Problem z adresem sieciowym
Chciałem sobie podzielić łącze na dwa w/g wskazówek z przyklejonego tematu,ale niestety nic z tego nie wyszło i myślę,ze winę za to ponosi problem który opiszę.Do netu łączę się przez kartę sieciową bez modemu, łączę sie poprzez haslo i uzytkownika.Adres nie zaczyna się od 192.168 więc to chyba nie lan.Moj dostawca mowi ze to dsl pppoe.Problemy zaczynaja sie juz po włączeniu kompa.Kilka progsów uruchamia sie normalnie tj gg,virtual deamon.Cały proces uruchamiania zatrzymuje się na nod32(ok 1 min) ,dopiero po tym uruchamia sie firewall i mogę normalnie korzystać z systemu.Po podłączeniu do neta obok zegarka pojawia sie okienko połączenia i połaczenia lokalnego ze stanem "pobieranie adresu sieciowego"(adres ip 0.0.0.0 ,maska podsieci 0.0.0.0).Od czasu do czasu ,pojawi sie zamiast tego taki stan: "Ograniczenie lub brak łaćzności" Moźesz nie mieć dostępu do interetu lub niektorych zasobw sieciowych.Ten problem pojawil sie poniewaz siec nie przypisala adresu siecowego do tego komputera.W oknie stanu tego połaczenia pisze wtedy "adres ip 169.254.252.105,maska podsieci 255.255.0.0.I po jakiejs chwili znów "pobieranie adresu sieciowego".Zaznaczam,źe w tym czasie mogę normalnie wchodzić na www czy korzystać z p2p.Mimo to obok buttona napraw pisze "system windows nie wykrył probleów z tym połączeniem.Jeśłi nie moźesz się połączyć kliknij napraw.Klikam napraw i po chwili pisze ,źe odnawianie adresu sieciowego nie powiodło się.Słyszałem,ze ktoś mógł ukraść mi ades ,ale nie wiem o co tu za bardzo chodzi więc proszę Was zaawansowanych userów o pomoc.Czy to moze miec wpływ na to,źe udostępnianie netu nie powiodło się?Pozdrawam.
Odpowiedzi: 4
Nie widzisz ze masz problem z taka sama pula adresow na obu kartach ? To nie tylko nie taki kabel.
Podobno czytales przyklejony temat o laczeniu kompow i udosepnianiu neta ? Skup sie nad fragmentem mowiacym o kolidowaniu adresow pierwszej i drugiej sieciowki – zaznaczone na brazowo. To wlasnie teraz Twoj problem.
Podobno czytales przyklejony temat o laczeniu kompow i udosepnianiu neta ? Skup sie nad fragmentem mowiacym o kolidowaniu adresow pierwszej i drugiej sieciowki – zaznaczone na brazowo. To wlasnie teraz Twoj problem.
A więc pomimo wielu prób nadal nie udało mi się podzielić łącza.Opiszę po kolei co robię i jak wygląda moja konfiguracja.W kompie ktory ma rozdzielać łacze są dwie karty.Jedna zintegrowana(ta którą łączę z drugim kompem" połączenie lokalne") i druga na pci dzięki której ja uzyskuję net"połączenie lokalne 2".We wszystkich połączeniach jest włączony netbios przez tcp,klient sieci microsoft,udostępnianie drukarek no i oczywiście protokół tcp.
Konfiguracja połączenia lokalnego:
ogólne/protokół internetowy TCP/własciwości/ogólne
zaznaczam "uźyj następującego adresu ip" i wpisuję ręcznie:
Adres ip 192.168.0.1
maska 255.255.255.0
Konfiguracja połączenia lokalnego 2:
zaznaczam "uzyskaj adres ip automatycznie" poniewaź okazało się ,źe dzisiaj problem z szukaniem odresu zniknął.
Przydzielono mi następujące adresy:
Adres ip: 192.168.0.178(nie zmienia się)
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.0.1
Serwer DHCP 192.168.0.1
Obydwa połączenia są w "sieć lan lub szybki internet"
Konfiguracja połączenia na kompie który ma dostać net odemnie:
Adres ip: 192.168.0.2
Maska 255.55.255.0
brama 192.168.0.1
Preferowany serwer dns:192.168.0.1
Teraz wchodzę do połączenia w "szerokopasmowy"(ikona dzięki której ja się łączę tzn hasło,uźytkownik) i zaznaczam w zaawansowanych "zezwalaj innym uzytkownikom na łączenie się poprzez połączenie interetowe tego komputera" i teraz bez względu jakie połączenie niźej wybiore wyskakuje błąd."Błąd 765 nie moźna włączyć usługi udostępniania połaczenia internetowego.Połączenie przez sieć lokalną lan jest juź skonfigurowane z adresem ip wymaganym do automatycznego adresowania ip"
Proszę o pomoc chłopaki!
P.S Chyba juź wiem dlaczego nie działa.Oba kopmutery połączyłem zwykłym kablem a nie cross over.Czy tu leźy problem?
Konfiguracja połączenia lokalnego:
zaznaczam "uźyj następującego adresu ip" i wpisuję ręcznie:
Adres ip 192.168.0.1
maska 255.255.255.0
Konfiguracja połączenia lokalnego 2:
zaznaczam "uzyskaj adres ip automatycznie" poniewaź okazało się ,źe dzisiaj problem z szukaniem odresu zniknął.
Przydzielono mi następujące adresy:
Adres ip: 192.168.0.178(nie zmienia się)
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.0.1
Serwer DHCP 192.168.0.1
Obydwa połączenia są w "sieć lan lub szybki internet"
Konfiguracja połączenia na kompie który ma dostać net odemnie:
Adres ip: 192.168.0.2
Maska 255.55.255.0
brama 192.168.0.1
Preferowany serwer dns:192.168.0.1
Teraz wchodzę do połączenia w "szerokopasmowy"(ikona dzięki której ja się łączę tzn hasło,uźytkownik) i zaznaczam w zaawansowanych "zezwalaj innym uzytkownikom na łączenie się poprzez połączenie interetowe tego komputera" i teraz bez względu jakie połączenie niźej wybiore wyskakuje błąd."Błąd 765 nie moźna włączyć usługi udostępniania połaczenia internetowego.Połączenie przez sieć lokalną lan jest juź skonfigurowane z adresem ip wymaganym do automatycznego adresowania ip"
Proszę o pomoc chłopaki!
P.S Chyba juź wiem dlaczego nie działa.Oba kopmutery połączyłem zwykłym kablem a nie cross over.Czy tu leźy problem?
To tutaj nie wchodzi w rachube, wiec nie przejmuj sie za bardzo :wink: .dr.cox:Słyszałem,ze ktoś mógł ukraść mi ades ,ale nie wiem o co tu za bardzo chodzi
Nie ma znaczenia czy 192... czy 10..., czy tez adres nawet publiczny. Ty go dostajesz z jakiegos serwera, wiec jest to juz jakis LAN. Ale zostawmy teraz ten LAN w spokoju.dr.cox:Adres nie zaczyna się od 192.168 więc to chyba nie lan.
Mozesz oczywiscie korzystac z neta, poniewaz polaczenie z internetem masz, a tylko na polaczeniu lokalnym zaznaczone na bank zostalo "Uzyskaj adres IP automatycznie". Na tym wlasnie polaczeniu lokalnym nie masz zadnego serwera ktory moglby Ci przydzielic adres i dlatego wyswietlany jest ciagle monit o "pobieraniu adresu" i "braku lacznosci". Nalezaloby tu albo wpisac ustawienia recznie, albo na polaczeniu z internetem zalaczyc udostepnianie internetu :wink: .dr.cox:pojawia sie okienko połączenia i połaczenia lokalnego ze stanem "pobieranie adresu sieciowego"(adres ip 0.0.0.0 ,maska podsieci 0.0.0.0).Od czasu do czasu ,pojawi sie zamiast tego taki stan: "Ograniczenie lub brak łaćzności"
(...)
Zaznaczam,źe w tym czasie mogę normalnie wchodzić na www czy korzystać z p2p
Napisales ze chcesz podzielic lacze. Polaczyles komputer z inna maszyna ? Zaznaczyles w zakladce Zaawansowane polaczenia z internetem okienko przy "Zezwalaj innym uzytkownikom sieci na laczenie sie poprzez..." ? Jaki masz problem ? Dlaczego nic Ci nie wyszlo z "podzielenia lacza" ?
P.S. Seeker, idz spac i nie szlajaj sie po nocach przy kompie :P :wink: .
Jakie ikony masz w oknie "Połączenia sieciowe" (panel sterowania) – nie masz czasem załączonego mostka sieciowego?
Strona 1 / 1