PROBLEM z DVD R+

Witam!
MAm problem z odtwarzaniem płyt DVD R+.
Przed kilkoma dniami nagrałem sobie 2 płytki DVD R+ firmy TDK(1–16X Speed).Początkowo wszystko było w porządku.Nagrywarka odtwarzała bez problemu.Ale wczoraj ni z tego ni z owego źadnej z tych płytek nie chciał czytać.Sprawdziłem jeszcze u kumpla na DVD–ROM i teź nie czytał.Żeby się jeszcze bardziej upewnić sprawdziłem jeszcze u jednego kumpla i teź nic.Nie wiem w czym moźe tkwić problem.Przecieź odtwarzał mi elegancko płyty,a teraz na źadnym sprzęcie nie da się odczytać zawartosci.Czy to moźliwe,źeby płyty uległy uszkodzeniu?
Dane:
Nagrywarka LG GSA 4167B–na tej nagrywałem i odtwarzałem.
DVD–ROM LG GDR–8162 BBU.
Nagrywarka LiteOn SOHW–1653S–na tej próbowałem odtwarzać u kumpla.
Z góry dzięki za pomoc.

Odpowiedzi: 5

Ja zawsze nagrywałem na tdk minusach, z źadną płytą do tej pory nie mam problemów. Około 2 miesiący temu kupiłem kilka + bo akurat – zabrakło i zaczeły się problemy. Płytka odrazu po nagraniu sprawiała problemy. Poszperałem w internecie i znalazłem listę płyt z której wynikało, źe – są ok a + są "be".
Moźliwe, źe jest tak jak mówisz Seeker, źe trzeba trafić w dobrą partię. Trzeba sprawdzać kod producenta, i unikać "wynalazków" robionych przez cmc magnetics.

Tak czy siak przesiadłem się na verbatimy :)
SLAY3R
Dodano
29.03.2006 19:50:54
SLAY3R z tymi + to nie jest tak, źe generalnie są złe. Nagrywarmwłasnie na +TDK , ale z tego co wiem, zaobserwowałem noi poczytałem na forach, to płytki TDK zeszły na psy. Po za tym są róźni producenci/róźne fabryki gdzie produkują pod znakiem TDK , i w tym cały jest ambaras by znajdowac i kupować te dobre
. Przewaźnie nagrywałem/nagrywam na TDK + – mozliwośc ustawienia booktype i takie tam.
Te które mam po wypaleniu zawsze sprawdzam Nero CD/DVD Speed pod kątem jakości wypalenia .
Jak wynik jest poniźej 95/94 to płytka jest podejrzana. Ludzie gadają ,źe pojawiły się tez jakieś podróbki TDK. Ja jednak skłonny byłbym, zawierzyć raczej temu co napisali tutaj
http://cdrlab.pl/news_czytaj_2914.html
Jeśli to wszystko prawda to nie dziwota źe jakieś odrzuty się trafiają i trzeba się skupić na Verbatimie od lat niezawodnym producencie IMO.
Seeker
Dodano
29.03.2006 17:17:49
jeśli tdk i to jescze x16 niebieskie to nie ma się co dziwić źe ich nie czyta. z tdk polecam zielono–szare x8 sam je stosuje i tylko te i nic się nie dzieje.
wiedom
Dodano
29.03.2006 17:17:35
Bo TDK plusowe są krótko mówiąc kiepskie.

Jeźeli tej firmy płytki chcesz stosować to tylko minusy.

Nagraj coś na innych płytach i sprawdź czy będą się poprawnie odczytywały. Dzięki temu upewnisz się czy problem stanowiły kiepskie płyty czy nagrywarka.
SLAY3R
Dodano
29.03.2006 15:12:05
Jeśli na trzech napędach nie odtwarza płytek – wychodzi źe uszkodzone.
JNJN
Dodano
29.03.2006 13:41:56
Marcins26
Dodano:
29.03.2006 13:27:07
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1