Problem z DDR
Mam wielkie pytanie!
Mam pamięć 512 w dualu (2x256 MB). Chciałabym dokupić kość 512 MB. I teraz pytania:
1). Czy mogę dokupić na przykład 512/400? Czy wartość taktowania musi być zgodna z tym co mam w kompie?
2). Czy jak włoźę nową pamięć do kompa, to da się (i czy trzeba) ten Dual jakoś wyłączyć? (jak znajomy informatyk mi przywiózł nowego kompa do domu, to wydaje mi się – ale nie jestem pewna – źe włączał dual).
Jeszcze odnoście wartości taktowania – w BIOSie pokazuje mi się na pierwszym ekranie "Memory Frequency For DDR333 Dual Channel Enabled". Czy zatem oznacza to, źe moja pamięć ma taktowanie 333 MHz? Patrząc w gwarancję, widzę "Pamięć RAM TYP DDR 400 MHz, 2x256 MB". Czy zatem w sklepie sprzedali mi 333, czy ten dual "tak jakoś powoduje" źe w BIOSie widnieje ona jako 333? Sprawdzałam kompa AIDą32 i mam źe "Efektywna częstotliwość taktowania" magistrali FSB to 333 MHz.
Mam nadzieję, źe zrozumieliście o co mi chodzi i źe jakoś pomoźecie. Sorry, za takie jakieś szczegółowe opisywanie, ale nie wiedziałam jakie informacje będą wam potrzebne.
Pozdrawiam
Lia
Mam pamięć 512 w dualu (2x256 MB). Chciałabym dokupić kość 512 MB. I teraz pytania:
1). Czy mogę dokupić na przykład 512/400? Czy wartość taktowania musi być zgodna z tym co mam w kompie?
2). Czy jak włoźę nową pamięć do kompa, to da się (i czy trzeba) ten Dual jakoś wyłączyć? (jak znajomy informatyk mi przywiózł nowego kompa do domu, to wydaje mi się – ale nie jestem pewna – źe włączał dual).
Jeszcze odnoście wartości taktowania – w BIOSie pokazuje mi się na pierwszym ekranie "Memory Frequency For DDR333 Dual Channel Enabled". Czy zatem oznacza to, źe moja pamięć ma taktowanie 333 MHz? Patrząc w gwarancję, widzę "Pamięć RAM TYP DDR 400 MHz, 2x256 MB". Czy zatem w sklepie sprzedali mi 333, czy ten dual "tak jakoś powoduje" źe w BIOSie widnieje ona jako 333? Sprawdzałam kompa AIDą32 i mam źe "Efektywna częstotliwość taktowania" magistrali FSB to 333 MHz.
Mam nadzieję, źe zrozumieliście o co mi chodzi i źe jakoś pomoźecie. Sorry, za takie jakieś szczegółowe opisywanie, ale nie wiedziałam jakie informacje będą wam potrzebne.
Pozdrawiam
Lia
Odpowiedzi: 7
Bios (a raczej płyta główna) sam wykrywa czy ma działać w Dual Channel czy Single. Na tym Abicie są 3 gniazda pamięci, dwa z nich bliźej procesora to pierwszy kanał natomiast ostatni (osamotniony) to drugi. Chcąc uzyskać Dual channel w konfiguracji 256+256+512 musisz obsadzić pamięci 256 (2szt.) w pierwszym kanale, a kość 512 zamontować do drugiego. Ja tak mam i śmiga.
Masz tak z powodu ustawienia FSB procesora i pamięci w stosunku 1:1. Moźna to skorygować w "SoftMenu III Setup" zmieniając "CPU FSB/DRAM ratio" z "by SPD" na "5/6" powinna się pojawić wartość 400 w nawiasie.
Lia:Jeszcze odnoście wartości taktowania – w BIOSie pokazuje mi się na pierwszym ekranie "Memory Frequency For DDR333 Dual Channel Enabled"
Masz tak z powodu ustawienia FSB procesora i pamięci w stosunku 1:1. Moźna to skorygować w "SoftMenu III Setup" zmieniając "CPU FSB/DRAM ratio" z "by SPD" na "5/6" powinna się pojawić wartość 400 w nawiasie.
CL nie musi byc te same bo pamięci będą pracowały tak jak najwolniejsza z nich, wiec lepiej źeby były te same a jak chcesz mieć dalej dual to najlepiej kupić 2x512 bo z 2 parami róźnych DDR mogą być problemy
Lia:Więc tak: według Everesta CL (CAS Latency) wynosi 2.5T
Marka płyty ABIT NF7 (jak w moim podpisie)
No i dobieraj kostki o podobnym CL, jak wyźej napisał Brtx
Więc tak: według Everesta CL (CAS Latency) wynosi 2.5T
Więc tak: według Everesta CL (CAS Latency) wynosi 2.5T
Lia:a co to CL i gdzie to sie sprawdza?
W everescie dla przykładu, jak i w samym BOIS'ie
Lia:Teź nie wiem gdzie to sie sprawdza :/
BIOS – znajdź opcje dotyczące pamieći RAM.
Nie podałaś marki płyty to strzelam ;)
brtx:1)poza tym wartosci CL (w szczegolnosci) powinny byc takie same.
a co to CL i gdzie to sie sprawdza?
brtx:Nie napisalas jakie sa ustwienia w BIOS [by SPD czy reczne]? Bo jesli SPD to max co mozna z nich wycisnac to chyba FSB Procka (333).
Teź nie wiem gdzie to sie sprawdza :/
Strona 1 / 1