PROBLEM z DVD R+
Witam!
MAm problem z odtwarzaniem płyt DVD R+.
Przed kilkoma dniami nagrałem sobie 2 płytki DVD R+ firmy TDK(1–16X Speed).Początkowo wszystko było w porządku.Nagrywarka odtwarzała bez problemu.Ale wczoraj ni z tego ni z owego źadnej z tych płytek nie chciał czytać.Sprawdziłem jeszcze u kumpla na DVD–ROM i teź nie czytał.Żeby się jeszcze bardziej upewnić sprawdziłem jeszcze u jednego kumpla i teź nic.Nie wiem w czym moźe tkwić problem.Przecieź odtwarzał mi elegancko płyty,a teraz na źadnym sprzęcie nie da się odczytać zawartosci.Czy to moźliwe,źeby płyty uległy uszkodzeniu?
Dane:
Nagrywarka LG GSA 4167B–na tej nagrywałem i odtwarzałem.
DVD–ROM LG GDR–8162 BBU.
Nagrywarka LiteOn SOHW–1653S–na tej próbowałem odtwarzać u kumpla.
Z góry dzięki za pomoc.
MAm problem z odtwarzaniem płyt DVD R+.
Przed kilkoma dniami nagrałem sobie 2 płytki DVD R+ firmy TDK(1–16X Speed).Początkowo wszystko było w porządku.Nagrywarka odtwarzała bez problemu.Ale wczoraj ni z tego ni z owego źadnej z tych płytek nie chciał czytać.Sprawdziłem jeszcze u kumpla na DVD–ROM i teź nie czytał.Żeby się jeszcze bardziej upewnić sprawdziłem jeszcze u jednego kumpla i teź nic.Nie wiem w czym moźe tkwić problem.Przecieź odtwarzał mi elegancko płyty,a teraz na źadnym sprzęcie nie da się odczytać zawartosci.Czy to moźliwe,źeby płyty uległy uszkodzeniu?
Dane:
Nagrywarka LG GSA 4167B–na tej nagrywałem i odtwarzałem.
DVD–ROM LG GDR–8162 BBU.
Nagrywarka LiteOn SOHW–1653S–na tej próbowałem odtwarzać u kumpla.
Z góry dzięki za pomoc.
Odpowiedzi: 5
Ja zawsze nagrywałem na tdk minusach, z źadną płytą do tej pory nie mam problemów. Około 2 miesiący temu kupiłem kilka + bo akurat – zabrakło i zaczeły się problemy. Płytka odrazu po nagraniu sprawiała problemy. Poszperałem w internecie i znalazłem listę płyt z której wynikało, źe – są ok a + są "be".
Moźliwe, źe jest tak jak mówisz Seeker, źe trzeba trafić w dobrą partię. Trzeba sprawdzać kod producenta, i unikać "wynalazków" robionych przez cmc magnetics.
Tak czy siak przesiadłem się na verbatimy :)
Moźliwe, źe jest tak jak mówisz Seeker, źe trzeba trafić w dobrą partię. Trzeba sprawdzać kod producenta, i unikać "wynalazków" robionych przez cmc magnetics.
Tak czy siak przesiadłem się na verbatimy :)
SLAY3R z tymi + to nie jest tak, źe generalnie są złe. Nagrywarmwłasnie na +TDK , ale z tego co wiem, zaobserwowałem noi poczytałem na forach, to płytki TDK zeszły na psy. Po za tym są róźni producenci/róźne fabryki gdzie produkują pod znakiem TDK , i w tym cały jest ambaras by znajdowac i kupować te dobre
. Przewaźnie nagrywałem/nagrywam na TDK + – mozliwośc ustawienia booktype i takie tam.
Te które mam po wypaleniu zawsze sprawdzam Nero CD/DVD Speed pod kątem jakości wypalenia .
Jak wynik jest poniźej 95/94 to płytka jest podejrzana. Ludzie gadają ,źe pojawiły się tez jakieś podróbki TDK. Ja jednak skłonny byłbym, zawierzyć raczej temu co napisali tutaj
http://cdrlab.pl/news_czytaj_2914.html
Jeśli to wszystko prawda to nie dziwota źe jakieś odrzuty się trafiają i trzeba się skupić na Verbatimie od lat niezawodnym producencie IMO.
. Przewaźnie nagrywałem/nagrywam na TDK + – mozliwośc ustawienia booktype i takie tam.
Te które mam po wypaleniu zawsze sprawdzam Nero CD/DVD Speed pod kątem jakości wypalenia .
Jak wynik jest poniźej 95/94 to płytka jest podejrzana. Ludzie gadają ,źe pojawiły się tez jakieś podróbki TDK. Ja jednak skłonny byłbym, zawierzyć raczej temu co napisali tutaj
http://cdrlab.pl/news_czytaj_2914.html
Jeśli to wszystko prawda to nie dziwota źe jakieś odrzuty się trafiają i trzeba się skupić na Verbatimie od lat niezawodnym producencie IMO.
jeśli tdk i to jescze x16 niebieskie to nie ma się co dziwić źe ich nie czyta. z tdk polecam zielono–szare x8 sam je stosuje i tylko te i nic się nie dzieje.
Bo TDK plusowe są krótko mówiąc kiepskie.
Jeźeli tej firmy płytki chcesz stosować to tylko minusy.
Nagraj coś na innych płytach i sprawdź czy będą się poprawnie odczytywały. Dzięki temu upewnisz się czy problem stanowiły kiepskie płyty czy nagrywarka.
Jeźeli tej firmy płytki chcesz stosować to tylko minusy.
Nagraj coś na innych płytach i sprawdź czy będą się poprawnie odczytywały. Dzięki temu upewnisz się czy problem stanowiły kiepskie płyty czy nagrywarka.
Jeśli na trzech napędach nie odtwarza płytek – wychodzi źe uszkodzone.
Strona 1 / 1