Problem z dyskami.

Witam.
Moj problem wyglada nastepujaco:
Mam plyte epox'a z popsutym jednym wejsciem IDE ( jesli podlacze pod nie np.dysk twardy to w biosie nie wyswietla nic ("dokladnie nic" nawet nie ma no disc,tylko jest puste pole).
Jako ze w tym komputerze mam tylko jeden dysk (Seagate Baraccuda 80gb) i cd–rom lg, postanowilem podlaczyc to na jednej tasmie pod drugi(dzialajacy jak mi sie wydawalo bez problemu kontroler)
Niestety :( PO ustawieniu zworek na cable select zarowno w dysku i cd–romie i stosujac kabel 80pinowy nie wykrywa mi podlaczonych obydwu urzadzen.Sytuacja jest o tyle ciekawa ze jesli podlaczam tylko dysk albo tylko cd–rom to dziala bezproblemowo...
Czy mozliwe jest ze popsulo sie rowniez i to gniazdo?Moze poradzicie cos bo ja juz nie daje rady:P
Pozdro

Odpowiedzi: 5

Wątpię by jakies ustawienie BIOS–u blokowało jeden z dwoch kanałów IDE na tym samym kontrolerze.
Rebe
Dodano
20.11.2005 19:07:36
Sprobowalem wszystkie mozliwe i sensowne kombinacje zworek i ustawien na kablu.Nie pomoglo rowniez reczne wpisanie ustawien dysku.
Czy moze byc to jakis problem zwiazany z Biosem? Pytam bo jesli on nie ma zwiazku z tym to nie bede zmienial czegos co dobrze dziala:)
A jesli nie ,to jutro ide kupic karte z 2 nowymi IDE. Miejmy nadzieje ze na darmo nie pojdzie:)
dzieki
b0rek
Dodano
20.11.2005 18:24:59
Wybierz 1 :) – 3 nie ruszaj bo to dotyczy ograniczenia pojemności dysku.
Co do ecznego przypisania parametrów CHS to moze być dobry pomysł. Ale nie próbuj tego robić dla CD, bo to nie ten typ sprzętu .
Kontroler musi działać skoro pojedyńczo urządzenia wykrywane są poprawnie. W grę nie wchodzi ównieź konflikt kanału, bo w tkaim wypadku od zawsze by na nim nie pracował dysk + CD.
Jedynie te zworki zostają i ta porada Twojego kolegi.
Rebe
Dodano
19.11.2005 20:18:39
ok zaraz sprobuje podlaczyc jeszcze raz jako mastera i slave'a chcociaz chyba juz tak probowalem... tylko jeszcze sie upewnie– na cdromie mam zworke na slave a na dysku ? ktora wybrac – 1.MAster on, slave off. 2.Cable select(ta wiem ze nie ale wypisuje:) 3. i tez wiem ze nie – Limits drive to 32 GB... Na rozpisce dysku nie mam nic innego:)
PS.i jeszcze pare informacji ––> przez tydzien dzialaly mi i cdrom i dysk pod tym samym IDE na tej tasmie,potem musialem uzyc dvd'ka i podlaczylem go zamiast cdromu.Potem odlaczylem i po paru dniach juz nie wykrywalo ponownie podlaczonego cd–romu razem z dyskiem
PS2.Problem popustej tasmy tez raczej odrzucam, skoro na kazdym miejscu tasmy pojedynczo wykrywa bez problemu, poza tym znalazlem druga starsza tasme(40pinowa) i na niej tez nie chodza dwa...

Kumpel mi poradzil bym sprobowal jeszcze recznie wpisac wszystkie dane dysku i cdromu.zaraz bede probowal.
A co do dodatkowego ide pci to chybatak sie skonczy ze go kupie:)
dzieki
b0rek
Dodano
19.11.2005 19:52:46
Nie kombinuj z CS ,a zezworkuj sprźety narmalnie na master i slave.

Zaś co do padnietego IDE – rozwaź zakup jakiegoś kontrolera PCI – koszt nie jest duzy, a zyskasz dodatkowe kanały.
Rebe
Dodano
19.11.2005 19:24:49
b0rek
Dodano:
19.11.2005 19:16:31
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1