Problem z czytnikiem kart multimedialnych pod Win XP

Witam!
Posiadam dwa róźne czytniki uniwersalne (pod USB) kart multimedialnych i na obu występuje ten sam problem w połączeniu z WinXP Pro SP2. Otóź oba czytniki widzą i czytają karty SD i MMC (mogę tylko przeglądać pliki), których uźywam, ale niestety nie mogę nic zapisać ani skasować na tych kartach. Wyskakuje błąd: "Nie moźna skopiować pliku: Dysk jest chroniony przed zapisem. Usuń ochronę przed zapisem lub uźyj innego dysku." lub prawie identyczny komunikat mówiący o niemoźliwości usunięcia pliku. Takie objawy występują u mnie TYLKO w WinXP Pro SP2. Natomiast na innych systemach nie ma najmniejszego problemu. Czy WinXP blokuje dostęp do tych kart i umoźliwia tylko ich przeglądanie? Jeśli tak to jak wyłączyć tą ochronę i gdzie szukać takiej opcji w systemie?

Odpowiedzi: 4

Pobawię się jeszcze. Moźe rzeczywiście potrzebne są jakieś stery, ale z opisów na pudełkach tych czytnikow pisze zawsze, źe do WinXP nie potrzeba źadnych sterów. Są tylko do Win98.
Blue Bob
Dodano
12.02.2005 23:51:34
Moźe najnowsze stery do czytników do systemu XP coś pomogą.

Moźe te czytniki nie pracują pod XP.
JNJN
Dodano
12.02.2005 21:45:42
Dzięki za odpowiedź, ale niestety to nie działa :cry: W przypadku Pendrive'ów ta porada się doskonale sprawdza. Natomiast w przypadku czytnika kart juź nie. Oba moje czytniki zachowują się tak samo czy WinXP ma SP2, SP1, SP1a czy jest czysty tzn. bez źadnego SP.

Ale najlepsze z tego wszystkiego jest to, źe dzisiaj przez przypadek odkryłem (cały czas usilnie "mordująć moje czytniki"), iź czasami XP pozwala zapisać lub usunąć dane z karty MMC, ale nigdy z SD!!! Więc juź nic z tego nie rozumiem. Kaprys systemu czy zemsta Bila G.??? U znajomych, którzy mają XP teź sprawdzałem i dalej to samo. Sprawdziłem oba czytniki pod Win98 i... dzialają doskonale!!!
Czy ktoś jeszcze moźe coś na to poradzić???
Blue Bob
Dodano
12.02.2005 17:52:41
To moźe być to samo co w wypadku Pendriva SP2 wprowadza zabezpieczenie przed kasowaniem i zapisem,moźna tylko odczytywać dane.

http://www.grzegorz.net/articles/index.php?id=xppendrive

Wrzuć i poczytaj np

pendrive a sp2

http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl

moźe to to samo
JNJN
Dodano
12.02.2005 10:10:23
Blue Bob
Dodano:
11.02.2005 23:38:38
Komentarzy: