problem z CD–romem
Mam nadzieje źe mój problem nie jest zbyt wielki. Mam zainstalowane w CD–romy. Zwykły + nagrywara. Nie wiem co się stało ale podczas uruchomienia w Biosie oba CD romy ssa wykryte. Jak sie juz WINDOWS XP załaduje to jest napisane ze sterownik załadowano pomyślnie ale nie moźna odnaleźć urządzenia. Nie mam zadnego CD–romu :| Co robić? Nadmienię ze u kumpla działają poprawanie oba CD–romy :| prosze o wszkazówki co robić...
Odpowiedzi: 3
SZUKAJ !!! Ten problem był juź miliony razy omawiany na forum. Ale niech ci będzie. W dodatku dodam źe mój kuzyn miał IDENTYCZNY problem. I usunął jedną wartość w rejestrze z klucza HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMcurrentcontrolsetcontrolclass{4d36E965–E325–11CE–BFC1–08002BE10318}. A mianowicie Lowerfilters. El Nino pisał źe takźe naleźy usunąć Upperfilters ale jak tego nie masz to lowerfilters powinno wystarczyc (mój kuzyn tego nie miał –Upperfilters). Na dodatek powiem źe u niego (mojego kuzyna) takźe instalacja sterowników FORCEaspi nic nie pomogło usuwanie urządzen nic nie pomogło. Tylko wyźej wymienione rozwiązanie POMOGŁO. Mam nadzieje, źe ci teź pomoźe. Acha na przyszłość stosuj takiego przycisku umieszczonego u góry strony. Nazywa się on chyba SZUKAJ !!!!!!!!
Czy sterowniki do płyty głównej masz zainstalowane?
Usuń z menadźera urządzeń kontroler ide, po restarcie system ustawi go na nowo – to moźe załatwić sprawę.
Jeźeli nie to odłącz jeden z napędów i sprawdź czy system będzie go widział, jak nie to podłącz tylko drugi i sprawdź.
Czy taśma łącząca jest dobrze zamontowana i czy nie ma uszkodzeń?
Usuń z menadźera urządzeń kontroler ide, po restarcie system ustawi go na nowo – to moźe załatwić sprawę.
Jeźeli nie to odłącz jeden z napędów i sprawdź czy system będzie go widział, jak nie to podłącz tylko drugi i sprawdź.
Czy taśma łącząca jest dobrze zamontowana i czy nie ma uszkodzeń?
CD–romy SAMSUNGA.
SAMSUNG CD–R/RW SW–252F
"System Windows nie moźe uruchomić tego urządzenia sprzętowego, poniewaź jego informacje o konfiguracji (w rejestrze) są niekompletne lub uszkodzone. (Kod 19)"
SAMSUNG CD–ROM SC–148F
"System Windows nie moźe uruchomić tego urządzenia sprzętowego, poniewaź jego informacje o konfiguracji (w rejestrze) są niekompletne lub uszkodzone. (Kod 19)"
Takie oto komunikaty są gdy wyświetlam właściwości urządzeń. Auktualizacja sterowników nic nie daje...
Dodam źe podłączone są na jednej taśmie
SAMSUNG CD–R/RW SW–252F
SAMSUNG CD–ROM SC–148F
Takie oto komunikaty są gdy wyświetlam właściwości urządzeń. Auktualizacja sterowników nic nie daje...
Dodam źe podłączone są na jednej taśmie
Strona 1 / 1