Problem z CD–ROM pod XP

Mam dosc niezwykly problem :
Kupilem dla kumpla komputer i potem go w domu zlozylem. Nie chcialo mi sie instalowac od poczatku windowsa, wiec przywrocilem na jego kompie zdjecie mojego systemu.
Oczywiscie komp pieknie sie wlaczyl, windows powykrywal nowe urzadzenia i wszytsko dziala, ale cos jest nie tak z CD–ROM'em.

Gdy chce otworzyc byle jaka plytke to strasznie ja mieli, tak jakby przeskakiwal po sciezkach (wydaje taki rytmiczny dzwiek pyk, pyk pyk) i czesciowo zawiesza win'a.
Gdy zrestartuje system i uruchomie system w trybie awaryjnym to CD–ROM pieknie dziala.
Probowalem juz odinstalowywac go i ponownie instalowac, ale to nic nie dalo. Potem zmienilem go z secondary master na secondary slave i to tez nic nie dalo.
O co chodzi, bo nigdy sie z takim problemem nie spotkalem i na prawde nie wiem co robic.

Dodam ze na innym kompie (z win98) CD–ROM tez pieknie dziala.

Odpowiedzi: 16

w koncu przinstalowalem tego windowsa "od poczatku" i niestety cd–rom dalej nie dziala. Nie wiem juz co mam robic – krew mnie zalewa.
Gdy proboje cos przekopiowac to wyskakuje error.
"Problem z wejsciem WE/WY" czy jakos tak. Poradzcie cos, bo nie chce wydawac 50 zeta na servis...
The_judge
Dodano
29.04.2003 15:11:24
jest jeszcze jeden sposób... na jamie leźą "dyski instalacyjne do instalacji uruchamianej z dyskietek"http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=pl&FamilyID=55820EDB–5039–4955–BCB7–4FED408EA73F
tylko źe programik tworzy aź 6 dyskietek, ale sprawdzałem działa...

pozdrawiam...
aligator
Dodano
21.03.2003 19:45:09
dzianx chlopaki, nie wiem skad mi sie ubzduralo ,ze gdy chcialem tak zainstalowac wina, to pisalo cos o nieprawidlowaej aplikacji win32, czy cos w tym stylu :wink:
The_judge
Dodano
21.03.2003 19:16:16
Kaźda dobrze przegrana jest bootowalna, ja mam na nieszczęście taką co nie bootuje, ale to nie problem. Wkładasz płytkę do napędu, odpalasz kompa za pomocą dyskietki startowej i wchodzisz na płytce do folderu X:i386 i wpisujesz polecenie winnt. To ci odpali instalator :)
SLAY3R
Dodano
21.03.2003 18:05:24
Kaźda dobrze przegrana jest bootowalna, ja mam na nieszczęście taką co nie bootuje, ale to nie problem. Wkładasz płytkę do napędu, odpalasz kompa za pomocą dyskietki startowej i wchodzisz na płytce do folderu X:i386 i wpisujesz polecenie winnt. To ci odpali instalator :)
SLAY3R
Dodano
21.03.2003 18:05:24
no przecieź płyta z XP jest bootowalna. odpalasz kompa z CD i juź leci...

pozdrawiam...
aligator
Dodano
21.03.2003 17:49:14
no przecieź płyta z XP jest bootowalna. odpalasz kompa z CD i juź leci...

pozdrawiam...
aligator
Dodano
21.03.2003 17:49:14
wielkie dzieki Zibi, w ten weekend przewale tego wina.

Jeszcze takie lamerskie pytanie, bo nigdy nie instalowalem od poczatku wina xp (raz tylko upgrade'owalem wina 98 do xp i od tamtej pory, to juz ponad rok, uzywalem zdjecia tego wina); jak zainstalowac od poczatku xp (bez instaliki win98).

Pewnie trzeba zrobic jakas dyskietke, tylko gdzie??
The_judge
Dodano
21.03.2003 16:36:27
Pewien jestem na 100%. Sam kilka dni temu zmienilem kompa ale rowniez nie chcialo mi sie instalowac nowego systemiku, wiec wlozylem swoj dysk z zainstalowanym XP – no i problemy. Scinalo mi nagrywarke (7 plyt poszlo do kosza), ciely sie filmy, CD–ROM mielil plyty jak szalony. Wiec postanowilem sie wysilic i zrobilem nowa instale – problem zniknal jak reka odjal. Wszystko smiga i z niczym nie mam problemow.
Zibi
Dodano
21.03.2003 16:12:50
wlasnie tez tak mi sie zdawalo, ze nie mozna isc na taka latwizne na jaka ja poszedlem. :(

Zibi, a na ile porcent jestes pewien ze tak jest, bo na prawde jestem leniwy i nie chce mi sie instalowac od nowa wina ? 8)
The_judge
Dodano
21.03.2003 16:02:13
A co do trybu awaryjnego – podczas uruchamiania windy w trybie awaryjnym nie sa ladowane wszyskie sterowniki (laduja sie tylko te ktore sa potrzebne do uruchomienia systemu)wiec nie jest ladowany sterownik ktory stwarza ewentualny problem z CD–ROMem.
Zibi
Dodano
21.03.2003 15:55:19
Problemem jest to, ze przywrociles na jego kompie obraz swojego systemu. Na nowym kompie nalezy zawsze zakladac nowy systemik – wtedy winda instalujac sie uklada sie do danego sprzetu zainstalowanego w komputerze. Podczas gdy przywrociles obraz swojego systemu na innej maszynie Winda pamietala dane twojego sprzetu, pomimo to ze wykrywa nowe urzadzenia nie jest w stanie w 100% przystosowac sie do nowego srodowiska pracy.Tak wiec nowa instalka powinna calkowicie zarzegnac twoj problem. Powodzenia. :D
Zibi
Dodano
21.03.2003 15:52:14
Problemem jest to, ze przywrociles na jego kompie obraz swojego systemu. Na nowym kompie nalezy zawsze zakladac nowy systemik – wtedy winda instalujac sie uklada sie do danego sprzetu zainstalowanego w komputerze. Podczas gdy przywrociles obraz swojego systemu na innej maszynie Winda pamietala dane twojego sprzetu, pomimo to ze wykrywa nowe urzadzenia nie jest w stanie w 100% przystosowac sie do nowego srodowiska pracy.Tak wiec nowa instalka powinna calkowicie zarzegnac twoj problem. Powodzenia. :D
Zibi
Dodano
Zibi
Dodano
cd–rom jest sam :), tzn nic wiecej nie jest podpiete pod ten sam kabelek.

Probowalem kasowac kontrolery i nic :(

Po prostu ten problem mnie rozbraja, nadal nie rozumiem jak to mozliwe, by w trybie awaryjnym cd–rw pieknie dzialal, a w normalnym ani rusz :?

Chyba sie zawezme i od nowa zainstaluje wina xp, ale moze macie jeszcze jakis pomysl??
The_judge
Dodano
21.03.2003 15:20:18
Zwroc uwage jak podlaczony jest ow CDROM... Jezeli jest na jednym kablu z innym urzadzeniem to to moze byc problem. A poza tym mozna sprobowac skasowac kontrolery w menadzerze urzadzen, zastosowac restarcik i moze bedzie lepiej...
cheeky
Dodano
21.03.2003 15:01:40
The_judge
Dodano:
17.03.2003 21:44:38
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1