Problem z AsRock K7S8X
Witam. Mam problem z nowo zakupioną płytą główną. objawią się to tak, że gdy podpiołem płytę po zakupie ( była cały czas na podłodze poza obudową, to troszkę sie meczyłem ale wreszcie wystartowała. Ustawiłem bootowanie i godzinę w biosie i wyłączyłem komputer. I tu pojawia się problem. Nie udało mi się jeszcze uruchonić
komputera na niej gdy jest wkręcona obudowę. Gdy mam ją wyciągnietą i
leży na jakimś izolowanym podłożu (np. podłodze) to czasem (chociaż też
żadko) zaskoczy. Najcześćiej jest tak, że wkładam pamięci ram, to
sygnalizuje mi, że brak grafiki, a gdy wepnę grafikę to nic się nie
dzieje. komputer zaskakuje ale na monitorze jest czarny ekran. Grafika
jak i inne podzespoły działają bo np. teraz pisze posta mając
podłączone wszyskie podzespoły w starą płytkę główna.(Gigabyte GA-7VA-C) Wczoraj wieczór
gdy zrobiłem clear CMOS to płyta zaskoczyła z grafiką i pamięciami,
wszedłem do biosa by zmienić godzinę i bootowanie i było wszystko ok,
ale znów gdy wyłaczyłem komputer i wkręciłem ją w obudowę oraz podpiołem
wszystko jak należy to nie było żadnej reakcji. Komputer włacza się ale
nic się nie dzieje, wentylatory chodzą ale głośnik systemowy nie daje
żadnego sygnału.
W czym jest problem ?
Odpowiedzi: 4
Hmm a wiecie, że to tez obstawialem, jesli chodzi o podkładki. Juz nawet takie wyskrobalem gdzies w piwnicy, ale jeszcze nie probowalem, takie male ebonitowe. Wystarczą chyba prawda ?? A co do biosu to chyba raczej nie, bo jak juz mowilem jak płyta lezala na izolowanym podłożu to kilka razy się włączyła, i można było wejsc do biosu, zainstalowac winde itd. A jak ją wkręciłęm do obudowy to głucho :/ W ogóle tego nie rozumiem. Aktualnie mam wlozonego starego Gigabyte i z nią nie ma takich problemów, tylko muszę ją zmienić bo juz troszke niestabilna jest, ma mało usb i agp tylko 4x.
Pewnie zamiast podkładek wystarczyłaby .. poziomica ( albo luxniejsze mocowanie do sciany obudowy ).
Bo z ASROCKami nigdy nie wie, oj nie wie się,
czy dobrze jest czy może jest, może jest już źle,
spokoju się spodziewać, czy też przejść,
czy szukać ich, czy im z oczu zejść.
:mryellow:
Masz podkładki izolujące styk płyty głównej z obudową? Takie małe brązowe do podłożenia pod śrubke mocującą płyte główną z obudową.
Ja bym od razu Bios ugradował. Z Asrockami już tak jest, że nic nie wiadomo....
Strona 1 / 1