowo standardowego molexa,musisz sie wyposazyc w taka przejsciowke.
Sprawdz czy na dysku nie masz zwoerki przestawiajacej jego tryb pracy w SATA1.
Strona 1 / 1