Problem z Botowaniem płyty instalacyjnej WinXPpro

Witam wszystkich:
Konfiguracja komputera:
Celeron 1200
Płyta główna Fujitsu Siemens D1214
Dysk 40gb samsung
DVD, nagrywarka cd – LG
256 MB sdram

Mój problem dotyczy dziwnego zachowania komputera podczas instalacji windowsa XP profesional a mianowicie:
Robiłem instalke ze zintegrowanym sp2 programem nlite i próbowałem czy wszystko jest OK podczas instalacji tegoź systemu wychodziły błędy wiec formatowałem dysk twoźyłem partycjie i znowu instalowałem system innej kompilacji z programu nlite. Tak bawiłem sie do momętu mojego problemu. KTÓREGOŚ RAZU :!: CD–ROMY przestały mi botować instalkę systemu winxppro zarówno tą utwoźoną przezemnie programem nlite jak równieź orginalną. Odrazu piszę nie przestawiałem nic w biosie a płyta została nagrana z szbkością 4x. A co dziwnego inne płyty botujące chodzą tzn. ładują sie normalnie np. win98se lub mks. Resetowanie biosu teź nic nie dało. NIE WIEM W CZYM MOŻE BYĆ PROBLEM :?: :?:

Odpowiedzi: 13

son mam podobny problem :cry:
Mam prośbę: jak opanowałeś sprawę to podziel się i napisz jak to zrobiłeś i co było przyczyną
harimen
Dodano
17.04.2006 14:05:21
Pleks:
Nie powiem źebym był expertem w tej dziedzinieZ tego co piszesz to teź bym nie wiedział co robić ale zrobiłbym jedną czynność w akcie desperacji
Naprawiłbym MBR albo go sformatował i postawił dnowa wszystkie partycje

Fakt.

son – zapytam o jedną rzecz – czy czasem nie pomijasz komunikatu na ekranie "naciśniecie dowolnego klawisza spowoduje rozruch z płyty..." ?
W niektórych sprzetach się on pojawia i , jeźlei odczekać to ... ***. Czas mija i wracamy do szukania startu z innego źródła.
Rebe
Dodano
29.03.2006 11:51:18
Nie powiem źebym był expertem w tej dziedzinie
Z tego co piszesz to teź bym nie wiedział co robić ale zrobiłbym jedną czynność w akcie desperacji
Naprawiłbym MBR albo go sformatował i postawił dnowa wszystkie partycje
Pleks
Dodano
29.03.2006 11:31:07
Kurcze napisze to najbardziej jasno jak tylko mogę.

Płyta botująca Windows XP Profesional botowała się do pewnego momętu powiedzmy do sześciu instalowań windowsa XP profesional na dysku 40gb i partycji 10gb.

Po kaźdym instalowaniu windowsa (instalka z błędami– ponowna kompilacja instalki) dysk był czyszczony z partycji i od początku ustawiana partycja 10gb.
Po czym znowu instalowany windows xp profesional z cdromu botowalnego. Tak około 6 razy.

Po tych zabiegach czytniki cdrom przestały botować płyty z instalacją Windows XP profesional. Zarówno płyty z kompilacją jak i orginalnego winowsa XP profesional ale tylko te płyty inne płyty botowalne chodzą normalnie tzn botują sie np. win98se lub mks. Na innych komputerach płyty z kompilacją oraz orginalne Windowsa XP botują sie normalnie.
son
Dodano
28.03.2006 21:27:38
Kurcze napisze to najbardziej jasno jak tylko mogę.

Płyta botująca Windows XP Profesional botowała się do pewnego momętu powiedzmy do sześciu instalowań windowsa XP profesional na dysku 40gb i partycji 10gb.

Po kaźdym instalowaniu windowsa (instalka z błędami– ponowna kompilacja instalki) dysk był czyszczony z partycji i od początku ustawiana partycja 10gb.
Po czym znowu instalowany windows xp profesional z cdromu botowalnego. Tak około 6 razy.

Po tych zabiegach czytniki cdrom przestały botować płyty z instalacją Windows XP profesional. Zarówno płyty z kompilacją jak i orginalnego winowsa XP profesional ale tylko te płyty inne płyty botowalne chodzą normalnie tzn botują sie np. win98se lub mks. Na innych komputerach płyty z kompilacją oraz orginalne Windowsa XP botują sie normalnie.
son
Dodano
28.03.2006 21:27:38
son:
Po resetowaniu biosa przestawiłem źeby ładował z cd–romu i inne płyty botowalne płyty ładuje tylko tej z instalacją xp nie ładuje.

No i juź masz przyczynę :lol: Zastosuj inną instalkę.
Ucho
Dodano
28.03.2006 20:05:16
Ucho:
son:
Odrazu piszę nie przestawiałem nic w biosie
A potem:
son:
Resetowanie biosu teź nic nie dało.
To znaczy, źe nic nie ruszałeś w Biosie, tak ? Zobacz chociaź, czu po resecie "nieruszanego" Biosu przestawiłeś FirstBoot na CD Rom. Domyślnie jest Floppy !

Sorki tego nie wziołem pod uwagę :oops:

Po resetowaniu biosa przestawiłem źeby ładował z cd–romu i inne płyty botowalne ładuje tylko tej z instalacją xp nie ładuje.
Płyta która nie jest botowana w jednym kompie jest botowana w drugim i nie jest to kwestja czytników bo zamieniałem między komputerami.
son
Dodano
28.03.2006 19:50:56
son:
Odrazu piszę nie przestawiałem nic w biosie
A potem:
son:
Resetowanie biosu teź nic nie dało.
To znaczy, źe nic nie ruszałeś w Biosie, tak ? Zobacz chociaź, czu po resecie "nieruszanego" Biosu przestawiłeś FirstBoot na CD Rom. Domyślnie jest Floppy !
Ucho
Dodano
28.03.2006 19:38:33
Nic nie kombinowałem w biosie poprostu usuwałem partycjie i tworzyłem biosu nie tykałem.

Płyty botujące na innym kompie sie uruchamiają normalnie tzn. wchodzi do instalacji.

Czytniki cd–rom ok bo wyciągnołem czytnik z tego komputera co botuje i wsadziłem do tego co sie nie botuje i teź nie czyta.
son
Dodano
28.03.2006 18:58:03
Truteń:
nic nie kombinowałeś w BIOSie?

:arrow:
son:
A co dziwnego inne płyty botujące chodzą tzn. ładują sie normalnie np. win98se lub mks. Resetowanie biosu teź nic nie dało. NIE WIEM W CZYM MOŻE BYĆ PROBLEM :?: :?:

Problemy z czytaniem ?
Czy rozumieniem ?
Anonymous
Dodano
28.03.2006 18:34:08
nic nie kombinowałeś w BIOSie?
Truteń
Dodano
28.03.2006 18:32:39
Generalnie to wygląda to na uszkodzenie nośnika bo innego wytłumaczenia tu nie widzę.
Anathema
Dodano
28.03.2006 18:28:53
Generalnie to wygląda to na uszkodzenie nośnika bo innego wytłumaczenia tu nie widzę.
Anathema
Dodano
28.03.2006 18:28:53
son
Dodano:
28.03.2006 18:09:27
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1