Problem z DirectX 9.0b
Na moim kompie (700Mhz Duron, karta graficzna Ati Radeon 9200SE) po zainstalowaniu DirectX 9.0b zostaje wyłączona opcja w DirectX przyspieszenie AGP (po prostu jest nieaktywna). Mam pytanie czy jest to normalne czy coś się da zrobić aby włączyć tę opcję. Z góry dziękuję ludziom posiadającym większą wiedzę niź ja.
Odpowiedzi: 15
Co ma piernik do wiatraka :?: Ale dobrze, źe chociaź pomogło
Ano okazuje się źe jednak ma!!!
1. Najnowszy wynalazek Micros... jak wszystkie ma większy apetyt na zasoby niź poprzednie wynalazki,
2. Przy testowaniu DXdiagiem przyspieszania sprzętowego wywalał błąd 0a0000cośtam,
3. Gdzieś doczytałem (pewnie na forum) źe ten błąd jest związany z operacjami na pamięci,
4. Wcześniej próbowałem naprawdę wszystkiego: dxuninstaller – nie pomógł,reinstalacja systemu – nie pomogła
Więc zrobiłem tak jak napisałem wcześniej – pomogło, błędy zniknęły, dx chodzi tak jak powinien, filmy nie szarpią, jest OK
Ano okazuje się źe jednak ma!!!
1. Najnowszy wynalazek Micros... jak wszystkie ma większy apetyt na zasoby niź poprzednie wynalazki,
2. Przy testowaniu DXdiagiem przyspieszania sprzętowego wywalał błąd 0a0000cośtam,
3. Gdzieś doczytałem (pewnie na forum) źe ten błąd jest związany z operacjami na pamięci,
4. Wcześniej próbowałem naprawdę wszystkiego: dxuninstaller – nie pomógł,reinstalacja systemu – nie pomogła
Więc zrobiłem tak jak napisałem wcześniej – pomogło, błędy zniknęły, dx chodzi tak jak powinien, filmy nie szarpią, jest OK
No tak, zgadza się :). Dzięki.
1.pepe:
Rebe, chyba zaryzykuje to odinstalowanie, czy moźesz mi podać jakiegoś linka do tych programów?
Jednak z przykrością Ci odmówię – dlaczego ja mam uźywać googli , skoro Ty moźesz to zrobić sam?
"Dxuninstaller" ; "DxEradicator" – to są nazwy i hasła do wyszukania .
Rebe, chyba zaryzykuje to odinstalowanie, czy moźesz mi podać jakiegoś linka do tych programów?
Gościu – mimo, iź piszesz o "najnowszych ...Via" to moze jednak problem jest w nich właśnie. Spróbuj ponowić instalację tej paczki, albo wróć o 1 czy 2 numery niźej i zobacz czy to nie pomoźe.
PS.
Jeźeli masz 4in1 w wersji 4.50 to one zawierały jakieś błędy i musisz je zmienić – najnowsze to 4.51, więc na te lub wrócić do 4.49.
PS.
Jeźeli masz 4in1 w wersji 4.50 to one zawierały jakieś błędy i musisz je zmienić – najnowsze to 4.51, więc na te lub wrócić do 4.49.
Mam najnowsze sterowniki do płyty z chipsetem VIA i sterownik do grafiki CATALYST 3.10 próbowałem przeinstalowywać ale to nic nie pomogło. Gry z osługą 3d chodzą i to normalnie, ale chciałbym mieć dostępną tą usługę "przyspieszenia AGP". Przecieź jak było dostępne na DirectX 8.1 to i na 9.0b teź powinno być. Dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem. :roll:
Odinstalowanie DX jest teoretycznie moźliwe. Są ze dwa programy do tego słuźace – jenym z nich jest dxuninstaller, ale dość powszechne są opinie o tym, źe operacja taka nie zawsze konczy się powodzeniem. To znaczy DX owszem jest deinstalowany, ale system moźe się całkowicie rozsypać i bez jego reinstalacji się nie obędzie.
Co prawda niekórym się udaje dokonać deinstalacji bezboleśnie, ale jednak ryzyko istnieje.
Co prawda niekórym się udaje dokonać deinstalacji bezboleśnie, ale jednak ryzyko istnieje.
Witam. Ludzie ja teź u siebie zauwaźyłem problemy z DirectX 9.0b, przynajmniej tak mi się wydaje. Wcześniej miałem DX9 i gra Operation Flashpoint chodziła płynnie a teraz mam kaszane, wogule nie idzie grać, gra chodzi skokami. Zauwaźyłem teź coś takiego kiedyś w Red Faction 2. Czy jest jakiś sposób na bezpieczne odinstalowanie tego?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
jackow:
Po zainstalowaniu DX 9.0.b przestało chodzić przyspieszanie grafiki w testach dxdiag. media player przestał odtwarzać filmy itd.
Robiłem róźne cuda włącznie ze stawianiem nowych sterów, dx'a a takźe reinstalke systemu.
W końcu rozebrałem kompa. Pomogło wyjęcie pamięci i przedmuchanie podstawek!
Co ma piernik do wiatraka :?: Ale dobrze, źe chociaź pomogło :roll:
Po zainstalowaniu DX 9.0.b przestało chodzić przyspieszanie grafiki w testach dxdiag. media player przestał odtwarzać filmy itd.
Robiłem róźne cuda włącznie ze stawianiem nowych sterów, dx'a a takźe reinstalke systemu.
Spoko, przeinstalowanie z reguły jest skuteczne. Troche takźe zaleźy od OSa, wersji sterów i sprzętu (w tym wypadku k. graficzna i płyta główna).
Nie, post otwierający nie jest mój. Ja tylko opisąłem metode na rozwiązanie problemu. Zapewne nie jedyną i nie najlepsza, ale z taką się zetknąłem.
Anonymous:
Pawek – na SIS–ie teź?
Widziałem kiedyś coś takiego. Dxdiag nie pokazywał błędów, ale z uporem godnym lepszej sprawy DX zostął przeinstalowany, po tej operacji przeinstalowane zostąły sterowniki i akceleracja wróciła.
Na SISie nie.
Gościu, to Ty miałeś ten problem :?: Bo nie kumam :?
Pawek – na SIS–ie teź?
Widziałem kiedyś coś takiego. Dxdiag nie pokazywał błędów, ale z uporem godnym lepszej sprawy DX zostął przeinstalowany, po tej operacji przeinstalowane zostąły sterowniki i akceleracja wróciła.
Zainstaluj nowszy zestaw Via Pack 4in1 – moze pomoźe
Strona 1 / 1