Problem z Cdrom i CDrw – zwalnia sprzęt przy kopiowaniu!!!!

Witam...Mam kolejne pytanie? I mam nadzieję,źe uzyskam odpowiedz jak ostatnio.Pojawił mi się znowu
problem jaki miałem wcześniej z Xp. Chodzi o to,źe urządzenia cd i cdrw zwalniają mi komputer przy
przegrywaniu czegoś na dysk,a w tle lecą mp3,które nagle zwalniają,tną się itp. tzn. przegrywam przykładowo jakiś film,mp3 lub cokolwiek.Nie wiem o co chodzi próbowałem
juź wszystkiego.Wczesniej tez miałem taki problem,ale on zniknął po przestawieniu w menadźerze urządzeń trybu transferu z PIO
na Ultra Dma tryb 4. Niedawno kupiłem nagrywarkę i teź nie było źadnych problemów. Dopiero dzisiaj zauwaźyłem ten sam obiaw,a
przecieź nic nie przestawiałem w menadźerze...Czy ma na to wpływ jakaś zmiana w msconfig,ale tylko przestawiałem tryb autostaru.
Czy mógł to przestawić jakiś program,no nie wiem.Przez to chyba płyty mi się wolniej nagrywają???? Czekam na jakąś poradę,bo jak tego
nie zrobię to zwariuję,przecieź chodziło wszystko bez problemu!!!!!!!!!!!!! Wymiota!!!!!
Aha mam Esc K7VZA+Duron 750Mhz+256 Ramu+Geforce Mx200 64MB+LG 48x+CDRW LG 401240
Z góry dziękuję za jakieś wsazówki,porady...

Odpowiedzi: 6

Mam identyczny problem. Najdziwniejsze źe gdy miałem windowsa 98 to nie było źadnego problemu. Co to moźe być???? Po za tym windows ma wydajność większą niź 98.
marcinnowy1
Dodano
28.01.2003 01:10:07
Mam identyczny problem. Najdziwniejsze źe gdy miałem windowsa 98 to nie było źadnego problemu. Co to moźe być???? Po za tym windows ma wydajność większą niź 98.
marcinnowy1
Dodano
28.01.2003 01:10:07
no chyba, ze oba napedy, cd i cdrw sa ustawione jako master i master, co sie czasami zdarza przeciez. proponuje sprawdzic zworki
adamno
Dodano
18.12.2002 12:01:39
sprawdz czy RW czy CD rom pracuje w trybie dma jesli nie to dlatego zwalnia ci komputerek.... przy predkosci 8X w trybie DMA naped zajmuje ok 6–8% zasobow procesora przy wylaczonym DMA prawie 75% to jest potezna roznica... i w tym tki caly problemik...
TzaR
Dodano
18.12.2002 00:03:13
Kaźde nowe urządzenie naleźy indywidualnie konfigurować, więc powinieneś ustawić ręcznie tryb UDMA dla nagrywarki skoro jest inny.
Anonymous
Dodano
17.12.2002 06:15:26
Heh, kiedyś miałem (chwilowo) taką samą płytę główną, i nie wiedzieć czemu przy kopiowaniu plików z jednego dysku na drugi dysk następował totalny zwis czarny ekran i nic. Było to jeszcze na win 98. Później przeczytałem gdzieś źe ta płyta była zbudowana w oparciu o chipset via który miał błąd, (był po prostu źle zaprojektowany). Dowiedziałem się źe większość błędów znika po updatowaniu biosa. Moźliwe, źe i w tym przypadku to by pomogło.
W kaźdym razie warto spróbować.

Jak się cieszę źe udało mi się tą płytę odmienić. :)
SLAY3R
Dodano
07.10.2002 01:32:00
Vince
Dodano:
07.10.2002 01:18:30
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1