Problem z cd–rom – prosze o pomoc!!!!

Mam problem z WinXP gdy próbuje zainstalować cos z płyty – jakiś program lub grę wychodzi komunikat: " Podczas kopiowania D:\AutoRunGui.dll z nośnika wystąpił problem." lub "aplikacja nie została właściwie zainicjowana (0xc000006)." Czasem teź wychodzi komunikat "System nie moźe czytać z określonego urządzenia". Programy na pewno są dobre gdyź ich działanie jest sprawdzone, gdyź w poprzednim systemie win98se wszystko działało dobrze. Próbowałam juź instalowac na nowo cd–rom i dalej nic. Jedyne co mogę zainstalować to płyty dołączane do gazet. Dodam jeszcze źe programy których nie mogę zaistalować są orginalne. Prosze o pomoc :cry:

P.S. jest to nagrywarka LG HL–DT–ST CD–RW GCE–8481B

Odpowiedzi: 14

Seeker:
cytrusia moim zdaniem to nie kwestia sterowników tylko jak juź napisałem prawdopodobnie masz brudny napęd.
Test jest prosty, wkładasz płytke bootowalną do napędu , w Biosie ustawiasz bootowanie z CD i teraz, jeśli napęd będzie bootował płytkę problem jest w systemie, jeśli nie to jest tak jak napisałem wyźej.

to byłoby logiczne gdyby nie fakt, źe jak zainstaluje spowrotem Win98 to znowu będzie on działać bez zarzutu. A gdyby był brudny napęd to wtedy teź by nie czytał płyt (a tak sie nie dzieje) :(
cytrusia
Dodano
29.03.2006 23:19:42
cytrusia moim zdaniem to nie kwestia sterowników tylko jak juź napisałem prawdopodobnie masz brudny napęd.
Test jest prosty, wkładasz płytke bootowalną do napędu , w Biosie ustawiasz bootowanie z CD i teraz, jeśli napęd będzie bootował płytkę problem jest w systemie, jeśli nie to jest tak jak napisałem wyźej.
Seeker
Dodano
29.03.2006 12:50:14
damiancore:
cytrusia, nie do końca Cię zrozumiałem. Twój problem występuje tylko na jednej płycie??
Zaktualizuj sterowniki do płyty głównej.

Odpowiadam na pierwszą część:
Problem dotyczy wielu płyt, których mój cd–rom nie czyta. Wyjątek wśród nich stanowią tylko płyty z gazet chociaz i tak nie do końca moźna wszystko z nich zainstalować. Orginalnych płyt z programami, grami, itp. które powinny działać pod xp teź nie czyta. Sprawdzałam juz wszystkie moźliwe i dalej nic :( Jutro spróbuje zaktualizować sterowniki do płyty głównej bo dzisiaj jest juz na to zbyt późno. Jaki będzie tego efekt napisze jutro.
cytrusia
Dodano
29.03.2006 00:35:23
Ucho:
Po pierwsze uźywaj przycisku "zmień", a po drugie przeczyść CD Roma płytą czyszczącą. Zobacz czy płyty instalacyjne są czyste, bez plam, zarysowań.

Płyta jest czysta i działa napewno (nie ma plam i nic takiego :P ) Więc nie o to chodzi. Poza tym ten cd–rom dział pod win98 jeszcze trzy dni temu więc z laserem teź dziać sie nic nie moźe (tak mi sie wydaje)
cytrusia
Dodano
29.03.2006 00:27:14
taddek8:
Odinstaluj cd i zrstartuj komputer a potem spróbuj coś takiego
>>>Wpisz regedit ( w uruchom) i usuń wartości "UPPERFILTERS" i "LOWERFILTERS" w następujących kluczach:

Zrobiłam tak jak mówiłes i niestety nie przyniosło to źadnych efektów :( Naprawde nie mam pojęcia co jest nie tak. Spróbuje innych rozwiązań. :cry:
cytrusia
Dodano
29.03.2006 00:24:09
Ucho:
Po pierwsze uźywaj przycisku "zmień", a po drugie przeczyść CD Roma płytą czyszczącą. Zobacz czy płyty instalacyjne są czyste, bez plam, zarysowań.

cytrusia , zrób tak jak napisał Ucho, ale daj ten naped komuś kto go rozbierze i wyczyści oczko lasera – płyty czyszczące , niestety moga porysować jego delikatną strukturę i efekt moźe byc inny od zamierzonego.
Seeker
Dodano
28.03.2006 16:25:39
1.Moźesz mieć juź rozwalony cd–rom.
2.Czytałem,źe często się psują te produkty.
3.Żle moźesz mieć podpiety.To znaczy musisz mieć powiedzmy na Slave a nie na Master.. Taki przykład dałem. Czasami tak jest z XP.
4.Jak nie pomoźe to sprubój ściągnąć z strony producenta stery.
5.Jak nic nie da to nie wiem ...wrzuć go do kosza.
6.Przeczytaj sobie to moźe pomoźe http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t31467.html

Pozdro.
Nicolahenko
Dodano
28.03.2006 15:00:15
Odinstaluj cd i zrstartuj komputer a potem spróbuj coś takiego
>>>Wpisz regedit ( w uruchom) i usuń wartości "UPPERFILTERS" i "LOWERFILTERS" w następujących kluczach:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Class\{4D36E965–E325–11CE–BBFC1–08002BE10318}
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet002\Control\Clas\{4D36E965–E325–11CE–BBFC1–08002BE10318}
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965–E325–11CE–BFC1–08002BE10318}
Jeźeli czyta plyty orginalne to raczej nie laser./raczej/
taddek8
Dodano
28.03.2006 12:02:30
cytrusia, nie do końca Cię zrozumiałem. Twój problem występuje tylko na jednej płycie??
Zaktualizuj sterowniki do płyty głównej.

Ucho:
przeczyść CD Roma płytą czyszczącą
Odradzam. Moźe to spowodowac tylko uszkodzenie lasera.
damiancore
Dodano
28.03.2006 10:45:23
Ucho
Dodano
28.03.2006 01:59:56
Truteń

uźyj czegoś co się nawywa 'kompatybilność' ––> klik PPM na ikonkę instalera ––> właściwość ––> zgodność i zaznacz Windows 98/ME.
Napisz jakie efekty.

Niestety to równieź nie działa :cry:
Poza tym wyczytałam teź na forum o instalowaniu sterowników ASPI ale to teź nic nie zmieniło :cry:
Naprawdę nie wiem juź co moźna zrobić :?:
cytrusia
Dodano
28.03.2006 00:26:21
Anathema
To źe działały na 98 nie znaczy źe będą działać na XP. To dwa róźniące się znacznie systemy.

Odpowiadam: poza tym źe działały na win98 to równieź na innym kompie który ma WinXP. Więc to napewno nie jest wina tego źe nie sa pod dany system.
cytrusia
Dodano
28.03.2006 00:22:19
Próbowałam juź instalowac na nowo cd–rom i dalej nic.

jak to? po co? przecieź XP ma sterowniki do CDków...

To źe działały na 98 nie znaczy źe będą działać na XP. To dwa róźniące się znacznie systemy.

uźyj czegoś co się nawywa 'kompatybilność' ––> klik PPM na ikonkę instalera ––> właściwość ––> zgodność i zaznacz Windows 98/ME.
Napisz jakie efekty.
Truteń
Dodano
27.03.2006 21:20:03
Cytrusia napisała:
Programy na pewno są dobre gdyź ich działanie jest sprawdzone, gdyź w poprzednim systemie win98se wszystko działało dobrze.

Anathema
Dodano
27.03.2006 20:47:27
cytrusia
Dodano:
27.03.2006 19:58:55
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1