Problem z drukarką w sieci win XP
Witam szanowną społeczność.
Mam sieć kompów z systemami win XP pro i podłączoną drukare do jednego. Wszystkie kompy z niej elegancko korzystają a z jednym mam problem. Po uruchomieniu go widzi on całą sieć i drukare tez, ale jak chce coś wydrukowac to robi zwiecha i pozostałe kompy tez gubi - oczywiście nic się nie drukuje. Taka sytuacja (nie widzenia sieci) trwa prze kilkanaście moze więcej minut - później magicznie zaczyna widziec siec ale drukowac dalej nie mozna bo sytuacja się powtarza. Podczas zwiecha pingi nie działają. zaraz po prubie wydruku wywala tez komunikat ze serwer RPC nie odpowiada. Dodam tez ze wszystkie usługi które wyczytałem na forach ze mają być włączone (dotyczące RPC) są powłączane. Naprawdęnie wiem co to moze być bo juz troche się z tym bawiłem więc proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 2
Wez do reki plytke ze sterownikami drukarki, zainstaluj na tym felernym komputerze najpierw drukarke lokalnie (pomimo ze nie jest do niego podlaczona). Nastepnie doinstaluj druga drukarke - sieciowa, oraz ustaw ja jako domyslna.sokot666:Po uruchomieniu go widzi on całą sieć i drukare tez, ale jak chce coś wydrukowac to robi zwiecha i pozostałe kompy tez gubi - oczywiście nic się nie drukuje.
Przy komunikacie z bledem RPC powinny wystarczyc komendy z Uruchom:
net stop spooler
net start spooler
BTW, jestes pewny za sieciowke w tym kompie ? Jest na bank sprawna ?
-
<p>Tzn ja pingowałem do adresu IP. A mozna pingowac do samej karty ?</p><p>Jeśli tak to mozesz podpowiedzieć w jaki sposób ? </p>
Dzieks najpierw zrobię co mi poradziłes - jak nie pomorze to podmienie karty moze fatkycznie coś znią jest nie tak