problem z CD ROM
mam problem z cd rom :
gdy włoze plytke do napedu nie moze jej przeczytac tylko raz wolniej raz szybciej sie kreci, a komp strasznie zwlnia, wrecz tak jakby był zawieszony, wszystko wraca do normy gdy otworze cd rom nie wiecie czego moze byc przyczyna??
gdy włoze plytke do napedu nie moze jej przeczytac tylko raz wolniej raz szybciej sie kreci, a komp strasznie zwlnia, wrecz tak jakby był zawieszony, wszystko wraca do normy gdy otworze cd rom nie wiecie czego moze byc przyczyna??
Odpowiedzi: 7
Zdarzały się wyjątki :wink:
Niekoniecznie, 6 lat wskazuje na sprzęt z roku 2000, a więc nie taki stary. Mam w domu komputer z tamtego roku wyposaźony w nagrywarkę, jak równiez wyposazony w CD–ROM, który nie był wymieniany od nowości. Co ciekawe działa i bardzo dobrze się sprawuje jak ja swoje lata. Obsługuje DMA. Jeśli kogoś ciekawi marka to zdradzę, źe jest to poczciwy CTX 50X.
Kuki23 włączenie DMA w tak leciwym sprzęcie pewnie się skończy nagłym zniknięciem go w menadźerze urządzeń i wogóle w systemie.
I jesli ci "zwalnia" to zobacz czy masz wlaczone D.M.A. (we wlasciwosciach cd–romu w menedzerze urzadzen)
Kup sobie nowy, te 6 lat to juź spory wiek na takie urządzenie.
stary stary ma jakies ja wiem 6 lat hehehe :), a lasera nie czyscilem tak szczerze mowiac to nie wiem jak sie do tego zabrac :(
Stary ten napęd? Laser czyściłeś?
Strona 1 / 1