Problem z Azureusem
Azureus na moim komputerku bardzo wolno ściąga. Przed formatem ściągał nawet z prędkością 180 kilo a teraz 25 kilo nie przekracza...
Mam windows XP z SP2 łącze UPC chello 1,5M.
Teraz pytania: może po prostu inny klient? doradzono mi Utorrent i Bittorrent - nie wiem który lepszy. Może problem leży w tym, że podobno sp2 wrzuca jakiś limit na połączenia TCP, i chyba można to jakoś zmienić (komputer mam na bierząco uaktualniany).
Łącze mam dzielone na 3 komputerki przez router, ale mam zewnętrzne ip na moim kompie. Więc to chyba nie problem :)
I nie rozumiem kilku rzeczy w azureusie. Ikonka na dole pokazuje, że NAT jest osiągalny (zielona kropka), a wszystkie torrenty mają żółte buźki (poza jedną, która ma zieloną). Jak się w ustawieniach wybierze test portów to mi piszę, że się z natem nie może połączyć bo coś tam, że za długo.
Dziwi mnie też, że port nasłuchu połączeń przychodzących TCP i port nasłuchu UDP mają tą samą wartość (49153 - ustawienie domyślne). Powinno tak być?
Ratio mam w miarę wysokie (0.75) i cały czas rośnie bo upload jest wyższy niż download. Upload ograniczyłem do 22 kilo żeby nie zapychał łącza i nie spowalniał downloadu. Ściągane przeze mnie torrenty mają ponad 100 seedów i 5 razy tyle peerów czyli ogólnie są łatwo dostępne :)
Część moich ustawień:
maksymalna liczba prób połączeń jednocześnie: 6
Maksymalna globalna prędkość wysyłania: 22 KB/s
Maksymalna globalna prędkość pobierania: 0 KB/s (0=nieograniczona)
Maksymalna liczba połączeń wychodzących na torrent: 6
Maksymalna ilość połączeń na torrent: 60
Maksymalna liczba połączeń (globalnie): 170
Zwiększ priorytet pierwszej części pliku: tak
Nadaj priorytet plikom bliższym ukończenia: tak
Maksymalna liczba pobierań jednocześnie: 3
Maksymalna liczba aktywnych torrentów: 4
Mam włączone między innymi wtyczki azbpupnp i safepeer
Nie wiem co jeszcze może być ważnego. Bardzo uprzejmie proszę o pomoc.