Problem z długim uruchamianiem się systemu
Witam. Mam takie pytanie, czy to normalne, że WinVista Home Premium odpala się na moim komputerze 6 minut (sprawdzone stoperem)? System zakupiony i zainstalowany na sformatowanym dysku tydzień temu.
Parametry mojej maszyny:
MSI KT6Delta
proc. AMD Sempron 3000
1 GB Ram,
Galaxy 7300GT 256 MB 1,4ns
2 HDD 50GB i 100 GB
DVD RW i CDRW
karta sieciowa, FireWire,
modem od Neo Speedtouch 330, mam też ZTX852 ale sterowniki nie działały pod Vistę
czytnik kart USB SmartCard Reader
Z zainstalowanych programów mam Office 2000, aVast antywirus, GG, Autoconnect /do Neostrady/, program księgowy i Płatnika ZUS i ze trzy gry.
Czy możliwą przyczyną takiej sytuacji jest to, że system zainstalowałem na tym dysku 50GB, który już ma swoje lata i nie jest demonem szybkości? Muszę przyznać, że poprzedni XP, który wytrzymał dwa lata bez robienia formata włączał się szybciej, a był zainstalowany na tym samym dysku.
Proszę o jakieś porady.
Odpowiedzi: 6
I chyba tak będę musiał zrobić. Dziękuję za porady :)
Sprawdź jeszcze jedną rzecz uruchom system z płyty z Vista i włącz naprawianie systemu przy starcie ,no jeśli nie masz tam zawiele danych to postaw od nowa system,potem stery i oprogramowanie dodatkowe.
Powyłączałem i system uruchamia się trochę szybciej. Jednak i tak bardzo wolno.
Co ciekawsze pojawiły mi się nowe przypadki. Na przykład podczas uruchamiania systemu monitor nagle wyłącza się i po kilkunastu sekundach włącza się ponownie i Vista wyświetla w dymku komunikat, że sterownik ekranu odzyskał sprawność po błędzie.
Często używam hibernowania komputera, żeby nie czekać za każdym razem te 6 minut. Problem w tym, że często po odhibernowaniu komputera nie działają porty USB, czasem wszystkie, czasem tylko niektóre. Nie mam pojęcia czym to może być spowodowane. Zresetowanie komputera pomaga, po ponownym restarcie Visty porty USB działają jak należy.
Coraz bardziej dojrzewam do myśli ponownego formata i instalacji Visty od nowa...
PS. Uprzedzając pytanie jeszcze dodam, że zasilacz mam Huntkey'a 400W więc raczej to nie w nim tkwi problem.
Wyłącz z autostartu np.GG,winampa,sidebar,czytnik kart,HP, i sprawdź czy odpali szybciej
Sprawdziłem. W Defenderze znalazłem takie wpisy:
sidebar.exe /autorun
RUNDLL32.exe c:\windows\system32\nvsvc.dll,nvsvcStart
RUNDLL32.exe C:\windows\system32\NvCpl.dll,NvStartup
RUNDLL32.exe C:\windows\system32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit
explorer.exe
userinit.exe
MSASCui.exe
gg.exe
autoconnect.exe
hporclnr.exe (c:\windows\hporclnr.exe)
AccessRunner ADSl /CnxDslTb.exe