problem z BIOS
Witam wszystkich.probuje zalaczyc w biosie opcje Dynamik Overclocking np.na poziom Privat.nowe ustawienia zostaja bez problemu zapisane i komp dziala stabilnie.Ale...Jesli wylacze komp na noc z pradu to nastepnego ranka ustawienia biosu sa zresetowane.DOT jest na Disabled ! Jesli komp kilka razy wystartoje na nowo to ustawienia biosu nie zmieniaja sie.Bateria ?
Mam plyte MSI K7N2 Delta 2(MS6570E)
Award BIOS V.11,4
AMD 3000+
Jak to rozwiazac ?
Mam plyte MSI K7N2 Delta 2(MS6570E)
Award BIOS V.11,4
AMD 3000+
Jak to rozwiazac ?
Odpowiedzi: 14
evil44:Nic nowego nie napisałeś – bateria jest właśnie po to, źeby podtrzymywać zegar i ustawienia biosu właśnie tylko jak komputer jest wyłączony :D
Jak jest włączony – to mu wisi czy ma bateryjkę, czy nie. Bo wtedy bios jest zasilany z zasilacza.
No niestety tak nie jest,pamięć cmos zawsze jest zasilana z baterii,czy komp wyłączony,czy załączony.
Weź wymień baterie i zobacz koszt 4 do 5 zł.
Nic nowego nie napisałeś – bateria jest właśnie po to, źeby podtrzymywać zegar i ustawienia biosu właśnie tylko jak komputer jest wyłączony :D
Jak jest włączony – to mu wisi czy ma bateryjkę, czy nie. Bo wtedy bios jest zasilany z zasilacza.
zegar w biosie prawidlowy.dynamic overclocking na sergeant trzyma np. caly dzien.bez jakichkolwiek problemow.jednak po wylaczeniu kompa na noc powraca d.o.t na disabled !
Bo domyślnie wiele ustawień jest na auto i tak ma być :wink:
Zegar w biosie prawidłowy ?
Jeźeli tak to bateria trzymie,a auto overclocking powraca do domyślnych bo po prostu system tych ustawień nie wytrzymuje.
Zegar w biosie prawidłowy ?
Jeźeli tak to bateria trzymie,a auto overclocking powraca do domyślnych bo po prostu system tych ustawień nie wytrzymuje.
wiele ustawien w biosie jest na auto,ale problem zauwazylem dopiero przy probie zmiany opcji dynamic overclocking .bateria cr 2032.
Resetują się wszystkie ustawienia czy tylko ta jedna opcja ?
wadliwa bateria w prawie nowej plycie?! jest to mozliwe?. wymienie bateryjke i zobacze.Wielkie dzieki.
To raczej bateria – ale musiałeś dostać jakiś wadliwy egzemplarz bateryjki...
To co z tego, źe odłącza kompa z prądu na noc? Ja tak robię z kilkoma komputerami – najstarszy ma 6 lat i jeszcze mu bateryjka zipie...
Bateryjkę musisz wymienić na identyczną (musi się zgadzać przede wszystkim rozmiar i napięcie). Producent moźe być inny... :D
To co z tego, źe odłącza kompa z prądu na noc? Ja tak robię z kilkoma komputerami – najstarszy ma 6 lat i jeszcze mu bateryjka zipie...
Bateryjkę musisz wymienić na identyczną (musi się zgadzać przede wszystkim rozmiar i napięcie). Producent moźe być inny... :D
myslalem tylko ze bios bez baterii skasuje sie.warto uaktualnic bios jest juz nowa wersja do mojej plyty v 11.5
yarpix:Bateria musi byc identyczna jak ta ktora jest zamontowana ? co sie stanie jesli bios pozostanie bez napiecia przez pewien czas ?
Na baterii masz symbol chyba CR 2033, ale sprawdź bo napewno się mylę. Baterie muszą mieć ten sam symbol. Najlepej wyjmij ją i weź ze sobą ;)
BIOS sie zresetuje do domyślnych ustawień.
Bateria musi byc identyczna jak ta ktora jest zamontowana ? co sie stanie jesli bios pozostanie bez napiecia przez pewien czas ?
yarpix:Plyta glowna ma 12 miesiecy!!!!
Ale komputer odłaczasz od prądu co noc.
Wymień tą baterie (koszt około 3.5 peeln), a przynajmniej będziesz wiedział czy to bateria czy nie.
Plyta glowna ma 12 miesiecy!!!!
yarpix:Bateria ?
Pewnie tak.