Problem z CD–ROM pod XP
Mam dosc niezwykly problem :
Kupilem dla kumpla komputer i potem go w domu zlozylem. Nie chcialo mi sie instalowac od poczatku windowsa, wiec przywrocilem na jego kompie zdjecie mojego systemu.
Oczywiscie komp pieknie sie wlaczyl, windows powykrywal nowe urzadzenia i wszytsko dziala, ale cos jest nie tak z CD–ROM'em.
Gdy chce otworzyc byle jaka plytke to strasznie ja mieli, tak jakby przeskakiwal po sciezkach (wydaje taki rytmiczny dzwiek pyk, pyk pyk) i czesciowo zawiesza win'a.
Gdy zrestartuje system i uruchomie system w trybie awaryjnym to CD–ROM pieknie dziala.
Probowalem juz odinstalowywac go i ponownie instalowac, ale to nic nie dalo. Potem zmienilem go z secondary master na secondary slave i to tez nic nie dalo.
O co chodzi, bo nigdy sie z takim problemem nie spotkalem i na prawde nie wiem co robic.
Dodam ze na innym kompie (z win98) CD–ROM tez pieknie dziala.
Kupilem dla kumpla komputer i potem go w domu zlozylem. Nie chcialo mi sie instalowac od poczatku windowsa, wiec przywrocilem na jego kompie zdjecie mojego systemu.
Oczywiscie komp pieknie sie wlaczyl, windows powykrywal nowe urzadzenia i wszytsko dziala, ale cos jest nie tak z CD–ROM'em.
Gdy chce otworzyc byle jaka plytke to strasznie ja mieli, tak jakby przeskakiwal po sciezkach (wydaje taki rytmiczny dzwiek pyk, pyk pyk) i czesciowo zawiesza win'a.
Gdy zrestartuje system i uruchomie system w trybie awaryjnym to CD–ROM pieknie dziala.
Probowalem juz odinstalowywac go i ponownie instalowac, ale to nic nie dalo. Potem zmienilem go z secondary master na secondary slave i to tez nic nie dalo.
O co chodzi, bo nigdy sie z takim problemem nie spotkalem i na prawde nie wiem co robic.
Dodam ze na innym kompie (z win98) CD–ROM tez pieknie dziala.
Odpowiedzi: 16
w koncu przinstalowalem tego windowsa "od poczatku" i niestety cd–rom dalej nie dziala. Nie wiem juz co mam robic – krew mnie zalewa.
Gdy proboje cos przekopiowac to wyskakuje error.
"Problem z wejsciem WE/WY" czy jakos tak. Poradzcie cos, bo nie chce wydawac 50 zeta na servis...
Gdy proboje cos przekopiowac to wyskakuje error.
"Problem z wejsciem WE/WY" czy jakos tak. Poradzcie cos, bo nie chce wydawac 50 zeta na servis...
jest jeszcze jeden sposób... na jamie leźą "dyski instalacyjne do instalacji uruchamianej z dyskietek"http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=pl&FamilyID=55820EDB–5039–4955–BCB7–4FED408EA73F
tylko źe programik tworzy aź 6 dyskietek, ale sprawdzałem działa...
pozdrawiam...
tylko źe programik tworzy aź 6 dyskietek, ale sprawdzałem działa...
pozdrawiam...
dzianx chlopaki, nie wiem skad mi sie ubzduralo ,ze gdy chcialem tak zainstalowac wina, to pisalo cos o nieprawidlowaej aplikacji win32, czy cos w tym stylu :wink:
Kaźda dobrze przegrana jest bootowalna, ja mam na nieszczęście taką co nie bootuje, ale to nie problem. Wkładasz płytkę do napędu, odpalasz kompa za pomocą dyskietki startowej i wchodzisz na płytce do folderu X:i386 i wpisujesz polecenie winnt. To ci odpali instalator :)
Kaźda dobrze przegrana jest bootowalna, ja mam na nieszczęście taką co nie bootuje, ale to nie problem. Wkładasz płytkę do napędu, odpalasz kompa za pomocą dyskietki startowej i wchodzisz na płytce do folderu X:i386 i wpisujesz polecenie winnt. To ci odpali instalator :)
no przecieź płyta z XP jest bootowalna. odpalasz kompa z CD i juź leci...
pozdrawiam...
pozdrawiam...
no przecieź płyta z XP jest bootowalna. odpalasz kompa z CD i juź leci...
pozdrawiam...
pozdrawiam...
wielkie dzieki Zibi, w ten weekend przewale tego wina.
Jeszcze takie lamerskie pytanie, bo nigdy nie instalowalem od poczatku wina xp (raz tylko upgrade'owalem wina 98 do xp i od tamtej pory, to juz ponad rok, uzywalem zdjecia tego wina); jak zainstalowac od poczatku xp (bez instaliki win98).
Pewnie trzeba zrobic jakas dyskietke, tylko gdzie??
Jeszcze takie lamerskie pytanie, bo nigdy nie instalowalem od poczatku wina xp (raz tylko upgrade'owalem wina 98 do xp i od tamtej pory, to juz ponad rok, uzywalem zdjecia tego wina); jak zainstalowac od poczatku xp (bez instaliki win98).
Pewnie trzeba zrobic jakas dyskietke, tylko gdzie??
Pewien jestem na 100%. Sam kilka dni temu zmienilem kompa ale rowniez nie chcialo mi sie instalowac nowego systemiku, wiec wlozylem swoj dysk z zainstalowanym XP – no i problemy. Scinalo mi nagrywarke (7 plyt poszlo do kosza), ciely sie filmy, CD–ROM mielil plyty jak szalony. Wiec postanowilem sie wysilic i zrobilem nowa instale – problem zniknal jak reka odjal. Wszystko smiga i z niczym nie mam problemow.
wlasnie tez tak mi sie zdawalo, ze nie mozna isc na taka latwizne na jaka ja poszedlem. :(
Zibi, a na ile porcent jestes pewien ze tak jest, bo na prawde jestem leniwy i nie chce mi sie instalowac od nowa wina ? 8)
Zibi, a na ile porcent jestes pewien ze tak jest, bo na prawde jestem leniwy i nie chce mi sie instalowac od nowa wina ? 8)
A co do trybu awaryjnego – podczas uruchamiania windy w trybie awaryjnym nie sa ladowane wszyskie sterowniki (laduja sie tylko te ktore sa potrzebne do uruchomienia systemu)wiec nie jest ladowany sterownik ktory stwarza ewentualny problem z CD–ROMem.
Problemem jest to, ze przywrociles na jego kompie obraz swojego systemu. Na nowym kompie nalezy zawsze zakladac nowy systemik – wtedy winda instalujac sie uklada sie do danego sprzetu zainstalowanego w komputerze. Podczas gdy przywrociles obraz swojego systemu na innej maszynie Winda pamietala dane twojego sprzetu, pomimo to ze wykrywa nowe urzadzenia nie jest w stanie w 100% przystosowac sie do nowego srodowiska pracy.Tak wiec nowa instalka powinna calkowicie zarzegnac twoj problem. Powodzenia. :D
Problemem jest to, ze przywrociles na jego kompie obraz swojego systemu. Na nowym kompie nalezy zawsze zakladac nowy systemik – wtedy winda instalujac sie uklada sie do danego sprzetu zainstalowanego w komputerze. Podczas gdy przywrociles obraz swojego systemu na innej maszynie Winda pamietala dane twojego sprzetu, pomimo to ze wykrywa nowe urzadzenia nie jest w stanie w 100% przystosowac sie do nowego srodowiska pracy.Tak wiec nowa instalka powinna calkowicie zarzegnac twoj problem. Powodzenia. :D
cd–rom jest sam :), tzn nic wiecej nie jest podpiete pod ten sam kabelek.
Probowalem kasowac kontrolery i nic :(
Po prostu ten problem mnie rozbraja, nadal nie rozumiem jak to mozliwe, by w trybie awaryjnym cd–rw pieknie dzialal, a w normalnym ani rusz :?
Chyba sie zawezme i od nowa zainstaluje wina xp, ale moze macie jeszcze jakis pomysl??
Probowalem kasowac kontrolery i nic :(
Po prostu ten problem mnie rozbraja, nadal nie rozumiem jak to mozliwe, by w trybie awaryjnym cd–rw pieknie dzialal, a w normalnym ani rusz :?
Chyba sie zawezme i od nowa zainstaluje wina xp, ale moze macie jeszcze jakis pomysl??
Zwroc uwage jak podlaczony jest ow CDROM... Jezeli jest na jednym kablu z innym urzadzeniem to to moze byc problem. A poza tym mozna sprobowac skasowac kontrolery w menadzerze urzadzen, zastosowac restarcik i moze bedzie lepiej...
Strona 1 / 1