Problem z dyskami?

Było tak. Nowy komputer: AMD Sempron 2,2 ; Asus A7V8X–X ; Seagate 120 G ;256 DDR; GF4 MX 440 64MB itd. Pierwsza instalacja Win Xp Sp2 wszystko jest OK komp chodzi jak ta lala. Niestety po kilku miesiącach padł mi system. Sformatowałem dysk C tu był zainstalowany system i było by wszystko dobrze gdyby nie to, źe system ładuje mi się ok. minuty. Zaniosłem blaszaka do zaprzyjaźnionego serwisu, ale niestety nie za bardzo potrafili mi pomóc. Podejrzewali jakiś problem z dyskiem. Dali mi do domu takie same nowe dyski źebym zobaczył czy wymiana pomorze, i co ciekawe system ładuje się błyskawicznie, co wskazywałoby na uszkodzenie mojego twardziela. Ale z ciekawości sformatowałem go i to samo, muszę czekać ok. minuty na logo Windowsa. Poradzili mi abym swoje dyski przeleciał f–diskiem, usunął i utworzył od nowa partycje itp. Niestety nic nie dało oczekiwanego rezultatu. I mam tak juź ok. 2 lat, ale cały czas mnie to irytuje. Dokładnie jest to tak: włączam są napisy(te dodoskie) jest logo płyty głównej ok. minuty szary (nie czarny) ekran i dopiero Windows. Dzięki za pomoc.

Odpowiedzi: 15

Autor wyraźnie zakomunikował, źe komputer zatrzymuje się podczas fazy uruchamiania komputera, zanim ukaźe się logo windows. Co skłoniło mnie do napisania takich treści jak powyźej. Wykrywanie dysków SATA w sytuacji, gdy takich nie mamy oraz uźywanie ATA i SATA jednocześnie moźe powodować występowanie takich problemów. Taki temat był juź poruszany.

Poza tym sam miałem taki problem u siebie.
Anonymous
Dodano
07.02.2006 14:42:26
kuki23 czytałeś Ty 1 post i to w czym problem zawarty jest?.
Napewno nie w rozpoznawaniu dysków przez BIOS jak sugerujesz
Seeker
Dodano
06.02.2006 21:53:31
co to za dyski, jakiej wielkościm czy oba sa typu ATA, SATA czy moźe dwa rózne. I Sprawdź ustawienia zworek na dyskach. Nie polecam ustawienia Cable Select. Dla systemowego ustaw Master (jeśli tak nie jest). Spróbuj podłączyć te dyski do osobnych taśm. W miarę moźliwośći zarzuć skrinem ustawień biosu Standard CMOS (Features) Setup (pierwsza opcja menu biosu).
Anonymous
Dodano
06.02.2006 17:41:44
Tak sobie to czytam i ....zrobiłbym dwie rzeczy , o których nie ma informacji :
1. Odpalił Bootvisa i zobaczył na co przez tę minutę dystem "czeka".
2. Przeskanował dysk narzedziówką producenta – moźe się znaczniki partycji walą – niby mozan to próbować chkdskiem weryfikować, ale ..... wolę natywne programy.

Teoretycznie coś dziać isę moze z molexem, alre to chyba jednak czysta teoria skoro "za pierwszym razem" wchodzi bez bólu.
Rebe
Dodano
06.02.2006 09:09:40
W biosie ustawienia sprawdzałem i ja i w serwisie. Czyta w pierwszej kolejności HDD. Taśma OK. Ciekawa jest sprawa, źe na fabrycznie nowym dysku pierwsza instalacja uruchamia się szybko, dopiero druga (bez ruszania czegokolwiek, te same ustawienia biosu ten sam system) zaczyna tak długo się uruchamiać. Płyta główna była teź wymieniana. Nie mam zielonego pojęcia, czym jest to spowodowane. Nie będę kupował po kaźdym formacie nowego twardziela. Dodam, źe moje dyski na innym kompie uruchamiają się normalnie. A moźe ten typ tak ma?
jawel
Dodano
05.02.2006 20:30:43
EL NINO:
W napedzie CD (DVD) nie siedzi zadna plyta ?

Miejmy nadzieję źe nie, bowiem
jawel:
I mam tak juź ok. 2 lat, pomoc.

:mrgreen:
Seeker
Dodano
04.02.2006 23:32:27
W biosie sprawdzałeś ustawienia? Wczytanie profilu "Safe/Defalaut" moźe coś zmieni.
Taśma sygnałowa napewno jest sprawna? Zmień gniazda ATA1 na ATA2 próbnie.
spiderko
Dodano
04.02.2006 20:26:11
jawel:
są napisy(te dodoskie) jest logo płyty głównej ok. minuty szary (nie czarny) ekran i dopiero Windows.
W napedzie CD (DVD) nie siedzi zadna plyta ? W jakiej kolejnosci ustawione masz botowanie w BIOSie ? Pierwszy jest HDD ?
Probowales uruchamiac w trybie awaryjnym ? Moze rejestrowy, zeby podgladnac co sie w tym czasie dzieje ?
EL NINO
Dodano
04.02.2006 19:54:28
Po braku jakiś sensownych porad co do mojego problemu przestaje się dziwić, źe w serwisie rozkładali ręce i drapali się po głowie.
jawel
Dodano
04.02.2006 18:53:26
Formatowałem dysk na róźne sposoby, opisywaną wyźej metodę teź sprawdzałem. Tylko na fabrycznie nowym dysku jest OK(do drugiego formatowania)
jawel
Dodano
04.02.2006 00:10:13
jawel:
Moźna chyba sformatować dysk i utworzyć partycje f discem a format plików nadać podczas instalacji a nawet z poziomu windowsa . Czy tak?

Tak , ale wtedy wydajność dysku jest niźsza , niź wtedy gdy robimy to z poziomu instalatora XP i dlatego polecam Ci ta metodę.
Instalator XP , zdjęcie partycji i załoźenie na nowo w NTFSie .
Wpisz convert w wyszukiwarkę forum i podaj mnie jako autora dowiesz się dlaczego wydajnośc jest niźsza i co trzeba zrobić by temu zaradzić
Seeker
Dodano
04.02.2006 00:03:08
Moźna chyba sformatować dysk i utworzyć partycje f discem a format plików nadać podczas instalacji a nawet z poziomu windowsa . Czy tak? Poza tym formatowałem dysk wielokrotnie na róźne sposoby. Myślałem o low format (moźe zła pisownia), ale podobno dyski mogą się nie podnieść. Czy to prawda?
jawel
Dodano
03.02.2006 23:48:58
jawel:
Jak pisałem wszystko to juź robiłem, a system plików to NTFS.

No to jeszcze napisz ja tym fdiskiem te partycje na NTFSie zakładałeś?
Czy ten przestój po uruchomieniu kompa ma miejsce w fazie wykrywania dysku, czy później w trakcie ładowania Windowsa?
Dysk jest widziany w BIOSie?
Seeker
Dodano
03.02.2006 23:41:29
Jak pisałem wszystko to juź robiłem, a system plików to NTFS. Wszelkie ustawienia biosa wypróbowałem, aktualizacja teź zrobiona. Nadal nic nie pomaga.A cha podczas instalacji windowsa pierwszy restart teź tak długo trwa.
jawel
Dodano
03.02.2006 23:21:49
Załóź od nowa partycje i sformatuj je. Tylko dokładnie a nie szybko. Najlepiej jako NTFS i podczas instlacaji systemu.
Wolumin
Dodano
03.02.2006 23:08:25
jawel
Dodano:
03.02.2006 22:38:02
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1