Problem z bootowaniem Windy XP Home!
Mam pewien problem. Mam dwa dyski twarde (stara 10GB – 2 partycje, C i D,FAT32 i nowy dysk 80GB – 2 partycje, E i F, NTFS) i chciałbym pozbyć się straego dysku, bo przez niego nagrywarka chodzi mi w trybie PIO i strasznie długo wypala płytę i obciąźa proca. Ale wróćmy do tematu. Otóź, gdy wyciągam stary dysk i podłączam wszystko tak–jak–mniej–więcej–powinno–być (tm) pokazuje mi się błąd przy stracie windy (nie znaleziono pliku NVSRPL albo coś w tym stylu... nie pamiętam dokładnie...) i komp się nie włącza. Czy da się zrobić tak, by wyciągnąć stary dysk bez potrzeby formatowania kompa?? Wiem źe nieco zagmatwane, ale starałem się napisać wszystkie dane:P
Odpowiedzi: 6
Mglisty:Dzięki za wwszystko, ale i tak chyba dysk sformatuję, bo mi się jakieś wirusy i inne takie programy zalęgły, źe teraz nie da się ich usunąć a administartor systemu padł :(
Znaczy się nie źyje :? to pisz tak od razu .
Kfiatuf nie wyślemy bo nie wiemy gdzie
Dzięki za wwszystko, ale i tak chyba dysk sformatuję, bo mi się jakieś wirusy i inne takie programy zalęgły, źe teraz nie da się ich usunąć a administartor systemu padł :(
Dobra, małe sprostowanie: mam system na F:, niektóre zdania były no takie... dziwne:D Ten mniej–więcej–działający to chodził omi o to, źe jest, działa, ale nie wiem czy jest dobrze:D
e....tam – Seeker toź to proste jak cepowa konstrukcja – system jest na "duźym" dysku, a pliki startowe na małym .
Wyjęcie małego – bez asocjacji to nie o ruchach frykcyjnych mowa – i brak boot.ini, ntldr ntdetect i pewnie jakiegoś co go nie pomnę, bo partycję rozruchową wcina.
Dogranie tych plików i potem bootcfg /rebuild ,ew. jeszcze jakieś fixboot czy fixmbr załatwić sprawę powinno – szczegółowe omówienie tych poleceń i przełączników w pomocy systemu, archiwum forum, albo konsoli odzyskiwania po wpisaniu kaźdego z nich z parametrem /? .
Wyjęcie małego – bez asocjacji to nie o ruchach frykcyjnych mowa – i brak boot.ini, ntldr ntdetect i pewnie jakiegoś co go nie pomnę, bo partycję rozruchową wcina.
Dogranie tych plików i potem bootcfg /rebuild ,ew. jeszcze jakieś fixboot czy fixmbr załatwić sprawę powinno – szczegółowe omówienie tych poleceń i przełączników w pomocy systemu, archiwum forum, albo konsoli odzyskiwania po wpisaniu kaźdego z nich z parametrem /? .
Mglisty:Czy da się zrobić tak, by wyciągnąć stary dysk bez potrzeby formatowania kompa??
No kompa to raczej nie sformatujesz chyba źe to jakis neologizm o którym nic nie wiem.
Nie piszesz na którym dysku masz system.
cyt: "Otóź, gdy wyciągam stary dysk i podłączam wszystko tak–jak–mniej–więcej–powinno–być (tm)" Przyznam źe tego nie rozumiem.
Masz system i na C lub D i na E lub F ?
Dwa systemy na dwóch dyskach?
Jeśli masz waźne dla Ciebie rzeczy warto się zainteresowac tematem " przenoszenie systemu na nowy dysk" nie wiem jak na forum CentrumXP ale na Infojamie taki temat w archiwum jest na bank.
Jeśli zaś Ci wszystko jedno pousuwaj partycje załóź od nowa sformatuj i masz
Raczej bez reinstalacji windy się nie obędzie, bo po usunięciu dysku starego nowy dostaje nowe literki tj. C,D zamiast E,F. Więc system szuka tych plików na E
Więc reinstalka, lub format.
Więc reinstalka, lub format.
Strona 1 / 1