Problem z dwoma dyskami SATA vs. ATA
niedawno kupiłem WD 250Gb SATA, odlaczylem stary dysk (80 Gb samsung ATA ) – zainstalowalem system na nowym dysku, wszytsko poinstalowalem po czym chcialem podłaczyc stary dysk – jako dodatkowy – ale system zaczal odpalac sie z tego 80Gb – a ten satowy dysk był olewany, sformatowałem wiec partycje Samsunga – tan gdzie był sysyem – i na starcie zaczelo si epokazywac– ze nie mam pliku (niepamietam jaki – ale chodzilo o tego NTDR czy jakos tak) i system sie nie odpali.
odlaczylem dysk Samsunga – i polecial normalnie z Tego WD SATA.
o co w tym chodzi? czy trzeba jakos poustawiac cos w BIOSie zeby szukał systemu najpierw na SATA czy jak ?
kombinowalem i wychodzilo na to ze – komputer jakby troche ulgowo traktował SATA i pa3ł tylko na ATA.
odlaczylem dysk Samsunga – i polecial normalnie z Tego WD SATA.
o co w tym chodzi? czy trzeba jakos poustawiac cos w BIOSie zeby szukał systemu najpierw na SATA czy jak ?
kombinowalem i wychodzilo na to ze – komputer jakby troche ulgowo traktował SATA i pa3ł tylko na ATA.
Odpowiedzi: 3
mettal:Ustawienia w biosie obslugi dyskow SATA dosc sporo sie roznia zaleznie od plyty glownej, calkoicie inaczej jest naprzyklad w ASUSIE i calkiem odmiennie w MSI, zalezy jaka masz plyte.
Nie do końca i nie zalezy to od producenta, ale od tego czy mamy do czynienia z tzw natywną obsługą SATA czy nie, czyli od moźliwości płyty gł w tym zakresie.
Ustawienia w biosie obslugi dyskow SATA dosc sporo sie roznia zaleznie od plyty glownej, calkoicie inaczej jest naprzyklad w ASUSIE i calkiem odmiennie w MSI, zalezy jaka masz plyte.
W BIOSie powinna być moźliwość uźycia tzw opcji combined w Onchip SATA Mode – umoźliwia podpięcie SATA i ATA
Strona 1 / 1